juni 08
2016

Informatiebeurs zorg rond het levenseinde in Avelgem

HuisvandeMens Kortrijk organiseert een beurs met voordrachten en infostanden omtrent het thema ‘Zorg rond het levenseinde’. Dit op dinsdag 21 juni van 17u tot 21u in GC Spikkerelle in Avelgem.

 
Wettelijk is er de laatste jaren veel veranderd rond het thema levenseinde. Mensen kunnen meer en meer zelf bepalen wat ze willen, maar die keuzes zijn niet vanzelfsprekend. Er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijke levenseindebeslissingen.

Bij het huisvandeMens kan je terecht voor informatie over de wetgeving hieromtrent en voor hulp bij het invullen van wilsverklaringen. De 5 huizenvandeMens in de provincie werken voor deze dienstverlening nauw samen met LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen.

Vandaar het initiatief om een beurs in Avelgem te organiseren, i.s.m. met HVV/OVM Avelgem (Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging/Oudervereniging voor de Moraal), rond het thema ‘Zorg rond het levenseinde’. Op het programma staan 2 voordrachten, om 17u en om 17u45. Mieke Werbrouck van het huisvandeMens geeft praktische informatie over de wilsverklaringen en dr. Frank Declercq, coördinerend arts LEIFpunt Oostende, vertelt vanuit zijn ervaringen uit de praktijk. Aansluitend is er een infobeurs. Deskundigen beantwoorden specifieke vragen rond deze topics: wilsverklaring euthanasie en negatieve wilsverklaring, orgaandonatie, lichaam schenken aan de wetenschap, palliatieve zorgen, teraardebestelling, registratie wilsverklaringen en erfenisrecht.

Deelname is kosteloos. De infomarkt is vrij te bezoeken, inschrijven voor de voordrachten kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 056 25 27 51.

Programma Zorg rond het levenseinde Informatiebeurs
Dinsdag 21 juni – van 17u tot 21u – GC Spikkerelle Avelgem, Scheldelaan 6.

Voordrachten

17u – 17u45 Levenseinde, wetgeving en wilsverklaringen
Welke wilsverklaringen kan je vooraf invullen, en hoe doe je dat correct? Hoe kan je aangeven dat je bepaalde behandelingen wel of niet wenst? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Is euthanasie mogelijk voor dementerende personen?
In de media komt het thema levenseinde regelmatig aan bod, en tegelijk zijn er nog veel misverstanden over de wettelijke mogelijkheden. In toegankelijke taal en met concrete voorbeelden maakt vrijzinnig humanistisch consulent Mieke Werbrouck je wegwijs in de mogelijke beslissingen bij het levenseinde.

17u45 – 18u30 Levenseinde, verhalen uit de praktijk
Dr. Frank Declercq vertelt vanuit zijn eigen ervaringen als huisarts en coördinerend LEIFarts (LEIFpunt stadhuis Oostende).
Het team van LEIF West-Vlaanderen geeft informatie, advies en begeleiding bij het uitklaren van de vele vragen rond het levenseinde. Niet in een dokterskabinet, maar wel in een huiselijke omgeving. De LEIFdienstverlening is enig in zijn soort omdat het expertise koppelt aan laagdrempeligheid.

Aansluitend mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers.

Infobeurs
van 19u tot 21u
Deskundigen beantwoorden jouw specifieke vragen rond deze topics:   
 
Wilsverklaring euthanasie en negatieve wilsverklaring
LEIF West-Vlaanderen & huisvandeMens
 
Orgaandonatie, lichaam schenken aan de wetenschap
HuisvandeMens
 
Palliatieve zorgen  
Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen
 
Teraardebestelling, registratie wilsverklaringen
Gemeentehuis Avelgem
 
Erfenisrecht
Notaris

Loop ook eens langs op de stand van de Oudervereniging voor de Moraal (HVV/OVM) Avelgem en ontdek hun aanbod.

 

Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

huisvandeMens Kortrijk
Overleiestraat 15A
8500 Kortrijk
T 056 25 27 51

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.