mrt 10
2014

Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd komen er terug aan

Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Het Feest Vrijzinnige Jeugd is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren. De feesten vinden naar traditie plaats in het voorjaar dus ze komen er terug aan. Er is ook een nieuwe brochure uit met informatie rond de feesten. We blikken vooruit op de kalender in West-Vlaanderen.

Het voorjaar is de tijd van de Lentefeesten en de Feesten Vrijzinnige Jeugd. Mensen komen samen om een kind uit hun familie te vieren. Op die dag straalt het kind en de ouders zijn ontzettend trots. Vroeger was het simpel. Iedereen in de klas deed zijn communie. Nu is dat niet meer zo eenvoudig. Mensen die niet gelovig zijn, vinden zich niet altijd terug in deze christelijke traditie. Vaak willen zij ook iets bijzonders organiseren voor hun kinderen maar vanuit vrijzinnig humanistische waarden. Zij kunnen dan kiezen voor een ‘Lentefeest' voor de 6-jarigen of voor een ‘Feest Vrijzinnige Jeugd' voor de 12-jarigen.

Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Het Feest Vrijzinnige Jeugd is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren. De meeste vrijzinnigen kiezen daarbij voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Deze feesten worden in West-Vlaanderen georganiseerd door lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). Het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd zijn voorbehouden aan kinderen en jongeren die Niet-Confessionele Zedenleer volgen op school. De lessen zijn een voorbereiding op de feesten en de feesten zijn een logische aanvulling van de lessen. Gemotiveerde uitzonderingen op de uitgangsregel zijn niettemin mogelijk.

Er is een nieuwe brochure uit rond het Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd. In deze brochure wordt achtergrondinformatie gegeven over het belang en de betekenis van deze plechtigheden. De gedrukte brochure bekomen kan via aanvraag op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afhankelijk van de organisator wordt het feest anders ingevuld. Specifieke informatie over een feest kan bij de lokale contactpersonen opgevraagd worden.

Kalender Lentefeesten (LF = 6-jarigen) en Feesten Vrijzinnige Jeugd (FVJ = 12-jarigen) in de provincie West-Vlaanderen.


Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen


Overzicht alle persberichten

Contact

IMD West-Vlaanderen
Jeruzalemstraat 51
8000 Brugge

Meer info

Praktische/inhoudelijke info
over de feesten in West-Vlaanderen:

Steven Dudal, HVV West-Vlaanderen,
059 51 63 95, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook de themapagina’s Lentefeest en
Feest Vrijzinnige Jeugd op deze website
en de website van HVV www.h-vv.be.

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap
West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brochure Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd editie West-Vlaanderen 2014