jan 15
2014

Talrijke opkomst op nieuwjaarsreceptie van Brugse vrijzinnigen in neogotische turnzaal HOWEST

Op zondag 12 januari 2014 vond de nieuwjaarsreceptie plaats van het Brugs vrijzinnig centrum en alle Brugse vrijzinnige verenigingen. Dit jaar beslisten zij om de nieuwjaarsreceptie op verplaatsing te laten doorgaan omdat het vrijzinnig centrum De Sleutelbrug in de Beenhouwersstraat 1-3 te klein wordt. Er werd gekozen voor een receptie in de prachtige neogotische turnzaal van de Hogeschool West Vlaanderen. De opkomst was talrijk. Het bijzonder en nostalgisch kader droeg bij tot een leuke sfeer.

Op 12 januari 2014 vond de traditionele nieuwjaarsreceptie van het Brugs vrijzinnig centrum en alle Brugse vrijzinnige verenigingen plaats. Dit jaar evenwel niet in het vrijzinnig centrum De Sleutelbrug in de Beenhouwersstraat 1-3 maar in de prachtige neogotische turnzaal van de Hogeschool West Vlaanderen (Howest of in Brugge beter gekend als “De Normaalschool”). Deze beslissing werd ingegeven door het schrijnende plaatsgebrek in het VC. Dat deze verhuis noodzakelijk was, bewees de talrijke opkomst.

In zijn toespraak benadrukte de voorzitter van het Brugs vrijzinnig centrum, William Pharasyn, dan ook de noodzaak aan een volwaardig Vrijzinnig Huis en bedankte hij burgemeester Renaat Landuyt en schepen Frank Vandevoorde voor de inspanningen die zij leveren om dit Huis mee te helpen realiseren.
Hij verwees naar de verdiensten van de vrijzinnige verenigingen het voorbije jaar (o.a. naar het feit dat de Lentefeesten vanaf 2014 plaatsvinden in het Concertgebouw) en naar de recente ontwikkelingen in dossiers als euthanasie. Maar hij benadrukte ook de noodzaak aan meer solidariteit en verdraagzaamheid in onze maatschappij als reactie tegen het bange, egoïstisch denken waarvan Vlaanderen helaas niet gespaard blijft.
Hij deed ook een oproep aan iedereen met een niet-vrijzinnige levensvisie om onze overtuiging te respecteren, zoals wederzijds het geval is, en de ogen niet te sluiten voor maatschappelijke veranderingen. Tenslotte riep hij iedereen op zich te engageren voor de vrijzinnigheid en het humanisme alsook om belangrijke levensgebeurtenissen op een humanistische manier te vieren.

Een kleine 300 vrijzinnig humanisten of sympathisanten zakten af om samen het nieuwe jaar in te zetten. Een opkomst waar het bestuur van het VC heel tevreden mee was. Het bijzonder en nostalgisch kader droeg bij tot een leuke sfeer.
Afspraak volgend jaar! Blijf steeds op de hoogte van de activiteiten van de Brugse vrijzinnige gemeenschap via www.vrijzinnigbrugge.be.


Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop


Overzicht alle persberichten

Contact

VC De Sleutelbrug
Beenhouwersstraat 1-3
8000 Brugge
T 0495 71 36 27

Meer info

Over VC De Sleutelbrug:
William Pharasyn
voorzitter
T 0495 71 36 27
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VC De Sleutelbrug op deze website
www.vrijzinnigbrugge.be

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.