jan 26
2022


Op 1 januari 2022 maakte UPV (UItstraling Permanente Vorming) Wetenschapspopularisering VZW plaats voor Mensen en Wetenschap VZW. Daarmee verschuift de focus van wetenschapspopularisering naar wetenschapsdialoog en - communicatie.

Deze verschuiving is relevant in een samenleving waarin burgers goed wetenschappelijk geïnformeerd moeten zijn om hun rol als actieve burger kritisch en constructief op te nemen. Daarnaast is er de uitdaging voor de wetenschappers om hun wetenschappelijke kennis bruikbaar te maken voor dezelfde burger.

Wetenschappers & burgers

Wetenschappers en burgers hebben elkaar nodig. Vandaar dat wetenschapsdialoog en -communicatie de hoekstenen vormen van Mensen & Wetenschap vzw. Met aangepaste methodieken en middelen zal de vzw burgers en wetenschappers samenbrengen om kennis op een laagdrempelige manier te delen en samen na te denken over de manier waarop deze kennis kan bijdragen aan een humanistische samenleving.

VUB

De historische band met VUB blijft bestaan. De universiteit wil een stevige vrijzinnige HUB (netwerkspil) uitbouwen. In deze ambitie zal het in Mensen & Wetenschap VZW een belangrijke partner vinden omdat de programmatie in dialoog met de universiteit tot stand komt en de campus zal worden gebruikt als centrale draaischijf waarop doelgroepen elkaar ontmoeten en laagdrempelig in contact komen met het aanbod van Mensen & Wetenschap vzw.

Humanistisch Verbond

Mensen & Wetenschap VZW heeft in het Humanistisch Verbond een belangrijke steun gevonden. Vanaf 1 januari is Mensen en Wetenschap in samenwerking met het HV actief.

Brussel als proeftuin

De nieuwe vzw zal een nationale werking uitbouwen met Brussel als belangrijke experimentele proeftuin. De werking zal inzetten op diverse doelgroepen en samenwerken met belangrijke wtetenschappelijke en sociaal culturele partners.

Lokaal relevant

Daarnaast zal de vzw lokale kernen en afdelingen faciliteren en stimuleren door met wetenschapsdialoog en - communicatie in te spelen op de specifieke situatie van steden en gemeenten. Zo maakt de vzw in samenwerking met lokale partners wetenschapsdialoog en communicatie toegankelijk voor iedereen.

Human2

Lees ook over het project 'Human2 Wetenschap voor mensen'   een samenwerking van het vroegere UPV wetenschapspopularisering nu dus Wetenschap & Mensen vzw met het Humanistisch Verbond, deMens.nu en Axcent vzw.

hv mensenwetenschap logo rgb

Secretariaat & onthaal Mensen & Wetenschap vzw

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

02 614 82 20

Pleinlaan 5, 1050 Brussel (niveau 5)

De coördinator Bart Libbrecht is telefonisch te bereiken via 0492 72 48 15.

De nieuwe website is nog in opbouw.