mrt 02
2022

Dwaalzin is het nieuwe platform van deMens.nu voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Verschillende projecten zetten in op de waarden van het vrijzinnig humanisme en worden thematisch aangepakt, waarbij de doelstellingen zijn: bijdragen aan een inclusieve maatschappij, ruimte geven aan jongeren om talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen, taboes in de samenleving doorbreken, maatschappijverandering teweeg brengen door op een positieve manier verbinding te zoeken met elkaar. Het lanceringsfeest van Dwaalzin vindt plaats op zaterdag 26 maart in het huisvandeMens Brussel. 

Jongerenwerking vanaf 2020 in (West-)Vlaanderen

In 2020 startte deMens.nu met een nieuwe jongerenwerking. Het jongerenteam, met een jongerenconsulent binnen elke provincie, werkt verschillende participatieve projecten uit, gericht op jongeren tussen 18 en 30 jaar. In de korte periode dat de jongerenconsulenten actief zijn werden al heel wat projecten gerealiseerd.

In West-Vlaanderen vonden de existentiële crisisavonden plaats. Deze gaven de ruimte aan jongeren om samen te komen en te praten over onderwerpen zoals eenzaamheid, fouten maken en spijt hebben, de rol van een job in je leven, op zoek gaan naar het perfecte leven, … De onderwerpen werden op een laagdrempelige manier benaderd. Zoals in de meeste projecten werden er projectvrijwilligers betrokken bij de organisatie.

Een ander project is/was Taboebrekers. Hierin zetten jongeren een heuse informatiecampagne op over verschillende maatschappelijke taboes. De editie van 2021 besprak grensoverschrijdend gedrag, mentale gezondheid, gender, kink, structurele discriminatie en alternatieve gezinsvormen. De tweede editie zit momenteel in de opstartingsfase.

Projecten in andere provincies waren onder andere Chaud, een project rond sociaal ondernemen; Erdoorheen, studenten die mentaal welzijn bij jongeren bespreekbaar maken; Boekenklets, een vrijzinnig humanistische boekenclub; en Lala LoveYou, een podcastreeks rond liefde en relaties.

Dwaalzin: het nieuwe jongerenmerk van deMens.Nu

Vanaf 2022 bundelt deMens.nu deze projecten onder de noemer 'Dwaalzin'. De verschillende projecten worden thematisch aangepakt en hebben als doel taboes in de samenleving doorbreken en maatschappijverandering teweeg brengen, door op een positieve manier verbinding te zoeken met elkaar. Dwaalzin biedt een brede waaier aan projecten aan, met verschillende niveaus van engagement. Op deze manier kunnen deelnemende jongeren zelf kiezen hoe actief de rol is die ze opnemen binnen een project.

Alles gebeurt dus voor en door jongeren. Dwaalzin schopt al eens graag tegen de schenen om voor zoveel mogelijk jongeren een veilige ruimte te kunnen opeisen.
Dwaalzin komt op voor gelijkheid, zet zich in voor de LGBTQIA+ community, en vindt het belangrijk dat iedereen het recht heeft om hun eigen geloofsovertuiging te beleven. Individuele keuzevrijheid en maatschappelijke solidariteit zijn de hoekstenen van onze werking. De jongerenconsulenten coachen jonge dwalers om hun passies en sociaal activisme optimaal te ondersteunen.

Naar de toekomst wordt er verder gegaan met projecten die inzetten op de waarden van het vrijzinnig humanisme. Op duurzame projecten die bijdragen aan een inclusieve maatschappij. Projecten die de ruimte geven aan jongeren om talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. We gaan uit van gelijkwaardigheid en zelfbeschikking en streven naar een solidaire maatschappij waar iedereen welkom is. Hierbij vergeten we niet om een kritische blik te werpen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Neem alvast een kijkje op de website: www.dwaalzin.nu en/of op onze sociale media kanalen www.facebook.com/dwaalzin en www.instagram.com/dwaalzin.nu/

Lanceringsfeest

Het lanceringsfeest van Dwaalzin vindt plaats op zaterdag 26 maart, in het huisvandeMens Brussel. Een aantal interessante sprekers zullen het hebben over de positie van geëngageerde jongeren in de huidige maatschappij. Daarna verzorgen enkele bandjes muziek en is er ook een open podium.

De deuren zijn open tussen 15.00 uur en 18.00 uur!
Meer informatie vind je op https://dwaalzin.nu/agenda/dwaalzin-is-here/

Meer weten: 

Hilke De Smedt (zij/haar), jongerenconsulent West-Vlaanderen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0474 79 00 44

Dwaalzin