mrt 09
2022

De oorlog in Oekraïne treft ons allen diep, als mens en als vrijzinnig humanist. Velen willen steun bieden, solidariteit betonen en hun steentje bijdragen.
Met de vrijzinnige gemeenschap willen we dan ook, onze waarden getrouw, kijken hoe we op een goede manier die solidariteit mee kunnen vormgeven.

We namen enkele initiatieven. Je kan o.m. geld storten specifiek voor de actie van deMens.nu ism vzw Vergeet de kinderen niet!: zij vertrekken zondagavond 13 maart met bestelwagens met medisch materiaal, hygiënische producten, babyvoeding, kinderkleding, etc. naar Medyka, een dorpje aan de Pools-Oekraïense grens. Je kan spullen doneren of een bijdrage leveren aan ons solidariteitsfonds opgericht voor de ondersteuning van Oekraïnse vluchtelingen.

Alvast bedankt voor je warme bijdrage ❤🔥

Wat kan jij doen?

ONMIDDELLIJKE NOODHULP: GELD DONEREN 

Doneer aan een gespecialiseerde noodorganisatie die humanitaire hulp biedt aan de slachtoffers van dit conflict.

  • Het Rode Kruis biedt dringende gezondheidszorg aan de Oekraïners die getroffen worden door het conflict. Zo kan gestort worden op rek.nr. van het Rode Kruis ( BE53 OOOO OOOO 5353 met vermelding ‘Oekraine’)
  • De teams van Artsen Zonder Grenzen staan klaar om hulp te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen.  (https://www.msf-azg.be/nl)

SPULLEN VOOR VLUCHTELINGEN GRENSGEBIEDEN OEKRAÏNE,  OPVANG VAN VLUCHTELINGEN IN ONS LAND EN SOLIDARITEITSFONDS

Meer dan 800 000 Oekraïners zijn al op de vlucht over de grenzen. De Verenigde Naties verwachten meer dan 7 000 000 miljoen vluchtelingen. In ons land verwacht de federale overheid de komende week 1000 tot 4000 vluchtelingen per dag.

Ook hier willen we onze rol spelen.
Dit op 4 manieren:

  1. We roepen mensen, die hiervoor de ruimte hebben, op om vluchtelingen op te vangen. De Belgische overheid startte de campagne #plekvrij waarbij je kunt aangeven dat je bereid bent om onderdak te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Wie rechtstreeks wil helpen kan via https://mapahelp.me/
  2. We willen de mensen die aan opvang doen ondersteunen. Dus als je wil bijdragen als buddy, tolk, psychologische of juridische ondersteuning, administratief, sociaal…...Geef ons dan een seintje, via 0486/ 91 37 61 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij houden dan bij waar er nood is aan ondersteuning en wie die kan bieden.
  3. We hebben een solidariteitsfonds opgericht voor de ondersteuning van Oekraïnse vluchtelingen. Hiervoor kan je storten op rekeningnummer: BE06 0689 4267 4622 met vermelding 'Demens.nu voor Oekraïne'. Stortingen van boven de 40 euro kunnen een fiscaal attest krijgen.
  4. We helpen vluchtelingen door hen van essentiële middelen te voorzien. Wat vandaag nodig is (oa medisch materiaal  zoals verbanden, steriele gaas, paracetamol, isobetadine en thermische kleding) en waar er inzamelpunten zijn vind je op https://move-tm.be/humanitairehulp . Kijk ook op de website van je stad/gemeente om de initiatieven te vinden om materiaal in te zamelen dat naar de grensgebieden van Oekraïne wordt gebracht.

Info over onze acties en waar de inzamelpunten binnen de vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen zich bevinden: 

* ACTIE DEMENS.NU ism vzw Vergeet de kinderen niet oproep 8/3 *

deMens.nu en vzw Vergeet de kinderen niet! vertrekken zondagavond 13 maart met een aantal wagens naar Medyka, een dorpje aan de Pools-Oekraïense grens. Die bestelwagens zullen volgestouwd zijn met medisch materiaal, hygiënische producten, babyvoeding, kinderkleding, etc.

Eens het materiaal ter plekke uitgedeeld is, zullen de auto’s gebruikt worden om Oekraïense vluchtelingen mee naar België te nemen om ze hier in veiligheid te brengen.

Wat kan jij concreet doen?

Help het benodigde bedrag van 3000 euro in te zamelen. Door geld in te zamelen kan vzw Vergeet de kinderen niet! snel en gericht materiaal aankopen om de wagens te vullen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kan het konvooi met hulpgoederen snel vertrekken. Elke dag telt.
Hoe storten? Dat kan zeer eenvoudig op het volgende rekeningnummer BE 55 9734 2242 6344. 

Lees er meer over via ALERT: Doe een gift en help ons Oekraïense vluchtelingen te helpen - deMens.nu

*  *

ANDERE LOPENDE INZAMELACTIES/INZAMELLOCATIES

Hulpgoederen kunnen steeds gebracht worden naar de Ambassade van Oekraïne of naar de verzamelpunten in je regio, voor West-Vlaanderen zijn dit de gekende verzamellocaties, extra locaties mogen steeds doorgegeven worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om hier aan te vullen:

BRUGGE

Yulia
Ronsaardbekestraat 7, 8000 Brugge
0472/ 86 72 35

Patje De Buck/Peter Focquaert
De Brug Centrum voor het Vrije Denken
Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge
0486/ 91 37 61 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0486/ 18 02 65 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Spullen binnen brengen (en Peter bereiken) kan op maandag, dinsdag en donderdag in de voormiddag tussen 9u-12u.

OOSTENDE

Arianne Jonckheere
Seringenstraat 15, 8400 Oostende
0495/12 75 68

slaap zacht