apr 01
2022

Het huisvandeMens Kortrijk organiseert i.s.m. GRIP (Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap) vzw een themareeks rond inclusie, participatie en rechten van personen met een beperking. Hiermee willen zij een maatschappelijke problematiek inzake uitsluiting en discriminatie aankaarten. Je kan 3 activiteiten bijwonen in VC Mozaïek Kortrijk: de vertoning van de documentaire ‘Defiant Lives’ met nabespreking op 29 april, een debat ‘Ethiek en handicap’ op 15 mei en een dialoog ‘Inclusie in de praktijk’ met ervaringsdeskundigen op 9 juni.

Mensen met een handicap strijden om deel te nemen aan de samenleving. Uitsluiting en discriminatie van personen met een beperking zijn onderschatte maatschappelijke problemen. Hun strijd voor autonomie en gelijke behandeling kan en moet samen solidair worden gevoerd, vinden het huisvandeMens en Grip vzw. Voor het huisvandeMens zijn waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en mensenrechten hierbij de leidraad. Mensenrechtenorganisatie Grip, van en voor personen met een handicap, streeft naar gelijke rechten en gelijke kansen en komt op voor een inclusieve samenleving. Met een themareeks die van start gaat eind april streven de organisatoren naar bewustmaking in de samenleving en willen ze in dialoog gaan. De initiator en coördinator van het project is Youri Devlaminck, postgraduaat Praktisch Humanisme en vrijwilliger bij het huisvandeMens. Hij kampt zelf met beperkingen door een ziekte en ondervindt de problematiek aan den lijve.

De eerste activiteit in de reeks, op vrijdag 29 april om 18.30 uur, is de vertoning van de documentaire 'Defiant Lives' over de beweging die sinds de jaren ‘60 en ‘70 in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië strijdt voor gelijke rechten voor personen met een handicap. Na de film is er een nabespreking over de huidige situatie van personen met een handicap in ons land, waarbij wordt stil gestaan bij de vraag welke rol actievoering in het hier en nu kan betekenen.
Op zondag 15 mei om 10.30 uur staat het debat ‘Ethiek en handicap’ op het programma. Waarbij wordt ingegaan op vragen als: “Wat vereist een rechtvaardige behandeling van personen met een handicap? Wat is de relevantie en betekenis van het medisch model – waarin een handicap wordt gezien als een afwijking van ‘normaal menselijk functioneren’ – en het sociale model dat een handicap begrijpt als sociaal en maatschappelijk geconstrueerd? Wat zijn de implicaties van een individuele versus groepsgerichte benadering? Wat is de invloed van beeldvorming op de positie van personen met een handicap in de samenleving en vice versa? Tijdens dit debat gaan experten in dialoog met afgevaardigden van GRIP vzw.

Op donderdag 9 juni om 14.00 uur is er ruimte voor dialoog met ervaringsdeskundigen binnen het thema ‘Inclusie in de praktijk’. Inclusie is het streefdoel voor mensen met een handicap. Maar inclusie roept ook heel wat vragen op. Is het haalbaar? Wat is er allemaal voor nodig? Is dit voor iedereen mogelijk? Patrick Vandelanotte van GRIP vzw brengt een kader aan rond inclusie waarna in dialoog wordt gegaan met personen met een handicap die hun verhaal brengen over inclusie op het vlak van onderwijs, werk en wonen.
De activiteiten kan je bijwonen in vrijzinnig centrum Mozaïek Kortrijk, Overleiestraat 15A op inschrijving via 056 25 27 51 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De toegang is gratis.

De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wil je gebruik maken van een tolk Vlaamse Gebarentaal, ADL assistentie of een ringleiding? Of heb je andere vragen over toegankelijkheid en ondersteuning? Gelieve dit zo snel mogelijk aan te vragen of te bespreken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie:
Over het project: coördinator Youri Devlaminck via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of huisvandeMens Kortrijk via 056 25 27 51.
Over de huizenvandeMens: www.deMens.nu – www.vrijzinnigwestvlaanderen.be
Over Grip vzw: www.gripvzw.be
Algemeen: Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0485373585 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en een dialoog ‘Inclusie in de praktijk’ met ervaringsdeskundigen op 9 juni.

Programma

Themareeks rond inclusie, participatie en rechten van personen met een beperking

Vertoning documentaire ‘Defiant Lives’ (2017, 85 min)
Vrijdag 29 april 2022 18u30

Deze Australische documentaire brengt de wereldwijde disABILITY-activismebeweging in beeld. Aan de hand van nooit eerder vertoond archiefmateriaal en pakkende interviews met toonaangevende activisten reconstrueert de regisseur Sarah Barton zowel de geschiedenis als de actualiteit van een globale beweging die opkwam voor meer inclusie en participatie van personen met een beperking.

Persoonlijke verhalen van mannen en vrouwen met een handicap die leefden in zorgvoorzieningen leren ons hoe zij vochten voor onafhankelijkheid en controle over het eigen leven.

Is inclusie en participatie realiseerbaar binnen de muren van voorzieningen? Of is het krijgen of behouden van kansen voor een onafhankelijk leven eerder een verantwoordelijkheid van de samenleving?

Deze documentaire toont aan dat strijden voor gelijke rechten zinvol is.

Met nabespreking en drankje aangeboden in Mozaïekcafé door huisvandeMens Kortrijk

Debat ‘Ethiek en handicap’
Zondag 15 mei 2022 10u30

Wat vereist een rechtvaardige behandeling van personen met een handicap?
Wat is de relevantie en betekenis van het medisch model – waarin een handicap wordt gezien als een afwijking van ‘normaal menselijk functioneren’ – en het sociale model dat een handicap begrijpt als sociaal en maatschappelijk geconstrueerd?
Hoe verhouden individuele rechten, zorg en solidariteit zich ten opzichte van elkaar? Is het zinvol om personen met een handicap als een maatschappelijke groep of minderheid te benaderen?

Wat zijn de implicaties van een individuele versus groepsgerichte benadering? In welke mate dient daarbij rekening te worden gehouden met andere dimensies van achterstelling of identiteit zoals armoede, gender of culturele achtergrond? Wat is de invloed van beeldvorming op de positie van personen met een handicap in de samenleving en vice versa? Welke ethische vraagstukken liggen er nog op tafel (prenatale diagnostiek, PGD, NIPT, abortus, euthanasie, …)?

Sprekers: VUB: Prof. Dr. Adelheid Rigo, Prof. Dr. Gily Coene - GRIP vzw: Piet Devos, Luc Demarez, Xavier Deruytter en Patrick Vandelanotte
Moderators: Youri Devlaminck (student Praktisch Humanisme) en Marijn Depraetere (ervaringsdeskundige)

Aperitief en hapjes in Mozaïekcafé aangeboden door huisvandeMens Kortrijk

‘Inclusie in de praktijk’: dialoog met ervaringsdeskundigen
Donderdag 9 juni 2022 14u

Verhalen blijven belangrijk, omdat er voorlopig weinig andere manieren zijn om echt gehoord te worden.
Inclusief onderwijs, inclusief werk, inclusief wonen,…
Inclusie is het streefdoel voor mensen met een handicap. Maar inclusie roept ook heel wat vragen op. Is het haalbaar? Wat is er allemaal voor nodig? Is dit voor iedereen mogelijk?
Patrick Vandelanotte van GRIP vzw brengt een kader aan rond inclusie. En we gaan in dialoog met personen met een handicap die hun verhaal brengen over inclusie op het vlak van onderwijs, werk en wonen.

Koffie/thee en gebak aangeboden in Mozaïekcafé door huisvandeMens Kortrijk