mei 26
2022

Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw bestaat sinds 1972. Dit jaar is het dus de 50e verjaardag en dat viert de vzw met een aantal activiteiten in de feestmaand juni. De aftrap gebeurt(/de) met de fototentoonstelling ‘50 jaar Oostende, toen en nu’ die feestelijk wordt/werd geopend 3 juni. Sinds 1999 is de thuishaven van het VLC en de Oostendse vrijzinnige organisaties het gebouw 'De Geuzetorre' vlakbij de oude watertoren in de Kazernelaan 1 in Oostende. Tot op vandaag kan de Oostendenaar er terecht voor een ruim activiteitenaanbod en verschillende diensten.

Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum vzw in Oostende bestaat sinds 1972 en was destijds gevestigd in de Langestraat. Maar er was grote nood aan een eigen plaats en de stad bouwde 23 jaar geleden De Geuzetorre waar tot op vandaag de activiteiten plaatsvinden.
 
De doelen die de vzw nastreeft zijn onder meer: de mens en mensenrechten centraal stellen vanuit een gelijkwaardigheidsprincipe, waken over de humanistische beginselen in de maatschappij, het uitdragen van waarden of thema’s als verdraagzaamheid, solidariteit, vrije meningsuiting, vrijheid van geloof en zelfbeschikkingsrecht. De accommodatie laat ook toe om vrijzinnige plechtigheden bij belangrijke levensgebeurtenissen te organiseren.
 
Het Vrijzinnig Centrum biedt een thuishaven aan de Oostendse vrijzinnige verenigingen: het Humanistisch Verbond Ouders, Humanistisch Verbond Grijze Geuzen, Willemsfonds, Vermeylenfonds, Vrienden van het GO!, SOS Nuchterheid, Mensen & Wetenschap (vroegere UPV). Er is ook samenwerking met het vrijzinnig jongerenontmoetingscentrum De Kim. Deze lokale afdelingen van lidverenigingen van deMens.nu komen in De Geuzetorre samen voor hun vergaderingen en organiseren er heel wat activiteiten.
 
Edgard Brunet, voorzitter: “Ons bestuur en de vrijzinnige organisaties die verbonden zijn aan het centrum zetten tal van boeiende en leerrijke of ontspannende activiteiten op, gaande van voordrachten, tentoonstellingen tot muziekoptredens en meer. SOS Nuchterheid organiseert hier gespreksavonden met lotgenoten. We bereiken 55-plussers via de Grijze Geuzen en we weten ook jongeren aan te trekken. In De Geuzetorre vinden ook steeds meer vrijzinnige plechtigheden (bij afscheid, herdenking, geboorte) plaats. Op zondagmorgen komen vrijzinnigen hier bijeen op het wekelijks ontmoetingsmoment. Door onze bloeiende werking blijft ons ledenaantal stijgen.”
 
Op het secretariaat van De Geuzetorre kan je elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tijdens de kantooruren terecht voor informatie omtrent vrijzinnig humanistische dienstverlening, activiteiten, lidmaatschap,...In het centrum kan je op afspraak ook beroep doen op een consulent van het huisvandeMens voor de uitwerking van een vrijzinnige ceremonie n.a.v. een geboorte, huwelijk of afscheid, voor een luisterend oor en een wegwijs in keuzes en documenten rond het levenseinde. 
 
De activiteitenkalender, info over diensten en lidmaatschap vind je op de website van De Geuzetorre www.vlcdegeuzetorre.be
 
Feestprogramma 
 
Op 3 juni wordt de fototentoonstelling 50 jaar Oostende, toen en nu geopend met een receptie. Op vrijdag 10 juni is een Ostenschen Avend gepland met optreden van twee Oostendse rockgroepen: Out Of Service en Barak Friture. Op zaterdag 18 juni wordt het feest van de medewerkers en oud-medewerkers georganiseerd, enkel op uitnodiging. Op zaterdag 25 juni worden de actieve bestuursleden, personeel en medewerkers van VLC Oostende ontvangen op het stadhuis en in de bloemen gezet. Op zondag 26 juni om 11 uur worden de feestelijkheden afgesloten met een academische zitting in het VLC, gevolgd door een receptie en de opening van het vernieuwd terras in De Geuzetorre.
 
Programma feestmaand
 
Vrijdag 3 juni – 19 uur
Opening fototentoonstelling ‘50 jaar Oostende, toen & nu’ met persmoment en kleine receptie.
(Voor iedereen toegankelijk)
 
Vrijdag 10 juni – 19 uur
‘Ostenschen Avend’ met de Oostendse live-bands Out of Service & Barak Friture en aangepaste ‘Ostensche’ hapjes en drankjes!
(Voor iedereen toegankelijk: 5 euro inkom, incl. 2 drankjetons)
 
Zaterdag 18 juni – 11 uur
Medewerkers en oud-medewerkers in de spotlight: ‘Feest van de medewerkers’ met maaltijd en randactiviteit.
(Enkel op uitnodiging)
 
Zaterdag 25 juni – 15u
Plechtige ontvangst op het stadhuis voor alle actieve bestuursleden, personeel en medewerkers.
(Enkel op uitnodiging)
 
Zondag 26 juni - 11u
Academische zitting met afsluitingsreceptie & hapjes
Opening vernieuwd terras De Geuzetorre met muzikale omlijsting
(Voor iedereen toegankelijk)
 
Meer informatie:
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 059 50 10 40 

 VLC De Geuzetorre 50 jaar logo RGB