mei 03
2022

Vinnie de Vis Knuffels kunnen mensen met dementie helpen. Vrijwilligers verbonden aan het huisvandeMens Ieper en vrijwilligers vanuit de haakcafés georganiseerd in OC De Bres te Poperinge haakten zo’n knuffels. Ze werden geschonken aan de woonzorgcentra Huize Proventier en OLV Gasthuis op dinsdag 3 mei.

Vinnie de Vis is een persoonlijke en veilige knuffel die werd ontwikkeld om mensen in de laatste fase van dementie te helpen. Hij maakt het mogelijk om met de patiënt te communiceren, bestrijdt de eenzaamheid of onrust die deze patiënten vaak ervaren, biedt houvast en helpt om gevoelens te kanaliseren. Het gaat om een gehaakt inktvisje met 9 tentakels, ongeveer 9 cm lang en in een vrolijke kleur katoen.

De vrijzinnige gemeenschap zet zich graag in voor acties om bij te dragen tot een warme en solidaire samenleving. Sinds een jaar organiseren de huizenvandeMens regelmatig momenten waarbij Vinnie de Vis Knuffels worden gehaakt door een groepje mensen die dit graag doen voor het goede doel. Die knuffels worden dan geschonken aan een woonzorgcentrum waar mensen met vergevorderde dementie verblijven, dit na een vraag of aanbod.

Recent werden knuffels gehaakt door vrijwilligers in het huisvandeMens Ieper en door vrijwilligers in OC De Bres te Poperinge tijdens haakcafés. Er was een onderlinge samenwerking. De deelnemers werden begeleid door een haakcoach. Ze kregen een gratis haakpakket aangeboden en alle nodige uitleg.

Op dinsdag 3 mei  gaven personeelsleden van het huisvandeMens de Vinnie de Vis Knuffels af in WCZ Huize Proventier. Dit met een woordje uitleg aan het personeel op de afdeling. Ook gingen zij bij enkele bewoners persoonlijk langs met een knuffel.
Later op de dag schonken zij knuffels aan WZC OLV Gasthuis, tijdens een ontspanningsmoment waarbij de bewoners getrakteerd worden op een dessertbord en accordeon animatie.

Mensen die graag in de toekomst mee Vinnie de Vis Knuffels haken mogen zich altijd kandidaat stellen bij het huisvandeMens en woonzorgcentra die graag knuffels ontvangen mogen ook steeds een seintje geven aan het huisvandeMens.

 ieper knuffels2