sept 22
2022

Brugse verenigingen heten abortuscentrum ‘Luna Brugge’ welkom en engageren zich om het actueel thema abortus onder de aandacht te brengen met een lezing op zondag 9 oktober in De Brug.

Brugge is op basis van een grondige analyse naar bereikbaarheid voor cliënten de beste plek voor een West-Vlaams abortuscentrum. Momenteel lopen onderhandelingen voor de aankoop van een pand. Luna Oostende, het voormalig CEVO, Centrum voor Verantwoord Ouderschap, keert dan terug naar haar roots in Brugge, waar alles begon in de illegaliteit.
 
De Brugse organisaties Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO), Willemsfonds, VVVuur - Liberale Vrouwen Brugge, Vermeylenfonds, VIVA La Vida - Socialistische Vrouwen, Humanistisch Verbond en huisvandeMens willen Luna Brugge met open armen verwelkomen en het signaal geven dat rechten en vrijheden van vrouwen ons allemaal aanbelangen. 
 
Als eerste stap organiseren zij een lezing in De Brug met de sprekers Françoise Dedrie van Luna abortuscentra en Prof. Dr. Jean-Jacques Amy, emeritus hoogleraar gynaecologie en verloskunde aan de VUB. Zij nemen het publiek mee in het Belgische abortusverhaal: van waar komen we – hoe staan we er voor? Hoe verloopt de abortushulpverlening anno 2022 en wat zijn de hulpverleningsnoden voor de toekomst? De lezing kan je bijwonen op zondag 9 oktober om 11.00 uur in De Brug, Centrum voor het Vrije Denken in Brugge. 
West-Vlaamse Françoise Dedrie, lid van het directieteam van LUNA, deed als piepjong sociaal werker vooronderzoeken in het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding te Brugge. Zij moest toen ‘à la tête du client’ beslissen wie er in het illegaal centrum ter plaatse zou geholpen worden en wie beter werd doorverwezen naar Nederland. Naar deze tijden wil niemand nog terug. Een toegankelijke en kwaliteitsvolle hulpverlening voor iedereen, dat is het uitgangspunt.  
 
Een gelegenheid om in Brugge stil te staan bij het hobbelig parcours dat reeds werd afgelegd om abortus te legaliseren én te erkennen als essentiële gezondheidszorg. 
 
Hoe is de stand van zaken anno 2022?
 
Momenteel buigen zich verschillende experten - op vraag van het parlement - over de evaluatie van de Belgische abortuswet van 1990, de wetsaanpassing van oktober 2018 én de vragen voor volledige depenalisering van abortus met terugschroeving van de gekende restricties. Met name: de wettelijke reflectieperiode van 6 dagen en het optrekken van de behandelingstermijn.
Het is noodzakelijk dat het debat blijft gevoerd worden.
Het stopzetten van een onbedoelde zwangerschap is nooit een lichtzinnige beslissing, maar veelal een keuze die mensen maken, net omdat ze kinderen zo belangrijk vinden. De keuze voor een abortus is net zo moreel verantwoord als de keuze voor een kind. Het ultieme doel is dat elk kind geboren wordt in een veilig, liefdevol en warm nest. 
Ook vandaag, ook bij ons, staan onder de noemer ‘bescherming van het ongeboren leven’ rechten en vrijheden van vrouwen onder druk. Maar ook de vrijheden van mannen én gezinnen én samenlevingen. De aanvechting van ‘Roe versus Wade’ in de Verenigde Staten is hiervan een schrijnend voorbeeld. Het terugschroeven van toegankelijke en kwaliteitsvolle abortushulpverlening zal geen enkele abortus vermijden, dat bewijzen alle cijfers wereldwijd. Integendeel. Het doet alleen clandestiene zwangerschapsafbrekingen ‘boomen’ met toename van vrouwensterfte, premature baby’s en onherroepelijke complicaties als gevolg.  
 
LUNA is de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra met vestigingen in Antwerpen, Gent, Hasselt en Oostende. De LUNA abortuscentra bieden medische en psychosociale begeleiding aan elke zwangere die een zwangerschapsafbreking overweegt en streven naar het recht voor iedereen op veilige,toegankelijke en betaalbare abortus.
 
Met dit initiatief willen de organiserende verenigingen een duidelijk signaal uitzenden. 
 
Dat mensen na de lezing samen aan tafel kunnen schuiven voor een paella is een bewuste keuze. Mensen uit diverse progressieve kringen met elkaar verbinden en samen waakzaam blijven. Dit is nodig om een dam op te werpen tegen onwetendheid en obscurantisme. 
 
Wanneer? Zondag 9 oktober 2022 - 11u 
Wat? Lezing rond het thema “Abortus, (g)een basisrecht voor iedereen?!” door Françoise Dedrie en Jean-Jacques Amy, gevolgd door een paella festijn - 13u 
Waar? De Brug Centrum voor het Vrije Denken, Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge
Waarom? Luna Oostende, het voormalig CEVO, Centrum voor Verantwoord Ouderschap, keert terug naar haar roots in Brugge, waar alles begon in de illegaliteit. 
Heel wat verenigingen willen Luna Brugge met open armen verwelkomen en zich engageren om het thema abortus kenbaarder te maken. Deze lezing is een eerste stap en wordt georganiseerd door de Brugse organisaties Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO), Willemsfonds, VVVuur - Liberale Vrouwen Brugge, Vermeylenfonds, VIVA La Vida - Socialistische Vrouwen, Humanistisch Verbond en huisvandeMens. 
Sprekers: Prof. Dr. Jean-Jacques Amy, emeritus hoogleraar gynaecologie en verloskunde aan de VUB neemt ons mee in het Belgische abortusverhaal: van waar komen we – hoe staan we er voor? 
Françoise Dedrie, lid van het directieteam van LUNA vzw en verantwoordelijke voor de vestigingen Antwerpen & Oostende, geeft ons een inkijk op de abortushulpverlening anno 2022 en schetst de hulpverleningsnoden voor de toekomst.
 
Praktisch 
 Deze lezing is gratis. Lunch vanaf 13u: paella à volonté, 20€. 
 Gelieve voor beide (lezing & paella) in te schrijven vóór 2 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 0477 591794 
 Gelieve het bedrag over te schrijven op de rekening BE69 4752 1366 8178 van het Willemsfonds Brugge.