20e Plantjesweekend Kom op tegen Kanker in Kortrijk

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 september organiseert Kom op tegen Kanker voor de 20e maal het plantjesweekend. Overal in Vlaanderen verkopen duizenden vrijwilligers Azalea’s. Dit gebeurt ook opnieuw in Kortrijk. Vorig jaar bracht de plantjesactie in Kortrijk 51.000 euro op. De plantjesactie wordt net als vorig jaar gecoördineerd vanuit vrijzinnig centrum Mozaïek.  Doris Verlinde is de drijvende kracht achter de actie. Voor deze jubileumeditie versterkt VRT-acteur Wim Stevens het Kortrijks verkoopteam.

In Kortrijk zullen vrijdag, zaterdag en zondag terug heel wat verkoopteams te zien zijn die Azalea’s verkopen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Jaar na jaar zetten zich hier een heel aantal enthousiaste vrijwilligers voor in. Het Kortrijkse team is er al van het prille begin bij. Vorig jaar werden maar liefst 8500 plantjes verkocht. Dit bracht 51 000 euro in het laatje voor KOTK.

Doris Verlinde, drijvende kracht achter de actie:”De verwachtingen voor deze deelname zijn terug hoog gespannen. Elk jaar stijgt de opbrengst. De Kortrijkse actieploeg heeft zich als doel gesteld om dit jaar 10.000 Azalea’s aan de man/vrouw te brengen. Dit zou een mooie bekroning zijn van 20 jaar inzet en vooral een mooie bijdrage om de doelstellingen van KOTK  te helpen realiseren. Om dit doel te bereiken hebben we veel helpende handen nodig. Vrijwilligers kunnen zich nog altijd melden bij het coördinatiecentrum! Contacteer ons en we schakelen je met plezier in bij een van onze super-enthousiaste ploegen!

Traditioneel verkopen we Azalea’s op diverse plaatsen: o.a. Delhaizes, Carrefours, Colruyt, Spar en de twee shoppingcenters in Kortrijk. Daarnaast gaan tientallen verkopers van deur tot deur om ook thuismensen de kans te geven een bloempje te kopen. Organisaties, scholen en bedrijven laten intekenlijsten rondgaan en steunen zo Kom op tegen Kanker. De burgemeester en een aantal gemeenteraadsleden hebben ook toegezegd om de verkoopploegen te ondersteunen bij de actie.”

De bestellingen worden in het coördinatiepunt, vrijzinnig centrum Mozaïek ,verwacht tegen donderdag 18 september. Afhalingen of leveringen gebeuren dan vanaf vrijdag.

Voor deze 20e editie heeft Kom op tegen Kanker extra steun gekregen van partner de VRT.  Verschillende ‘Thuis’acteurs komen de verkopers een hart onder de riem steken. Voor de Kortrijkse actie komt Wim Stevens verkopen.  Hij speelt de advocaat Tom De Decker in de populaire één-serie. Wim komt op zaterdag 20 september van 15u30 tot 16u00 de ploegen in het Ring Shopping center noord versterken. Op zondag 21 september nemen we deel aan de ‘autovrije dag’ in het centrum van de stad. Het bannen van de auto uit onze binnenstad om zo minder fijn stof te creëren, is ook een van de middelen kanker te bestrijden. Daarom hangen we onze ‘bakfiets’ aan dit initiatief.

KOTK

Kanker hebben of gehad hebben is iets dat heel diep een stempel achter laat bij patiënten zelf, maar ook bij hun omgeving, gezin, familie en nog veel meer. 

Kom op tegen Kanker gebruikt de ingezamelde gelden om fundamenteel onderzoek naar de oorzaken en naar behandelingsmethodes van kanker te doen en zo oplossingen en antwoorden te kunnen  bieden. Zij ondersteunen vorsers, jong en oud, die zich inzetten om het wetenschappelijk luik van de ziekte te doorgronden. Zo kunnen ze nieuwe, efficiëntere therapieën ontwikkelen die betere kansen op genezing geven. En die ook de impact van de behandelingen beter laat verdragen.

Met de ingezamelde bedragen wordt ook aan preventie gedaan. Beter voorkomen dan genezen geldt hier zeker.  Gezonder en bewuster gaan leven zijn heel noodzakelijk. Maar ook de sociale omkadering van patiënten en hun omgeving zit Kom op tegen Kanker heel diep in het hart.  De impact van de ziekte op een gezin, familie is gigantisch.  Het is een gans proces dat men moet doormaken en de verwerking er van gebeurt niet in een paar weken.  Veelal gaan mensen gebukt, gedurende maanden, zo niet jaren, onder de ziekte.  Morele en praktische ondersteuning voor hen is ook van groot belang.

Als laatste pijler van hun inzet, wil Kom op Kanker ook wegen op het beleid. Zij wil onze beleidsorganen sensibiliseren om de maatschappij te helpen beter en gezonder maken. Daarom ondersteunen zij ook door het aanreiken van oplossingen. En geven zij, via gefundeerd onderzoek, een duwtje in de rug om bepaalde levenswijzen en afspraken in te voeren die de gemeenschap te goede komen. Zo was er inzet rond rookvrij maken van restaurants en café-omgevingen, rookverbod op de werkvloer, enz


Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop


Overzicht alle persberichten

Contact

Informatie over de actie in Kortrijk:
Doris Verlinde en Erik Verbeurgt, stafmedewerker VC Mozaïek
T 056 37 16 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vrijzinnig centrum Mozaïek
Coördinatiecentrum Plantjesactie Kom op tegen Kanker Kortrijk
Overleiestraat 15a
8500 Kortrijk
www.vcmozaiek.be

Over vrijzinnig centrum Mozaïek:
Erik Verbeurgt en Evelien Vandenbussche, stafmedewerkers VC Mozaïek
T 056 37 16 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
www.vcmozaiek.be

Foto's van vorig jaar bekijken