HuisvandeMens werkte scholenaanbod ‘omgaan met kinderen en jongeren in rouw’ uit

De 5 huizenvandeMens in West-Vlaanderen zetten sinds oktober vorig jaar volop in op het project ‘De sokken van de olifant’, een begeleidingspakket voor kinderen en jongeren in rouw. Dit initiatief wil kinderen en jongeren in een verliessituatie ondersteuning bieden. In de eerste plaats door de volwassenen in hun omgeving hulpmiddelen aan te reiken om op een goede manier om te gaan met de situatie. Aanvullend is er nu ook een aanbod uitgewerkt naar scholen.

Kinderen en jongeren worstelen vaak met gevoelens rond verlies. Zij hebben het moeilijk om dit te uiten en te verwerken. De volwassenen in hun omgeving weten niet goed hoe hier mee om te gaan. De huizenvandeMens kunnen hier ondersteuning bieden. Dit met een begeleidingspakket op maat waarbij in de eerste plaats hun begeleiders ((groot)ouders, leerkrachten,…) handvaten, tips en werkmaterialen aangereikt worden. Kinderen en jongeren rouwen immers best in hun vertrouwde omgeving maar tegelijk weten volwassenen niet altijd hoe ze het nieuws moeten brengen, welke reacties ze kunnen verwachten en hoe ze het kind/de jongere gepast kunnen betrekken.

Voor particulieren is er de troostkoffer en koestertas. Na een verkennend gesprek tussen de consulent en diegene die begeleiding zoekt worden deze samengesteld, aangepast aan op de situatie. De troostkoffer bevat ontleenbare materialen zoals muziek, films, boeken, e.d. In de koestertas steekt doemateriaal, deze moet niet teruggebracht worden.

Professionelen kunnen beroep doen op diezelfde materialen, maar voor hen kunnen er ook speciale vormingsmomenten voorzien worden. Die opleiding biedt achtergrond en methodieken om algemeen rond rouw aan de slag te gaan, of specifiek opvang te bieden naar aanleiding van een concrete gebeurtenis. Tot de mogelijkheden behoort ook het uitwerken van een protocol, draaiboek, … of het begeleiden van een afscheidsmoment.

Omdat het voorbije jaar erg veel vragen kwamen uit die hoek, zetten de huizenvandeMens vanaf dit najaar extra in op de onderwijssector. Scholen kunnen beroep doen op de consulenten voor ondersteuning of vorming voor henzelf, of voor in de klas. Samen met de kinderen of jongeren kan dan stilgestaan worden bij verschillende verliesthema’s aan de hand van werkopdrachten, groepsgesprekken, spelletjes,…Met dit doel voor ogen zijn er ook nieuwe, groepsvriendelijke materialen in het aanbod van de troostkoffer opgenomen.

Zo willen de consulenten van de huizenvandeMens enerzijds hulp bieden bij moeilijke situaties, maar leerkrachten ook stimuleren om het thema aan te kaarten in de dagelijkse lespraktijk. Door het aanleren van emotionele competenties en verliesvaardigheden, geef je kinderen en jongeren een stevige bagage mee om verlies veerkrachtig te kunnen doorstaan. Scholen kunnen op dat vlak heel veel betekenen.

De gehele dienstverlening is kosteloos en staat open voor iedereen.
Informatie over het project vind je op www.desokkenvandeolifant.be en www.omgaanmetverlies.be.
Contactgegevens huizenvandeMens West-Vlaanderen


Overzicht alle persberichten

Meer informatie

Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.