header background image
 


Persbericht 12-3-2015

30 jaar De Bezatse

Op zondag 22 maart om 11 uur viert vrijzinnig centrum De Bezatse het 30-jarig bestaan met een hapje en een drankje in de lokalen in de Vaubanstraat. 

 
 
 
De Bezatse is de ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen in Menen en omstreken. Dit vrijzinnig centrum organiseert activiteiten zoals tentoonstellingen, toneelvoorstellingen, kunstzinnige voordrachten, wetenschappelijke lezingen, actualiteitsdebatten maar ook gezellige eet- en drankfestijnen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Daarnaast kan je in het centrum beroep doen op vrijzinnig humanistisch consulent Lore Alleman van het huisvandeMens Ieper, onder meer voor de uitwerking van vrijzinnige plechtigheden en voor informatie over keuzes bij het levenseinde met aanvullend begeleiding bij het invullen van wilsverklaringen.

In 1964 wordt het eerste Lentefeest voor de Vrijzinnige Jeugd ingericht door de Oudervereniging voor Moraal. In deze tijd groeide in Menen ook het verlangen naar een vrijzinnig huis/centrum voor de verschillende vrijzinnige organisaties. In mei 1983 werd na een vergadering met het Vrijzinnig Laïciserend Centrum van Oostende en het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum van Antwerpen een stuurgroep samengesteld voor Menen. De eerste voorzitter werd Vicky Dewilde-Vancompenolle. Nicole Van Eenoo werd secretaris en Odette Six werd benoemd tot penningmeester.
De feitelijke vereniging kreeg rechtspersoonlijkheid als vzw in 1985. Door de stuurgroep werd een actief wervingsprogramma opgezet. Ook werd er aan het stadsbestuur navraag gedaan om een eigen lokaal te bekomen. Dit kwam er in het Oude Vredegerecht in het Kazernegebouw aan het Leopoldsplein. Sinds 1 juli 2002 huist De Bezatse in de Vaubanstraat.

Het centrum kreeg de naam 'De Bezatse', met alles in zich wat het centrum wil zijn: vrijzinnig, democratisch, volks en met respect voor ieders mening.
Iedereen die op zoek is naar zingeving en betekenis, onderneemt een reis en draagt daarbij zijn of haar eigen ‘bezatse’. Daarin bewaren wij de ervaring, de kennis, de inzichten, de ideeën en de emoties die elk van ons in de loop van zijn of haar leven opdoet. De Bezatse wil de plaats zijn waar je die spreekwoordelijke bezatse kan bijvullen of de inhoud ervan kan delen met anderen.

De activiteiten van de Bezatse vind je via de kalender op www.debezatse.be

Overzicht alle persberichten

Contact

Vaubanstraat 8 B
8930 Menen
T 056 51 90 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Raadpleeg de activiteitenkalender van de Bezatse

Meer info

Over VC De Bezatse:
Marc Casteleyn
voorzitter VC De Bezatse
0497 26 32 69Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.