50 jaar Vermeylenfonds Kortrijk 

Het Vermeylenfonds Kortrijk bestaat 50 jaar. Dit wordt gevierd op zaterdag 26 september met een feestelijke zitting en receptie in de Beatrijszaal van het Kortrijks Stadhuis. Het Vermeylenfonds is een bloeiende sociaal-culturele vereniging waar het socialistische gedachtengoed, het Vlaams en het vrijzinnig humanisme centraal staan.  

 
De ‘August Vermeylenkring Kortrijk (AVK)’ was één van de allereerste lokale kernen van het Vermeylenfonds in Vlaanderen, opgericht in 1965 onder impuls van Rik Lanckrock, toenmalig directeur van de RVA in Kortrijk en met de steun en inzet van George Tytgat, jarenlang voorzitter en van Lucien Servayge, jarenlang secretaris.

De jonge afdeling destijds rekruteerde aanvankelijk vooral in kringen van de vakbond, het onderwijs en de RVA en geleidelijk groeide het ledenaantal tot meer dan 150 leden in de bloeiperiode. Naast de gebruikelijke lezingen over een breed scala van onderwerpen, het uitnodigen van toneelgezelschappen en het inrichten van tentoonstellingen, slaagde de kring er in om verschillende jaren na elkaar succesdebatwedstrijden voor leerlingen SO te organiseren.  
Ze werkten door met o.m. zeer gesmaakte stadsbezoeken, wandelweekends met een cultureel tintje, spreekbeurten en de jaarlijkse vernissage van de laureaten provinciale wedstrijd voor de schilderkunst.

Na Georges Tytgat werd Erik Vergult voorzitter en in 2004 volgde Dirk De Meester hem op.
In 2014 trad een nieuw bestuur aan met een nieuwe voorzitter, Armand Sermon. Een gewijzigde programmering bracht ook een nieuw publiek aan. Een nieuwe en vruchtbare toekomst van nog eens 50 jaar staat nu voor de deur.

Met een feestelijke zitting en receptie in het Kortrijkse stadhuis en met een verjaardagsfeest in VC Mozaïek op zaterdag 26 september viert de Kortrijkse afdeling van het Vermeylenfonds haar 50-jarig bestaan. Deze viering betekent een bekroning van 50 jaar vrijwilligerswerk, van een bloeiende vereniging waar het socialistische gedachtengoed, het Vlaams en het vrijzinnig humanisme centraal staan.

Het Vermeylenfonds staat verder voor een progressieve kijk op mens en samenleving. Diversiteit, ontmoeting en eigenzinnige projecten staan centraal. Zoals bij elke vereniging draait ook het Vermeylenfonds volledig op vrijwilligerswerk. Het Kortrijkse bestuur bestaat naast voorzitter Armand Sermon en secretaris Marie Jeanne Kerckhove uit bestuursleden Ivonne Sercu, Jeanine Dejans, Fa Verbeke, Linda Denys, Donald Buyze en Inge Tytgat.
Het lidgeld bedraagt per persoon 10 euro of per gezin 15 euro per jaar.

Cultuur en samenzijn liggen hoog in het vaandel van het Vermeylenfonds. In de voorbije 50 jaar werden heel wat culturele en andere activiteiten georganiseerd.
"Mensen samenbrengen is het voornaamste doel van het Vermeylenfonds", zegt Armand Sermon, voorzitter van het Vermeylenfonds Kortrijk. "Het Vermeylenfonds is een sociaal-culturele vereniging, die activiteiten organiseert voor volwassenen. Met de klemtoon op cultuur, bieden we onze leden een gevarieerd programma aan. Aan onze algemene ledenvergadering koppelen we telkens een leuke activiteit en we trachten tijdens de voordrachten interessante thema's naar voor te brengen. De oorspronkelijke openheid van geest blijft heersen, we brachten bv. in februari een debat met Dyab Abou Jahjah over Islam, Jihad, terrorisme, Immigratie, sociale uitsluiting en de scheiding tussen moskee en staat. Waar mogelijk werken we samen met andere Kortrijkse verenigingen.
Een leuke activiteit die bv. op de agenda staat, is de toneelvoorstelling VERF! op zaterdag 3 oktober, met Kurt Defrancq en Jean Paul Van Bendegem in Mozaïek. We organiseren dit samen met de andere Kortrijkse vrijzinnige organisaties (HVV, Willemsfonds, UPV, Polyfinario-Hujo, huisvandeMens en VC Mozaïek).”
 
 

Programma zaterdag 26 september:

15u30

Stadhuis Kortrijk Beatrijszaal

Feestelijke zitting Beatrijszaal Stadhuis Kortrijk

Met sprekers

Dirk De Meester, ex-voorzitter Vermeylenfonds Kortrijk

Yvonne Sercu, ere-voorzitter Vermeylenfonds West-Vlaanderen

Prof. Koen Goethals, nationaal voorzitter Vermeylenfonds

Armand Sermon, huidig voorzitter Vermeylenfonds Kortrijk

Philippe De Coene, schepen Stad Kortrijk

 

Muzikale omlijsting: chansonière Sarah D’hondt

Receptie aangeboden door het Kortrijkse stadsbestuur

18u

Vrijzinnig Centrum Mozaïek Kortrijk

 

Verjaardagsfeest met reuze Spaanse PaëllaWaarvoor staat het Vermeylenfonds?


Overzicht alle persberichten

Contact

Over Vermeylenfonds Kortrijk en het 50-jarig bestaan:
 
Armand Sermon, voorzitter Vermeylenfonds Kortrijk
0475 83 08 57 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marie Jeanne Kerckhove, secretaris-penningmeester Vermeylenfonds Kortrijk
0474 17 11 73 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.