header background image
 


Persbericht 30-09-2015

Nieuw opgerichte Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) Menen organiseert Lentefeest in Menen vanaf 2016 

Op zaterdag 14 mei 2016 zullen voor de eerste maal 6- en 12-jarigen hun Lentefeest/Feest Vrijzinnige Jeugd in Menen vieren. De nieuw opgerichte Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) Menen staat in voor de organisatie ervan.

 
 
Op zaterdag 14 mei 2016 organiseert de humanistisch-vrijzinnige vereniging (HVV) voor het eerst in Menen een Lentefeest/Feest Vrijzinnige Jeugd. Daaraan nemen 67 leerlingen uit het 1e en 6e leerjaar deel. Ze komen uit de scholen BS De Kameleon Menen, BS De Duizendpoot Menen, BS Ter Molen Lauwe, GBS Barthel Rekkem, BS De Startbaan Wevelgem, GBS Wevelgem, BS De Horizon Wervik en BS De Taalkoffer Komen. Het feest, dat de 6- en 12-jarigen gezamenlijk zullen vieren, zal plaatsvinden in CC De Steiger.

Het Lentefeest (6-jarigen) is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Het Feest Vrijzinnige Jeugd (12-jarigen) is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren. De meeste vrijzinnigen kiezen daarbij voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Deze feesten worden georganiseerd door lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). In Menen is de organisatie in handen van de nieuw opgerichte afdeling van HVV, de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging. HVV is een sociaal-culturele organisatie die werkt vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief. Het hoofddoel van HVV Menen is de organisatie van het feest maar ze zullen ook andere activiteiten organiseren, zoals een activiteit rond Halloween op 31 oktober vanaf 14u30. Het bestuur van de HVV afdeling Menen bestaat o.m. uit voorzitter Marc Casteleyn (ook voorzitter van vrijzinnig centrum De Bezatse) en ondervoorzitster Christine Depoortere (lerares zedenleer).  

"De 6- en 12-jarigen uit de regio Menen moesten tot op heden uitwijken naar Kortrijk om hun Lentefeest te vieren. Dat is al lange tijd zo, Kortrijk was zowat pionier en de gemeenten uit de regio sloten zich bij die viering aan. De laatste jaren is het aantal jongens en meisjes dat hun lentefeest doet echter zo sterk toegenomen dat er niet genoeg plaats meer was in de Kortrijkse schouwburg. Vandaar dat we vanuit Menen de vraag gesteld hebben of we niet beter ook in Menen een lentefeest konden organiseren", legt Marc Casteleyn uit. “De oprichting van een plaatselijke afdeling van HVV was de volgende stap, om de organisatie van het feest, samen met de leerkrachten zedenleer, gecoördineerd te laten verlopen.”  

De voorbereidingen voor het feest zijn gestart. Op maandag 9 november is er een infoavond voor de ouders, om 19u in vrijzinnig centrum De Bezatse.    Waarvoor staat HVV?


Overzicht alle persberichten

Contact

Specifieke informatie over het LF/FVJ Menen:
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Christine Depoortere
0474 52 06 00

Marc Casteleyn
0497 26 32 69

Praktische/inhoudelijke algemene info over de feesten in West-Vlaanderen: 
 
Steven Dudal, HVV West-Vlaanderen, 059 51 63 95, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  - www.h-vv.be