Aantal deelnemers Lentefeest in provincie West-Vlaanderen stijgt opnieuw

De Lentefeesten voor de 6-jarigen en Feesten Vrijzinnige Jeugd voor de 12-jarigen vinden naar traditie plaats in het voorjaar. Per regio is er een gemeenschappelijk feest. Jaar na jaar stijgt het aantal deelnemers. We blikken vooruit op de kalender in West-Vlaanderen.

 
Mensen die niet gelovig zijn, vinden zich vaak niet terug in de christelijke traditie om de communie te vieren. Vaak willen zij ook iets bijzonders organiseren voor hun kinderen maar vanuit vrijzinnig humanistische waarden. Zij kunnen dan opteren voor een ‘Lentefeest' voor de 6-jarigen of voor een ‘Feest Vrijzinnige Jeugd' voor de 12-jarigen. De meeste vrijzinnigen kiezen daarbij voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Het Feest Vrijzinnige Jeugd is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren.  

Deze feesten worden in West-Vlaanderen georganiseerd door lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). Het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd zijn voorbehouden aan kinderen en jongeren die Niet-Confessionele Zedenleer volgen op school. De lessen zijn een voorbereiding op de feesten en de feesten zijn een logische aanvulling van de lessen. Gemotiveerde uitzonderingen op de uitgangsregel zijn niettemin mogelijk.
 
Het aantal deelnemers in de provincie is opnieuw gestegen. Dirk Dekempe, provinciaal medewerker Humanistisch Verbond: “We stellen een globale jaarlijkse stijging vast wat het aantal deelnemers aan deze vrijzinnige feesten betreft. Zowel het aantal lentefeestelingen (6-jarigen) als het aantal feestelingen vrijzinnige jeugd (12-jarigen) steeg dit jaar. Waar een flinke toename gemeld wordt, is men verplicht twee voorstellingen na elkaar te organiseren of, tijdens een weekend, een voorstelling op zaterdag en een voorstelling op zondag. Ook de stijgende belangstelling van het publiek zorgt soms voor problemen inzake de capaciteit van respectievelijke locaties.”
 
In de West-Vlaamse brochure rond het Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd wordt achtergrondinformatie gegeven over het belang en de betekenis van deze plechtigheden. (http://www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/pdfs/themes/Brochure_feesten_2016_en_2017.pdf)

Specifieke informatie over een feest kan bij de lokale contactpersonen opgevraagd worden.

Bekijk de kalender feesten 2018

Contact

Dirk Dekempe, Humanistisch Verbond West-Vlaanderen, 0468 13 05 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  - www.h-vv.be  

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.