jan 22
2014

Een nieuw gebouw voor het vrijzinnig ontmoetingscentrum in Waregem

Het vrijzinnig centrum Poincaré in Waregem verhuist naar een nieuwe stek die op zaterdag 1 februari feestelijk wordt ingehuldigd. In het volledig gerenoveerde gebouw, het vroegere restaurant Fellini in de Stormestraat, zijn een grote polyvalente ruimte, kantoren en een vergaderzaal voorzien. In het nieuwe centrum zal ook drie dagen per week een vrijzinnig humanistisch consulent/stafmedewerker aan de slag gaan. Dit moet toelaten om de werking nog beter uit te bouwen en de vrijzinnig humanistische dienstverlening in Waregem efficiënt te organiseren.

Historiek

27 jaar geleden organiseerden de Waregemse vrijzinnigen zich voor het eerst rond het Lentefeest/Feest van de vrijzinnige jeugd. Het kleine bestuur groeide en organiseerde steeds meer activiteiten: filosofieavonden i.s.m. CC De schakel, het Joelfeest, activiteiten bij Waregem Koerse en Pandjes en Batjes, voordrachten en lezingen, studiereizen, een herfstwandeling, een nieuwjaarsreceptie,...Niet alleen de activiteiten namen toe, ook het ledenaantal groeide voortdurend.

Guy Adams, voorzitter vrijzinnig centrum Poincaré: “Een eigen stek werd noodzakelijk. 12 jaar geleden konden we een klein huis huren in de Stormestraat dat we inrichtten als ontmoetings- en vergaderruimte. Toen het gebouw van eigenaar veranderde moesten we noodgedwongen het gehuurde pand verlaten. We kochten het nabijgelegen Italiaans restaurant en begonnen de lange subsidietocht door de instellingen om verbouwingen te kunnen realiseren. Intussen vonden we een tijdelijke oplossing voor onze huisvesting in de vroegere kringloopwinkel. Het verbouwingsdossier sleepte uiteindelijk meer dan drie jaar lang aan en kon alleen gerealiseerd worden dankzij de tomeloze inzet van Bart Devlaminck (voorzitter en stuwende kracht bouwcommissie Poincaré) en een sterke groep diehards, die ondanks vele hindernissen en tegenslagen bleven doorgaan. Vandaag zijn we rond: de nieuwe vergader- en ontmoetingsruimte is af.”

Een open huis

“Architect Benoit Ottevaere koos bewust voor een eenvoudige en functionele aanpak. Een vrijzinnig ontmoetingscentrum is geen restaurant of café dat hip en trendy moet zijn. De mens staat centraal, de architectuur komt op de tweede plaats. Het zijn de mensen die de ruimte bepalen, niet de structuur van het gebouw. Toch hebben we nagedacht over het gebruik van de materialen en de aanwending van het licht om een gevoel van gezelligheid te creëren. Wij kozen voor soberheid om de mens centraal te kunnen stellen.

Het nieuwe centrum is geschikt voor veel verschillende soorten activiteiten. Op het gelijkvloers is er een grote polyvalente ruimte tot 100 personen met podium, bar en een semiprofessionele keuken, een sanitair blok, een kantoor voor de vrijzinnig humanistisch consulent/stafmedewerker, een kleine vergaderzaal/gespreksruimte en een berging.

Het zaaltje op de bovenverdieping kan gemakkelijk 50 personen ontvangen. Er zijn afsluitbare kasten voorzien, waarin verenigingen die van de zaal gebruik maken hun materiaal kunnen opbergen. De zaal kan gebruikt worden om te vergaderen, te repeteren, voordracht met projectie en zo meer. De toegankelijkheid voor personen met een beperking is voorzien via een traplift. Het is onze doelstelling om open te staan voor andere verenigingen en een toegankelijk huis te zijn, dat gonst als een bijenkorf van allerhande activiteiten.”

Kostenplaatje

“Een dergelijk centrum aankopen (315.000 euro) en verbouwen (390.000 euro) kost heel veel geld. De Vlaamse gemeenschap subsidieerde het dossier voor 75%, de stad Waregem subsidieerde 135.000 euro, de overige centen kwamen uit de eigen zuurgespaarde middelen van de VZW Poincaré, sponsors en het beschermcomité. Een lening was noodzakelijk om het dossier af te ronden. En het is nog niet volledig af: wij zullen geleidelijk aan nieuw meubilair voorzien.”

Vrijzinnig humanistische dienstverlening

“Met een nieuw gebouw gaan nieuwe uitdagingen en opdrachten gepaard. Wij krijgen via de koepelorganisatie deMens.nu drie dagen per week een vrijzinnig humanistisch consulent/stafmedewerker ter beschikking. Dit moet ons toelaten om onze werking nog beter uit te bouwen, onze dienstverlening in Waregem efficiënt te organiseren en onze levensvisie ruimer te verspreiden.

Onze stafmedewerker, Evelien Vandenbussche, studeerde Moraalwetenschappen, was gedurende 4 jaar moreel consulent in Halle en werkt al 3 jaar als stafmedewerker in het vrijzinnig centrum Mozaïek te Kortrijk. Zij zal de eerste vrijzinnig humanistisch consulent in Waregem worden. Iedere woensdag, donderdag en vrijdag werkt ze vanuit het VC Poincaré. Je zal bij haar terecht kunnen voor alle vragen over vrijzinnig humanisme en de mogelijkheden van het vrijzinnig centrum."

De activiteitenkalender raadplegen kan via www.vrijzinnigwestvlaanderen.be.


Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop


Overzicht alle persberichten

Contact

VC Poincaré
J. Stormestraat 131/18
8790 Waregem
T 0495 44 11 71

Meer info

Over VC Poincaré:
Guy Adams
voorzitter
T 0497 44 11 71
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VC Poincaré op deze website
www.vcpoincare.be

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma opening gebouw op zaterdag 1 februari:

16u00: Verwelkoming en toespraak door Guy Adams, voorzitter VC Poincaré

16u15: Toespraak door Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu (UVV – Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw)

16u30: Toespraak en officiële opening door Kurt Vanryckegem, burgemeester Stad Waregem

Aansluitend: feestelijke nieuwjaarsreceptie

Muzikale omijsting door Guido Desimpelaere