sept 22
2014

Jeugdhuis De Kim sleept subsidie voor kunstproject in de wacht

Het vrijzinnig jongerenontmoetingscentrum De Kim in Oostende krijgt subsidies voor een project dat de artistieke expressie bij jongeren moet bevorderen en ze meer in contact moet laten komen met kunst.

Het jeugdhuis De Kim in Oostende krijgt subsidies voor een project ter bevordering van de artistieke expressie bij jongeren. Hun aanvraag bij het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen werd goedgekeurd. De opzet van het ingediende kunstproject van De Kim is jongeren meer in contact laten komen met kunst en de artistieke talenten van jongeren aanspreken. Met de subsidie kan De Kim een artistieke medewerker/kunstenaar aanwerven die zich op de jongeren zal toeleggen.

De dagdagelijkse missie van De Kim is jongeren steunen vanuit een vrijzinnige levensvisie met een open pluralistische werking. Zij betrekken jongeren actief bij de initiatieven en er gaat bijzondere aandacht naar maatschappelijk kwetsbare jongeren. Voor een babbel kunnen ze terecht bij de 2 professionele werkkrachten.

Kylie Heusequin, beroepskracht De Kim: “We stellen vast dat de drempels voor jongeren en in het bijzonder maatschappelijk kwetsbare jongeren hoog zijn om hun weg te vinden naar en in de artistieke wereld. Daarom willen we een aantal grensverleggende projecten voor de jongeren opstarten en uitwerken waarbij de talenten en de behoeften worden ontdekt, erkend en verder ontwikkeld.”

Davy Van Hee, beroepskracht De Kim: “Het kader is duidelijk, we gaan 1 jaar lang werken rond het thema 'Street Art in Oostende'. De daaropvolgende 2 jaren werken we rond nieuwe thema’s. De invulling is niet vooraf bepaald maar is een organisch groeiproces dat samen met de jongeren en een kunstenaar vorm krijgt. Gedurende 1 jaar werven we een artistiek expert aan die in en vanuit ons jeugdhuis zal werken. Op die manier krijgen we een natuurlijke dynamiek tussen het jeugdhuis, de jongeren en de kunstenaar. 'Street art' is voor ons niet enkel graffiti maar zien we in de breedste zin van het woord. Het kan gaan over dans, beeldende kunsten, muziek, creatief communiceren, sculptuur, media, sport enz. Kortweg alle mogelijke manieren waarbij jongeren op een creatieve wijze hun gevoelens en talenten kunnen tonen in het straatbeeld.”

Het project wordt gesteund door Stad Oostende, de andere Oostendse jeugdhuizen (OHK, De Takel en De Korre) en culturele partners in de regio Oostende (o.a. Formaat, KleinVerhaal).

Kylie Heusequin, beroepskracht De Kim: “3 jaar groeien, samen met de andere jeugdhuizen, als 'artistiek'-ontmoetingscentrum is onze ambitie. Er zal een systematische samenwerking tussen alle jeugdhuizen ontstaan. Met het nieuw initiatief beogen we meer jongeren en vrijwilligers te bereiken en de interesse van professionele actoren in onze werking te verhogen. We wensen ons netwerk te verbreden, onze hand te reiken naar bovenlokale partners en ons te verankeren in de artistieke wereld.”

Qua timing en planning werkt De Kim nu een functiebeschrijving van de artistieke medewerker/kunstenaar uit en legt de nodige contacten met onderwijsinstellingen om het project kenbaar te maken. In het najaar zou de artistieke kracht in dienst moeten treden en dan kan vanaf januari de verdere concretisering en uitwerking van het project starten. 


Over De Kim


Overzicht alle persberichten

Meer informatie

VJOC De Kim
Langestraat 44a
8400 Oostende
T 059 70 56 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VJOC De Kim op deze website

Ga naar de facebookpagina waar je alle nieuwtjes van De Kim kan volgen.