nov 17
2016

Tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst’ in Vrijzinnig Huis Koksijde van 25 tot 27 november - vernissage 24 november

De reizende tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst’ sensibiliseert rond het thema zelfbeschikkingsrecht. Ze bestaat uit de winnende gedichten van de poëziewedstrijd van het Levenshuis en kunst van Peter Jonckheere. De laatste stop is in Vrijzinnig Huis Koksijde waar ze te bezoeken is van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november. De vernissage is op donderdagavond 24 november. 

 
Van 25 tot en met 27 november houdt de reizende tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst’ halt in Koksijde. De tentoonstelling bevat de 11 winnende gedichten van de poëziewedstrijd ‘Leven als lijfmotief’ en de bijhorende kunstwerken van Brugs kunstenaar Peter Jonckheere. De tentoonstelling is te bezoeken in Vrijzinnig Huis Koksijde, Galloperstraat 48. Op vrijdag 25 november van 13u30 tot 16u30, op zaterdag 26 november van 13u30 tot 16u30 en op zondag 27 november van 11u00 tot 13u30. De vernissage vindt plaats op donderdag 24 november om 19u30. Aansluitend is er een voordracht door LEIFarts Marc Bossuyt thema ‘Zorg rond het levenseinde: wat kan ik nu regelen voor later?’. Er zal ook een infostand zijn van huisvandeMens Diksmuide voor mensen met vragen rond het levenseinde.

Met het project wil het Levenshuis (LEIF West-Vlaanderen en het CGSO Brugge) zijn werking in de kijker zetten en de toeschouwer sensibiliseren rond het thema zelfbeschikkingsrecht.
De initiatiefnemers van de tentoonstelling in Koksijde, het Vrijzinnig Huis Koksijde en het huisvandeMens Diksmuide, staan achter die doelstelling.
De opzet van een LEIFzitdag in het naburige De Panne vanaf oktober ‘16 was een extra stimulans om deze tentoonstelling naar de regio te brengen. Mensen met vragen rond het levenseinde en voorafgaande zorgplanning kunnen terecht op deze LEIFzitdag in De Panne elke eerste vrijdag van de maand tussen 11.00u en 15.00u, in De Boare.
Al lopende was de LEIFdienstverlening door huisvandeMens Diksmuide met een zitdag in Vrijzinnig Huis Koksijde, op afspraak via 051 55 01 60 elke 1ste en 3e dinsdag van de maand van 10u tot 16u.

Poëziewedstrijd Levenshuis
Wat gaat er om in mensen, van de eerste tot de laatste schreeuw? Wat betekent zelfbeschikking? Wat is leven met hart en ziel, met lijf en leden? Dit waren de slagzinnen in de oproep voor de      poëziewedstrijd van het Levenshuis, getiteld ‘Leven als lijfmotief’.
Maar liefst 681 gedichten werden ingezonden. Door jong en oud, vanuit Vlaanderen en vanuit Nederland. 46 gedichten werden gepubliceerd in een dichtbundel en bij de 11 winnende gedichten maakte Brugs kunstenaar Peter Jonckheere een gepersonaliseerd kunstwerk.
Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) West-Vlaanderen en het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) Brugge vormen samen het Levenshuis in Brugge, waar mensen met levensvragen, van vóór conceptie tot het levenseinde, terecht kunnen. Zij organiseerden de wedstrijd i.s.m. Curieus West-Vlaanderen, het Poëziecentrum en het huisvandeMens.
Het project ‘Leven als lijfmotief’ geniet de steun van de provincie West-Vlaanderen, de Nationale Loterij en deMens.nu. De dichtbundel kost 10 euro en is verkrijgbaar op de tentoonstelling en bij Curieus West-Vlaanderen. Daarnaast is er een aanbod van postkaarten en affiches.  

Peter Jonckheere – Poëzie raakt kunst
Poëzie raakt kunst: het gevoel dat de gedichten opriepen was het uitgangspunt van Peter Jonckheere. Niemand kan neutraal blijven bij zijn werk. Het grijpt je aan en kan tegelijk afstoten. Je beweegt je tussen lust en leed. Er spreekt hunkering uit - een lijfelijk verlangen - en legt meteen een kwetsbare eenzaamheid bloot. Zijn lichamen zet hij wulps neer in spontane energieke tekentrekken doorspat met vlugge kleurvegen. Hij toont een mens tussen engel en sater, getekend door een onvoorspelbaar lot.

Programma

Poëzie raakt kunst – leven als lijfmotief
De tentoonstelling met kunst van Peter Jonckheere van 25 t.e.m. 27 november in Vrijzinnig Huis Koksijde

Vernissage op donderdag 24 november 2016 om 19u30 - Sprekers:

Marc Van Muylem (voorzitter Vrijzinnig Huis Koksijde)
Inleiding

» Chris Marchand (werkgroep ‘Leven als Lijfmotief’)
Toelichting bij de tentoonstelling

» dr. Marc Bossuyt (LEIFarts)
Voordracht ‘Zorg rond het levenseinde: wat kan ik nu regelen voor later?’ (om 20u15)
België beschikt over een goede wetgeving rond het levenseinde: de euthanasiewet, de wet betreffende de palliatieve zorg en de wet op de patiëntenrechten. Mensen weten niet wat dit allemaal inhoudt. Goede info is essentieel en daarom wil LEIF met die info dichter naar de bevolking toe gaan. Dr. Marc Bossuyt geeft informatie rond levenseindekeuzes en het in orde brengen van documenten en vertelt vanuit zijn eigen ervaringen als LEIFarts. Deze voordracht vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief’. Het huisvandeMens Diksmuide verzorgt gedurende de avond eveneens een infostand zorg rond het levenseinde.

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling is open
vrijdag 25/11 van 13u30 tot 16u30
zaterdag 26/11 van 13u30 tot 16u30
zondag 27/11 van 11u00 tot 13u30

Vrijzinnig Huis Koksijde
Galloperstraat 48 - 8670 Koksijde



 

 



Overzicht alle persberichten

Contact

Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke poëziewedstrijd/lid van de werkgroep poëziewedstrijd
0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer info

Over het Levenshuis: www.levenshuis.be