juni 14
2020

Postkaartjes voor gevangenen

 

Naar aanleiding van Wereldhumanismedag verdelen de West-Vlaamse huizenvandeMens en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) postkaarten aan de 800 gevangenen die verblijven in Brugge en Ruiselede. Met dit geschenk willen zij gevangenen helpen om verbonden te blijven met hun vrienden en familie.

Op Wereldhumanismedag, 21 juni, zetten vrijzinnig humanisten/vrijzinnige organisaties in de kijker wat zij belangrijk vinden. In deze coronatijd is dat in het bijzonder solidariteit, betrokkenheid en verbondenheid. Aan kwetsbare groepen willen wij tonen dat ze niet vergeten zijn. Activiteiten en evenementen organiseren kan dit jaar niet, een actie op afstand wel. De West-Vlaamse huizenvandeMens en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen kozen ervoor om postkaarten te verdelen aan de 800 gevangenen die verblijven in Brugge en Ruiselede, om te verzenden naar hun gezin, partner, ouders en vrienden. Elke gevangene ontvangt een pakketje met 4 postkaarten, verpakt in een omslag met een verwarmende boodschap.

Alle hulpmiddelen om in contact te blijven met de buitenwereld zijn nuttig voor gevangenen. Zij willen net als iedereen graag hun medeleven uitdrukken bij een overlijden van een dierbare of familie en vrienden gelukwensen bij een geboorte, huwelijk of verjaardag. Of solidariteit tonen in coronatijden - ook gevangenen schreven (en schrijven nog) naar bewoners van woonzorgcentra bijvoorbeeld. Via het versturen van postkaartjes kunnen zij hun emoties en gedachten delen, mensen laten weten dat zij aan hen denken. Maar gevangenen hebben niet altijd het budget om wenskaarten aan te kopen, dus dit vormt mee een aanzet om hen kaarten te schenken.

Onze ervaringen in coronatijd hebben er ook toe geleid dat we ons meer kunnen vereenzelvigen met wat  gevangenen meemaken. We hebben het gevoel ervaren om in isolement te zijn en zijn bewuster geworden hoe hard gemis aan betekenisvol menselijk contact kan zijn. Dus we hopen met deze actie, met de aandacht naar hen toe te tonen dat we aan hen denken en met hen meeleven.

De huizenvandeMens steunen en verbinden mensen via vertrouwelijke gesprekken en via plechtigheden op maat bij belangrijke momenten in het leven. Dit vanuit het vrijzinnig humanistisch gedachtengoed waarbij waarden als verbondenheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid voorop staan. Een kaartjesactie als deze sluit daar mooi bij aan.

De Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) is aanwezig gedurende de verschillende etappes van het gevangenisparcours. De stichting heeft als doel de gevangenen te begeleiden tijdens hun vrijheidsberoving en biedt ondersteuning bij de voorbereiding op hun terugkeer in de maatschappij. De SMBG heeft bovendien een maatschappelijke rol, met projecten probeert men de maatschappij te sensibiliseren en vooroordelen over gevangenschap tegen te gaan.

 

 

Meer info



Over de actie:
Bob Gebruers, Moreel Consulent – regionaal coördinator SMBG, 0471 80 83 23, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Over de huizenvandeMens: www.deMens.nu – www.vrijzinnigwestvlaanderen.be
Over de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG): www.smbg-famd.be

Over Wereldhumanismedag: www.demens.nu/internationale-dag-van-het-humanisme/

Over de vrijzinnige gemeenschap:

 Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
  0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.vrijzinnigwestvlaanderen.be