Op vrijdag 30 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus kan je in Ieper naar sParks, een kleinschalig festival met een eigenzinnige insteek.

Artiesten en sprekers staan samen op de affiche. Stef Camil Karlens, The Singalong Band (Eric Melaerts), Black Mamba en TLP vormen de hoofdmoot van het muziekaanbod en sprekers als Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Christophe Busch en Jean Paul Van Bendegem trakteren je op inhoud.

Hoop en optimisme -kenmerkend voor de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing- lagen aan de basis van het initiatief van het huisvandeMens Ieper om in de zomer van 2021 een festival te organiseren. Hoop om terug te mogen vieren, voluit te leven nadat we het virus klein gekregen hebben. Het festival kreeg de naam ‘sParks’ mee. Het gaat knetteren, het gaat vonken van hoop geven.

Het idee borrelde eind vorig jaar op en de voorbereidingen werden gestart. Peter Vanthuyne, directeur huizenvandeMens West-Vlaanderen: “Natuurlijk was het koffiedik kijken en jammer genoeg zullen we deze zomer nog niet volledig komaf gemaakt hebben met het virus. Maar niettemin kunnen we binnen de mogelijkheden in de buitenlucht een grotere groep mensen samen brengen en leuke momenten laten beleven. We zullen ons terug verbonden voelen met elkaar, samen wegdromen. Wat hebben we dat gemist de voorbije maanden. Ik ben trots dit festival te mogen presenteren, voor de eerste keer, en dat in Ieper, mijn geboortestad. We maken er met de inzet van velen een succes van!”

sParks zal plaatsvinden in het Hamiltonpark in Ieper op vrijdag 30 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus, van 14:00 uur tot 24:00 uur. sParks heeft een eigenzinnige insteek. Het is geen traditioneel muziekfestival. Het unieke vormt de combinatie van een muziekprogramma met een inhoudelijk programma: sprekers, workshops, een debat. Je kan er genieten van optredens van Stef Camil Karlens, The Singalong Band (Eric Melaerts), Black Mamba en TLP. En iets opsteken van sprekers als Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Christophe Busch en Jean Paul Van Bendegem. Maar het programma is uitgebreider dan dat, en gericht naar jong en oud. Je komt er 3 dagen urenlang aan je trekken. Je vindt er sfeer en gezelligheid maar ook diepgang en prikkeling, samen met je vrienden of in gezinsverband. Op vrijdag is het programma vooral gericht naar de leeftijd 16 tot 30 jaar maar ook dan is iedereen welkom.

Het festival zal doorspekt zijn met thema’s die humanisten belangrijk vinden en onder de aandacht willen brengen. Dat is in eerste instantie bewust leven (duurzaamheid, ecologie). Er zal o.a. enkel vegetarisch eten te verkrijgen zijn. Andere thema’s zijn: kritisch denken, zelfbeschikkingsrecht, solidariteit, verbondenheid, zingeving, maatschappelijke betrokkenheid, verdraagzaamheid en mensenrechten.

Er zullen infostanden aanwezig zijn, ook kinderanimatie en voldoende eet- en drankgelegenheid. Samengevat zal je op sParks kunnen ontmoeten, bijleren, ontspannen, genieten, ontdekken en verbonden zijn. Vanaf 14 juni is het volledige programma te raadplegen op www.sparksfestivalieper.com.

De partners bij het festival zijn onder meer het Humanistisch Verbond Ieper. Het evenement wordt ondersteund door de gehele vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen. 2021 is ook een feestjaar voor de gemeenschap. 50 jaar geleden werd de Unie van Vrijzinnige Verenigingen opgericht, het huidige ‘deMens.nu’, dit vieren we eveneens met sParks.

 

Bekijk de teaser

Meer informatie

Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0479 26 91 73 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg nieuws over het festival via

www.facebook.com/sparksfestivalieper

03-05-21