mei 26
2015

50 jaar Willemsfonds Waregem

Het Willemsfonds Waregem is 50 jaar jong en viert dit met een feestelijk jubileum op zaterdag 30 mei in het vrijzinnig centrum Poincaré. Op het programma staan toespraken, de opening van de tentoonstelling met kunstwerken van verdienstelijke Willemsfondsleden, een receptie en een buffet.

 
De oprichting van het Willemsfonds Waregem in 1965 begon toevallig, naar aanleiding van een voordracht georganiseerd door de toenmalige directeur van de Rijksmiddelbare School, Edgard Hoebeke. Hij werd de stichter en eerste voorzitter van de Willemsfondsafdeling Waregem. Hij werd opgevolgd als voorzitter door Christian Boulez, daarna door Carlos Dierickx en anno 1997 door Gisèle Plovier, die tot op vandaag voorzitster is.
De activiteiten groeiden van lezingen met veel aandacht voor literatuur en geschiedenis, tot muzikale optredens, museum- en stadsbezoeken, het bijwonen van toneelstukken en klassieke concerten.

Gisèle Plovier: “Een vlotte samenwerking met de stad Waregem, met CC De Schakel, met andere verenigingen en afdelingen zijn nu aan de orde. Ofwel organiseren we zelf culturele activiteiten ofwel wonen we met de vereniging evenementen bij die georganiseerd worden door de stad of door andere instanties, als ze op cultureel niveau een meerwaarde kunnen bieden. We spelen verder in op de provinciale en nationale initiatieven van het eigen Willemsfonds. Buitenlandse culturele reizen naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, de Biënnale van Venetië en zelfs naar New York zijn gewaardeerde uitstappen geworden. In 2005 werd ook de Jan Frans Willemsstraat te Sint Eloois-Vijve plechtig ingehuldigd. Zo zal het Willemsfonds in Waregem steeds bekend kunnen blijven.”

Het Willemsfonds Waregem maakt telkens, wanneer het past in de aard van een activiteit, gebruik van de infrastructuur van vrijzinnig centrum Poincaré.
Gisèle Plovier: “Sedert het Willemsfonds voet in huis heeft in het nieuwe en mooie vrijzinnig centrum in de Stormestraat hebben wij een nieuwe boost gekregen. Wij varen met frisse wind in de zeilen de volgende halve eeuw binnen. De titel van onze jubileumviering is immers ‘50 jaar Jong’. Op 30 mei staat de opening van de tentoonstelling met kunstwerken van verdienstelijke Willemsfondsleden Rita De Troyer, Liset Wijckmans en Suzanne De Troyer op het programma. Voorafgaand zijn er toespraken en we eindigen met een receptie en een feestelijk buffet.”

De tentoonstelling met schilderwerken van Rita De Troyer en Liset Wijckmans en boetseerwerken van Suzanne De Troyer wordt zaterdag geopend en loopt nog t.e.m. 7 juni in VC Poincaré in de Stormestraat 131 te Waregem, open op weekdagen van 14u tot 18u en in het weekend van 10u tot 18u.

Zaterdag 30 mei - 11u00-13u30: Feestelijke jubileumviering met tentoonstelling kunstwerken van verdienstelijke Willemsfondsleden
Rita De Troyer en Liset Wijckmans: schilderwerken
Suzanne De Troyer : boetseerwerken

Programma:
Verwelkoming door Gisèle Plovier, voorzitter Willemsfonds Waregem
Toespraak door Laurent Rens, Nationale Voorzitter van het Willemsfonds
Toelichting over de kunstenaars en hun werk door Lieve Van Hove, bestuurslid Willemsfonds Waregem
Toespraak en officiële opening van de tentoonstelling door Piëtro Iacopucci, Schepen van Cultuur van Stad Waregem
Receptie aangeboden door jubilerend Willemsfonds Waregem
vanaf 13u30: Vrijblijvend feestelijk buffet
 

Het Willemsfonds en het vrijzinnig landschap in (West-)Vlaanderen


Overzicht alle persberichten

Contact

Gisèle Plovier, voorzitster Willemsfonds Waregem
T 0475 86 59 12

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.