mei 02
2016

Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd in Roeselare op donderdag 5 mei

In Roeselare worden het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd gevierd op donderdag 5 mei in CC De Spil en zaal OCAR.

 
Voor heel wat kinderen uit de regio Roeselare die Niet-Confessionele Zedenleer volgen op school is donderdag 5 mei een bijzondere dag want dan vieren zij hun Lentefeest en hun Feest Vrijzinnige Jeugd in het bijzijn van ouders en familie.

Het Lentefeest is er voor de 6-jarigen en het Feest Vrijzinnige Jeugd voor de 12-jarigen. Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Het Feest Vrijzinnige Jeugd is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren. De meeste vrijzinnigen kiezen daarbij voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Het zijn ook echte feesten, mooie voorstellingen met o.m. toneel en dans. De feesten zijn opgebouwd vanuit vrijzinnig humanistische waarden en er wordt meestal vertrokken vanuit een hoofdthema, dat elk jaar anders is. Het is telkens een bijzondere belevenis voor de kinderen.

In regio Roeselare worden de feesten georganiseerd door HVV Roeselare en HVV Izegem (Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging) i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ) en door het organisatiecomité ‘lentefeest OCAR’. In zaal OCAR te Rumbeke vieren 38 kinderen uit het 1e leerjaar en 13 kinderen uit het 6e leerjaar van de Stedelijke Basisscholen in Roeselare SBS1, De Vlieger en De Octopus, hun feest. 53 lentefeestelingen en 51 feestelingen Vrijzinnige Jeugd nemen deel aan het feest in CC De Spil. Zij komen uit het Gemeenschapsonderwijs Roeselare, Izegem, Rumbeke, Ingelmunster, Lichtervelde en Torhout. Ook uit de Gemeentelijke basisscholen van Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Ichtegem, Eernegem, Kortemark, Zarren.

Viering OCAR:
Het thema van de viering in zaal OCAR is: ’Van rups tot vlinder... waag de sprong’. De voorstelling van De Octopus loopt van 9u30 tot 10u30, die van SBS 1 van 10u30 tot 11u30 en die van De Vlieger van 11u30 tot 12u30. Dit onder de begeleiding van leerkrachten zedenleer Riet Peuteman en Ellen Callens. Inspecteur-adviseur NCZ Filip Debrabandere leidt de viering in.
De kinderen van het 6e leerjaar besloten om hun cadeautje in te ruilen voor een gift aan het goede doel, namelijk: Wereldkids. Wereldkids is een project van leerlingen van niet-confessionele zedenleer en zet zich in voor straatkinderen uit Mumbai in India.
Tijdens de dans -een kwartier voor het einde van de voorstellingen- kan een groepsfoto genomen worden, dit is respectievelijk: 10u15 voor De Octopus, 11u15 voor SBS 1 en 12u15 voor De Vlieger.

Viering CC De Spil:
De feestelingen worden verwelkomd in CC De Spil om 10u met een welkomstwoord door Yves Werbrouck, voorzitter werkgroep Lentefeest.
Het optreden van de feestelingen heeft als thema: ‘Zo gezegd zo gedaan!’ Zowel in het verleden als in het heden en hopelijk in de toekomst zijn er mensen die van bepaalde gebeurtenissen, thema's of gevoelens citaten schrijven. Korte zinnetjes die zoveel kunnen zeggen. Dit is wat de kinderen ook zullen doen. In de vorm van dans en toneel nemen ze je mee doorheen de cursus Niet-Confessionele Zedenleer. Thema's zoals dromen, evolutie, liefde, vriendschap, milieu en vrede werden verwerkt in de show. Elk stukje wordt voorafgegaan door een prachtig citaat.
De leerkrachten zedenleer die dit mooi hebben uitgewerkt zijn Ria Hintjens, Saskia Creyf, Miek Decleir, Keshia Bocque, Carla Vroman, Suzanne Bertrem, Koen Dewilde, Annelies Laveyne, Eldjarn De Mulder, Inge Tytgat, Tina Ghillebert, Julie Benoit, Stijn Naessens, Steve Prevost en Patricia Braedt.
Na het optreden volgen de geschenken en een receptie aangeboden door de werkgroep Lentefeest Roeselare - Izegem in samenwerking met de Scholengroep Mandel en Leie.  
De voorstelling duurt omtrent een uur, een groepsfoto kan genomen worden na de voorstelling op het podium of eventueel buiten aan de Spil. (rond 11u15)



Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen


Overzicht alle persberichten

Contact

Info over de feesten:

In zaal OCAR:

Ellen Callens - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0495 78 31 21

Adres zaal OCAR:
Ontmoetingscentrum Alexander Rodenbach (OCAR) - Kerkplein 29 - 8800 Roeselare-Rumbeke.

In CC De Spil:

Yves Werbrouck - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0473 81 06 32


Adres CC De Spil: Hippoliet Spilleboutdreef 1 - 8800 Roeselare