sept 26
2016

40 jaar Vermeylenfonds Brugge

Het Vermeylenfonds Brugge bestaat 40 jaar. Dit wordt gevierd op zaterdag 8 oktober met een  academische zitting en receptie in Howest, Campus Sint-Jorisstraat Brugge.
Het Vermeylenfonds Brugge is een bloeiende sociaal-culturele vereniging waar het linkse gedachtegoed en het vrijzinnig humanisme centraal staan. 

 
Het Vermeylenfonds heeft als doel sociaal-culturele activiteiten te organiseren voor volwassenen en inspireert zich hiervoor op de figuur van August Vermeylen. De vereniging biedt volwassenen de kans om hun vrije tijd zinvol te besteden. Ze biedt mogelijkheden tot sociale contacten en kansen tot zelfrealisatie aan al wie daar interesse voor heeft. Het Vermeylenfonds staat voor een progressieve kijk op mens en samenleving. Diversiteit, ontmoeting en eigenzinnige projecten staan centraal.

Dit jaar is het Vermeylenfonds Brugge 40 jaar jong en dat moet gevierd worden. Op zaterdag 8 oktober zijn alle belangstellenden welkom om 15.30u in Howest, campus Sint-Jorisstraat.
Op het programma staat een verwelkoming door de voorzitter van het Vermeylenfonds Brugge dhr. Jacques Ducazu, een inleiding door algemeen voorzitter van het Vermeylenfonds prof. dr. Koen Goethals (UGent) en een referaat door prof. dr. Johan Braeckman (UGent) met als titel: ‘Kritisch denken: valkuilen en mogelijkheden’. Daarna volgt een receptie. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Marnix Vernieuwe (gitaar) en Chris De Braekeleer (drums).

Het Vermeylenfonds Brugge werd opgericht in 1976. In de verlenglijn van August Vermeylens visie moest het de Vlaamse cultuur vanuit zijn kneuterig provincialisme optillen tot een Europees peil. Vermeylen sloot aan bij de grote West-Europese traditie van het humanisme door zijn streven naar vrijheid, waarheid en schoonheid hoog in het vaandel te voeren.

Jacques Ducazu, voorzitter van het Vermeylenfonds Brugge: “Waar het Vermeylenfonds Brugge voor gaat, is vrijzinnigheid, pluralisme en verdraagzaamheid. De Verlichtingsideeën staan hierbij centraal. Dit zeker in een maatschappij waarin de humanitaire waarden steeds meer onder druk komen te staan. Daarom moeten wij met de nodige kritische zin blijven timmeren aan de weg naar tolerantie, wederzijds respect, verbondenheid. Hoe verschillend mensen ook kunnen zijn wat visie, overtuiging, levensbeschouwing en/of religie betreft, één iets hebben we gemeenschappelijk: we zijn allen mensen. We zijn elkaars gelijken en het is onze plicht om met wederzijds respect samen te leven, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Solidariteit is immers een basiswaarde en één van de fundamenten van onze beschaving.”

Jacques Ducazu vervolgt: “Aan onze leden bieden wij een heel divers programma aan: lezingen, tentoonstellingsbezoeken, boeiende uitstappen en meerdaagse reizen. Steeds tracht Vermeylenfonds Brugge hierbij het kritisch-intellectuele te combineren met het relativerend hedonistische en het bevrijdend esthetische. Het Vermeylenfonds Brugge gelooft namelijk dat er een dringende behoefte is aan een cultureel ruimere bewustmaking. Met een twintigtal activiteiten per jaar probeert het een steentje in de culturele rivier te verleggen.”

“Het Vermeylenfonds Brugge staat achter het linkse gedachtegoed als promotor van een meer rechtvaardige samenleving. Het is echter geen partijgebonden vereniging. Het Vermeylenfonds Brugge staat enerzijds voor maatschappelijk engagement en anderzijds voor genieten van het leven - geheel conform de levensfilosofie van zijn bestuursleden. We werken vlot samen met andere lokale verenigingen of instanties o.a. met de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Brugge (HVV), het huisvandeMens, het Masereelfonds en Howest”, zo stelt Jacques Ducazu.

Het huidig bestuur is samengesteld uit Jacques Ducazu (voorzitter), Roland Van Damme (ondervoorzitter), Andrée Desmet (secretaris), Renauld Staelens (penningmeester) en Monique Kint, Carine Giraldo en John Dupont (bestuursleden).

Het lidgeld bedraagt 15 euro. Het tweede gezinslid betaalt 5 euro per jaar. Wie jonger is dan 26 jaar kan gratis lid worden.

Op het programma van VF Brugge staan dit jaar nog: een uitstap naar Gent met een gegidst bezoek aan de tentoonstellingen ‘Verhaeren Verbeeld’ en ‘Voor God en Geld’ (22 oktober), een gegidst bezoek aan de tentoonstelling  ‘Abstracte lijnen. 100 jaar Luc Peire’ in het Arentshuis Brugge (5 november),  een uitstap naar het Paul Delvaux-museum in Sint-Idesbald en Navigo Oostduinkerke (19 november) en een gegidst bezoek aan de Volkssterrenwacht Beisbroek met aansluitend de exclusieve vertoning van de film ‘De wereld van Escher' (10 december).

Programma academische zitting

Locatie: HOWEST, campus Sint-Jorisstraat, Sint-Jorisstraat 71 Brugge, oranje auditorium

De viering start om 15.30u.

•    Verwelkoming door voorzitter Jacques Ducazu
•    Inleiding door Prof. Dr. Koen Goethals (UGent), algemeen voorzitter Vermeylenfonds
•    Referaat door Prof. Dr. Johan Braeckman (UGent): ‘'Kritisch denken: valkuilen en mogelijkheden'
•    Aansluitend receptie aangeboden door Vermeylenfonds Brugge
 
 
 


Waarvoor staat het Vermeylenfonds?


Overzicht alle persberichten

Contact

Jacques Ducazu

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

050 35 94 39