okt 20
2016

Vrijzinnig humanistische herdenkingsplechtigheden

Op Allerzielen worden onze overledenen herdacht. Gedurende het jaar vinden ook herdenkingsmissen plaats voor overledenen. Maar ook mensen die niet geloven voelen de behoefte om hun overleden dierbaren te herdenken. Voor hen zijn er de vrijzinnige herdenkingsplechtigheden van het huisvandeMens.

Een afscheidsplechtigheid: het woord zegt het zelf al. We nemen afscheid van die ene dierbare die pas overleden is, en we doen dit meestal met woorden en muziek. Er is ruimte voor herinneringen, we staan stil bij onze gevoelens en denken na over het bredere plaatje van het leven. Maar afscheid nemen en missen stopt niet na de plechtigheid enkele dagen na het overlijden. Nabestaanden voelen ook de behoefte om hun dierbaren te herdenken.

De huizenvandeMens in de provincie (in Brugge, Roeselare, Kortrijk, Ieper en Diksmuide) organiseren jaarlijks herdenkingsplechtigheden. Gedurende het jaar verzorgen de consulenten van de huizenvandeMens een heel aantal persoonlijke afscheidsplechtigheden. De nabestaanden van deze overledenen worden uitgenodigd voor een herdenkingsmoment, een samenzijn rond leven en sterven. Gezamenlijk wordt er stilgestaan bij de verloren familieleden en vrienden, en bij wat dit verlies heeft teweeggebracht in het leven. Belangrijk voor veel nabestaanden is dat de namen van elke overledene luidop genoemd wordt. Een ritueel zet dit moment kracht bij, muziek geeft wat ruimte om te bezinnen.  Zo is de herdenkingsplechtigheid een rustmoment, een stapsteen op de weg van rouw, op de weg naar de toekomst. Na de plechtigheid kan er nagekaart worden, een moment van ontlading na de intense beleving van de plechtigheid, en krijgen de aanwezigen een boekje met de tekst mee naar huis.

De herdenkingsplechtigheden van de huizenvandeMens vallen steeds in het najaar en zijn ingetogen en mooi verzorgd. Ze worden opgebouwd rond een centrale symboliek. Het thema krijgt concreet vorm via de tekst, muziek, poëzie, een ritueel en het aandenken dat de familieleden mee krijgen, allen passend bij het thema.

De herdenkingsplechtigheden van het huisvandeMens Brugge en het huisvandeMens Diksmuide in Brugge en in Oostende zijn reeds achter de rug, op de planning staan nog:

Herdenkingsplechtigheid huisvandeMens Kortrijk op dinsdag 25 oktober in Crematorium Uitzicht in Kortrijk, Ambassadeur Baertlaan 5. Om 19u. Thema: ‘Kraanvogels’. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T 056 25 27 51

Herdenkingsplechtigheid huisvandeMens Roeselare op donderdag 3 november in Zaal de Zilverlink in Roeselare, Meensesteenweg 412. Om 19u. Thema: “Vogels”. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  T 051 55 01 60

Herdenkingsplechtigheid huisvandeMens Ieper op dinsdag 8 november in Het Perron Ieper, Fochlaan 1. Om 19u30. Thema: ‘Sleutels’. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  T 057 23 06 30

Meer informatie over de afscheidsplechtigheden en herdenkingsplechtigheden georganiseerd door het huisvandeMens vind je op de themapagina's afscheidsplechtigheid en herdenkingsplechtigheid.
 
  

Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Meer info


Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.