okt 24
2016

Beelden en verhalen uit de Westhoek:
driedaagse van het Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke met een tentoonstelling, een paddenstoelenwandeling en een boekvoorstelling

Het Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke stelt 4,5 en 6 november beeldend werk van Mia Reynaert en Kathleen Ramboer ten toon in Vrijzinnig Huis Koksijde. De focus van de werken ligt op de natuur in de Westhoek en specifiek op duurzaamheid en biodiversiteit, met veldwerk van amateurbioloog Marc Haerssens. Een paddenstoelenwandeling in het Calmeynbos is hier een aanvulling op. Tijdens de driedaagse laat het Vermeylenfonds mensen ook kennis maken met de verhalen van Rudy De Potter die ‘het leven zoals het is’ in de Westhoek neerschreef in zijn boek Westhoek Story. 

 
Beeldend werk van Kathleen Ramboer, met medewerking van Marc Haerssens voor het veldwerk

Kathleen Ramboer en Marc Haerssens willen aantonen dat natuur en kunst samengaan. De tentoonstelling bevat o.m. een installatie uitgaand van de Ijzer en andere waterwegen in de Westhoek met een focus op duurzaamheid en biodiversiteit en een 2e installatie met vruchten van Hop en Papaver, iconen van de Westhoek. Verder bevat ze schilderijen, een fotoboek en schetsboeken met waarnemingen en tekeningen na verkenning in de Westhoek, als inspiratiebron voor beeldende kunst.

Marc Haerssens neemt je tijdens de driedaagse ook mee op paddenstoelenwandeling in het Calmeynbos De Panne. Er is immers hun project ‘Fungi’. Hier benaderen zij 1 aspect in de natuur: de wereld van de paddenstoel. Een paddenstoel roept mysterie op en dat onthullen ze graag door het publiek op een kunstzinnige wijze te laten kennis maken met paddenstoel en biotoop.

Beeldend werk van Mia Reynaert

Mia Reynaert heeft haar hart verloren aan de Noordzee en de kust. Impressies van wat de zee met de mens doet beeldt ze uit in kleine abstracties: diverse emoties zoals geluk, angst, rust, onrust, veiligheid, onveiligheid, het leven, de dood. Via een installatie vraagt ze aandacht om onze zee te koesteren en om op een verantwoorde, humanistische manier om te gaan met deze oermoeder. Ze is immers bron van alle leven.

Verhalen van Rudy Depotter uit zijn boek ‘Westhoek Story’

Ook ‘het leven zoals het is’ in de Westhoek en specifieker de Westkust, wordt tijdens de driedaagse belicht met de verhalen van Rudy De Potter: hij bekeek het lokale leven door zijn subjectieve bril en schreef het neer in zijn boek ‘Westhoek Story’.  

Het is het verhaal van een ‘emigratie’ in twee fases. Meer dan dertig jaar geleden ging Rudy Depotter samen leven met een West-Vlaamse schone, afkomstig uit de Westhoek. Als geboren en getogen Gentenaar ging voor hem een nieuwe wereld open. De achtertuin van Vlaanderen. Dan kwam de tweede fase. Zijn gade verwierf een huisje aan de Westkust, waar zij sinds tien jaar geregeld verblijven. Het boek gaat over de confrontatie met die nieuwe wereld in al zijn aspecten. De grote en de kleine. De leuke en de minder leuke. De harde en de zachte. De positieve en de negatieve. De mooie en de lelijke. Het leven zoals het daar is beschreven in zijn eigengereide stijl.

Programma driedaagse

Locatie: Vrijzinnig Huis Koksijde, Galloperstraat 48

vrijdag 4 november 2016
19u: vernissage tentoonstelling
zaterdag 5 november 2016
11 tot 18u: tentoonstelling
14u: paddenstoelenwandeling in het Calmeynbos De Panne met gids Marc Haerssens - carpooling vanaf Vrijzinnig Huis Koksijde
zondag 6 november 2016
11 tot 18u: tentoonstelling
12u: Rudy De Potter leest voor uit zijn boek ‘Westhoek Story’





Waarvoor staat het Vermeylenfonds?


Overzicht alle persberichten

Contact

Mia Reynaert
0471 24 75 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Kathleen Ramboer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.