Fakkeltocht “Mensenrechten verdedig je met vuur” in Kortrijk

Op zaterdag 8 december om 20.00u organiseren de Kortrijkse vrijzinnige organisaties samen met Amnesty International Kortrijk een fakkeltocht onder het motto “Mensenrechten verdedig je met vuur”. De actie is bedoeld als wake-up call. 70 jaar na de ondertekening van de Universele Verklaring van Rechten van de Mens worden de mensenrechten immers nog steeds geschonden.

 
De 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het feit dat mensenrechten nog steeds zo vaak geschonden worden hebben de vrijzinnige organisaties in Kortrijk er toe aangezet om samen met Amnesty International Kortrijk een bewustmakingsactie te organiseren. Zij mobiliseren zo veel mogelijk mensen om mee te stappen met een fakkeltocht op zaterdag 8 december. Wie deelneemt draagt mee een vredesboodschap uit en een vraag om bescherming van de mensenrechten.

“Voor veel mensen lijken mensenrechten vanzelfsprekend. Wij horen in het nieuws over excessen in oorlogsgebieden en onder autoritaire regimes, allemaal ver van ons bed, maar mensenrechten gaan over alle mensen, ook hier bij ons, ook over jou en mij. Het recht om mens te zijn in een samenleving waar rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid centraal staan. Het recht op een behoorlijke levensstandaard en sociale voorzieningen. Het recht op gratis onderwijs. Het recht op onpartijdige rechtspraak. Het recht op een schoon milieu …”, zegt Erik Verbeurgt, medewerker Vrijzinnig Centrum Mozaïek. “Op de 70ste verjaardag van de UVRM lijkt het onderwerp relevanter dan ooit. Het wij-zij discours neemt toe. Fake news ondermijnt democratieën. Ngo’s, journalisten en academici die rapporteren worden afgeschilderd als wereldvreemde snuiters met een geniepige agenda. Het proces waarbij boodschappers voor de bijl moeten, is volop bezig en dus verdienen mensenrechten het meer dan ooit te worden beschermd met passie en vuur.”

De wandeling start om 20.00u vanuit het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in de Overleiestraat 15A en eindigt nabij het Nelson Mandelaplein. Op de open vuurplaats van Kortrijk Weide kunnen de deelnemers zich verwarmen aan een groot vredesvuur en krijgen ze ook een soepje en een hotdog aangeboden. Wies De Graeve (directeur Amnesty International Vlaanderen) en Bernard Decock (voorzitter begeleidingsgroep huisvandeMens Kortrijk) brengen er een vredesboodschap. Tussendoor is er livemuziek en dans.

Vanaf 18.00u kan je in het Mozaïekcafé deelnemen aan een ‘schrijf-ze-vrij-actie’ van Amnesty International. Muzikant Guido Desimpelaere zorgt voor sfeervolle jazz en wereldmuziek. Kinderen knutselen een lichtbron om mee te nemen tijdens de tocht.

Deelnemen is gratis. Wie wil kan voor € 5,00 een fakkel kopen. De opbrengst schenken de organisaties Vrijzinnig Centrum Mozaïek, huisvandeMens Kortrijk, Vermeylenfonds Kortrijk, Willemsfonds Kortrijk, Humanistisch Verbond, Oudervereniging voor Moraal, Polyfinario vzw en Uitstraling Permanente Vorming integraal aan Amnesty International.  
Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 056 37 16 15 is wenselijk.

Dit initiatief kadert in een ruimer project van vrijzinnig Kortrijk nav 70 jaar mensenrechten, met 2 filmvertoningen, 2 lezingen en de fakkeltocht dit najaar. Bekijk de folder.

Contact

Erik Verbeurgt, stafmedewerker Vrijzinnig centrum Mozaïek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T 056 37 16 15
Overleiestraat 15a
8500 Kortrijk

Dit initiatief kadert in een ruimer project van vrijzinnig Kortrijk nav 70 jaar mensenrechten, met in het najaar 2018 2 filmvertoningen, 2 lezingen en de fakkeltocht.