Wereldlichtjesdag: kaarsjes voor overleden kinderen

Elke 2e zondag van december –dit jaar op 9 december- steken mensen om 19 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Sinds een 2-tal  jaar gebeurt dit in de provincie via gezamenlijke herdenkingsmomenten in Ieper, Brugge, Diksmuide, Roeselare en Kortrijk georganiseerd door het huisvandeMens en enkele partners. De opkomst groeit jaar na jaar.

 
Op wereldlichtjesdag klokslag 19u steken mensen over de hele wereld kaarsen aan. De wereld wordt zo letterlijk even wat lichter voor mensen die een kind verloren. Wie zelf een kind verloren heeft of rouwende families wil steunen steekt mee een kaarsje aan en herdenkt gezamenlijk ieder overleden kind.  
 
De huizenvandeMens in Diksmuide, Brugge, Ieper, Roeselare en Kortrijk organiseren een herdenkingsmoment op Wereldlichtjesdag -dit jaar op zondag 9 december- samen met de verenigingen Boven De Wolken, Met Lege Handen, Missing You, Ouders Van een Overleden Kind en Ouders van Verongelukte Kinderen. Ook steden en gemeenten en andere partners verlenen hun medewerking.

In Ieper vindt het herdenkingsmoment plaats in het huisvandeMens, Korte Torhoutstraat 4. In Roeselare in de St. Amandskerk, De Coninckplein 5. In Brugge op het terrein van de Zeescouts Sint-Leo, Lodewijk Coiseaukaai 9. In Kortrijk op het Sint-Amandsplein. In Diksmuide in het Provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56. Het programma is gelijklopend: Onthaal tussen 18u en 18u45, gevolgd door een woord vooraf en een kaarsjesmoment om 19u en napraten bij een warm winterdrankje.

We merken dat er een grote behoefte is aan samenzijn met deelgenoten en dat er veel mensen zijn die hun medeleven willen betuigen. Er is een nood om dit innig moment samen te beleven. Daarom sloten de huizenvandeMens zich bij Wereldlichtjesdag aan. De opkomst groeit jaar na jaar.

Tijdens het verwerkingsproces bij het verlies van een kind kunnen ouders aankloppen bij de genoemde verenigingen of deelgenotengroepen, waar zij sterkte vinden bij elkaar door te praten over het verlies. Daarnaast biedt het huisvandeMens hen een luisterend oor.

Wie meer informatie wenst rond Wereldlichtjesdag, deelgenotengroepen of het aanbod van rouwbegeleiding van het huisvandeMens kan contact opnemen met het huisvandeMens.
De toegang tot de herdenkingsmomenten op zondag 9 december is gratis, graag een seintje indien je komt aan het huisvandeMens in je buurt. (niet vereist voor Brugge)

Programma’s wereldlichtjesdag
Brugge
Locatie: Zeescouts Sint-Leo, Lodewijk Coiseaukaai 9, 8000 Brugge (Sint-Jozef)
Onthaal vanaf 18u
Herdenkingsmoment om 18u30
Aansteken kaarsjes om 19u
Napraten bij een warm winterdrankje

Roeselare
Locatie: St. Amandskerk, De Coninckplein 5, 8800 Roeselare
Herdenking om 18u30
gevolgd door kaarsjesmoment
en napraten bij een warm winterdrankje

Diksmuide
Locatie: Provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8650 Diksmuide
Onthaal vanaf 18u
Woord vooraf
Kaarsjesmoment om 19u
Napraten bij een hapje en een drankje

Ieper
Locatie: HuisvandeMens Ieper, Korte Torhoutstraat 4
Onthaal vanaf 18u30
Woord vooraf
Kaarsjesmoment om 19u
Napraten bij een warm winterdrankje

Kortrijk
Locatie: Sint-Amandsplein Kortrijk
Onthaal vanaf 18u45
Woord vooraf
Kaarsjesmoment om 19u
Napraten bij warm winterdrankjeContact

Algemene info
Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0479 26 91 73 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Brugge

Jeruzalemstraat 51, 8000 Brugge T 050 33 59 75 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Diksmuide

Esenweg 30, 8600 Diksmuide T 051 55 01 60 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Ieper

Korte Torhoutstraat 4, 8900 Ieper T 057 23 06 30 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Kortrijk

Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk T 056 25 27 51 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Roeselare

Godshuislaan 94 8800 Roeselare T 051 26 28 20 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.