Levenseinde informatiebeurs op donderdag 14 maart in Kortemark

Het huisvandeMens Diksmuide organiseert een ‘Wegwijs in beslissingen rond het levenseinde Informatiebeurs’ op donderdag 14 maart in WZC Blijvelde in Kortemark. Met een voordracht rond voorafgaande zorgplanning om 14u, een voordracht ‘Verhalen uit de praktijk’ door een LEIFarts om 15u, een voordracht rond erfenisrecht om 16u15, gevolgd door een infomarkt vanaf 17u30.

 
Wat kan ik nu al vastleggen voor wanneer zelf niet meer kan beslissen? Wie kan ik aanduiden als mijn wettelijke vertegenwoordiger? Welke papieren kan ik registreren op het gemeentehuis? Een consulent van huisvandeMens maakt jou wegwijs in deze ingewikkelde materie tijdens de voordracht ‘Voorafgaande zorgplanning’ om 14u.

Aan de helft van de overlijdens in ons land gaat een medische beslissing vooraf, zoals het stopzetten van de behandeling, het opstarten van palliatieve zorgen of euthanasie. Achter elk van deze patiënten staat een arts die zijn of haar patiënt hierin begeleidt. Hoe is het voor een arts om dit te doen? Dr. Kathleen Van Boeckel vertelt om 15u vanuit haar persoonlijke ervaringen als huisdokter en LEIFarts.

Wat gebeurt er met je bezittingen als je er niet meer bent? Wat is het verschil als je getrouwd of (wettelijk) samenwonend was? Kan je iemand onterven? Is een testament enkel geldig als je het bij de notaris opstelt? Francis Moeykens, geassocieerd notaris, geeft ons een spoedcursus erfenisrecht.

Op de infomarkt van 17u30 tot 19u zitten deskundigen voor je klaar om informatie te geven over de levenseindedocumenten (wilsverklaring euthanasie, negatieve wilsverklaring, wilsbeschikking teraardebestelling, verklaring voor orgaandonatie), over de registratie van wilsverklaringen en al wat bij het levenseinde komt kijken: palliatieve zorgen, een afscheidsplechtigheid en omgaan met een verlies.
Deelname is gratis. Voor de voordrachten dien je in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 051 55 01 60. Deze activiteit gaat door in woonzorgcentrum Blijveld, Hospitaalstraat 35 in Kortemark.

Het initiatief van deze informatiebeurs rond het levenseinde komt vanuit de dienstverlening van het huisvandeMens. Je kan er terecht voor een vertrouwelijk gesprek over jouw vragen en twijfels rond het levenseinde. Wij informeren je graag over de wetgeving hieromtrent en wie dit wenst krijgt hulp bij het
invullen van wilsverklaringen. Daarnaast kan je bij ons een voordacht over dit thema aanvragen voor jouw
vereniging of organisatie. De 5 huizenvandeMens in de provincie werken voor deze dienstverlening nauw
samen met LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen.

Het huisvandeMens staat open voor iedereen. Wij verlenen onze diensten vanuit een vrijzinnig
humanistisch perspectief. We hechten veel belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens en streven
naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt.

Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

huisvandeMens Diksmuide
Esenweg 30
T 051 55 01 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.