Meer dan 1600 kinderen en jongeren in West-Vlaanderen kiezen voor een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd

Dit jaar zullen 1620 West-Vlaamse kinderen en jongvolwassenen hun lentefeest of feest vrijzinnige jeugd vieren. 9 jaar geleden waren er dat nog maar 1016. Deze feesten, kaderend binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing, worden alsmaar populairder.

 
Overal ter wereld en in elke cultuur worden er feesten georganiseerd bij de overgang van de ene levensfase naar de andere. Ook binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing is dit het geval en deze overgang wordt met een lentefeest of een feest vrijzinnige jeugd gevierd.

Het lentefeest zet kinderen uit het eerste of tweede leerjaar in het zonnetje. Hun zin voor zelfontdekking en kritische geest wordt beetje bij beetje aangewakkerd tijdens de lessen niet-confessionele zedenleer. Het feest vrijzinnige jeugd geeft twaalfjarigen die dat levensbeschouwelijk vak volgen dan weer de mogelijkheid om op een feestelijke manier hun overgang van kind naar jongvolwassene zin en kleur te geven.

Deze vrijzinnig humanistische feesten zijn al jaren in opmars en dit is mede te danken aan de leerkrachten niet-confessionele zedenleer. Zij zijn de sleutelfiguren in de voorbereiding en vormgeving rond deze vieringen. De leerkrachten werken met de leerlingen rond vrijzinnig humanistische thema’s en geven de plechtigheden een vorm en inhoud die aansluit bij de leefwereld van de kinderen en jongeren. Ook de secularisering van de samenleving past goed bij de waarden die deze feesten belichamen.

De lentefeesten voor de 6-jarigen en feesten vrijzinnige jeugd voor de 12-jarigen vinden naar traditie plaats in het voorjaar en worden georganiseerd door lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten niet-confessionele zedenleer. Per regio is er een gemeenschappelijk feest.

Lentefeest en feest vrijzinnige jeugd in cijfers Vlaanderen en Brussel

In 2019 vieren in heel Vlaanderen en Brussel 10 547 kinderen en jongeren hun lentefeest en feest vrijzinnige jeugd. In 2010 vierden 5 429 kinderen en jongeren deze feesten. Op negen jaar tijd is dit aantal dus bijna verdubbeld.

Ten opzichte van vorig jaar zijn vooral het aantal lentefeesten gestegen, onder andere in Antwerpen, Brussel, Limburg en Oost-Vlaanderen. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams- Brabant waren de feesten vrijzinnige jeugd populairder dan het jaar voordien. In West-Vlaanderen daalt het aantal licht ten opzichte van vorig jaar.

Overzicht alle persberichten

Meer informatie over de feesten in je regio en contact opnemen met de organisatoren?

Specifieke informatie over een feest kan bij de lokale contactpersonen opgevraagd worden. De data van de feesten en de contactgegevens van de organisatoren in West-Vlaanderen vind je hier
Meer weten?

Op het online platform: www.lentefeest.be 
Op de website van het Humanistisch Verbond
Op de website van deMens.nu

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.