Wereldlichtjesdag: kaarsjes voor overleden kinderen

Elke 2e zondag van december –dit jaar op 8 december- steken mensen om 19 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De opkomst groeit jaar na jaar.

 
Op wereldlichtjesdag klokslag 19u steken mensen over de hele wereld kaarsen aan. De wereld wordt zo letterlijk even wat lichter voor mensen die een kind verloren. Wie zelf een kind verloren heeft of rouwende families wil steunen steekt mee een kaarsje aan en herdenkt gezamenlijk ieder overleden kind.  
 
De huizenvandeMens in Diksmuide, Brugge, Ieper, Roeselare en Kortrijk werken mee aan een herdenkingsmoment op Wereldlichtjesdag -dit jaar op zondag 8 december- samen met de verenigingen Boven De Wolken, Met Lege Handen, Missing You, Ouders Van een Overleden Kind, Ouders van Verongelukte Kinderen, Berrefonds, De Stilte Omarmd, Elisio Vlinderpost en Oona Foundation. Ook steden en gemeenten en andere partners verlenen hun medewerking. Zo is er een Brugge al jarenlang een lokale werkgroep met een uitvaartondernemer, een schepen en diverse vrijwilligers.

In Ieper vindt het herdenkingsmoment plaats in het huisvandeMens, Korte Torhoutstraat 4. In Roeselare in de St. Amandskerk, De Coninckplein 5. In Brugge in De Brug, Hauwerstraat 3A (oud politiegebouw). In Kortrijk in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15A. In Diksmuide in het Provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56. Het programma is gelijklopend: Onthaal tussen 18u en 18u30, gevolgd door een herdenkingsmoment vooraf en een kaarsjesmoment om 19u en napraten bij een warm winterdrankje.  

We merken dat er een grote behoefte is aan samenzijn met deelgenoten en dat er veel mensen zijn die hun medeleven willen betuigen. Er is een nood om dit innig moment samen te beleven. Daarom sloten de huizenvandeMens zich bij Wereldlichtjesdag aan. De opkomst groeit jaar na jaar.

Tijdens het verwerkingsproces bij het verlies van een kind kunnen ouders aankloppen bij de genoemde verenigingen of deelgenotengroepen, waar zij sterkte vinden bij elkaar door te praten over het verlies. Daarnaast biedt het huisvandeMens hen een luisterend oor.

Wie meer informatie wenst rond Wereldlichtjesdag, deelgenotengroepen of het aanbod van rouwbegeleiding van het huisvandeMens kan contact opnemen met het huisvandeMens.
De toegang tot de herdenkingsmomenten op zondag 8 december is gratis, graag een seintje indien je komt aan het huisvandeMens in je buurt. (niet vereist voor Brugge)
Alle praktische info is te vinden via www.wereldichtjesdag2019.be   

Dienstverlening huisvandeMens en contactgegevens huizenvandeMens

Dienstverlening huisvandeMens

Vrijzinnig humanistische plechtigheden

Trouwplannen of samenwonen? Een baby op komst of een dierbare verloren? We helpen je om een persoonlijke plechtigheid uit te werken. Waardig levenseinde Vragen over de mogelijkheden bij het levenseinde? We bieden je informatie en helpen om de wilsverklaringen in te vullen. Vrijzinnig humanistische begeleiding Loopt het leven niet zoals gehoopt en heb je nood om te praten? Rouw je om een dierbare? Vertel je verhaal aan een luisterend oor. Open elke werkdag tijdens de kantooruren en op afspraak. Onze dienstverlening is kosteloos. Meer info op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be

Huizen van de Mens in West-Vlaanderen

Bij de vrijzinnig humanistische begeleiding onderzoeken consulenten systematisch in welke mate de individuele benadering opengetrokken kan worden, verruimd naar het relationele en samenlevingsniveau. Plechtigheden zijn per definitie groepsmomenten. Daarop wordt ingespeeld door dat groeps- of gemeenschapsgevoel te verlengen, het te versterken. Of het nu gestart is met vreugde of vanuit een minder positieve gedeelde ervaring. De huizen organiseren jaarlijks een aantal activiteiten van brede gemeenschapsvorming (samenlevingsopbouw) met partners binnen het netwerk of in aansluiting met externe initiatieven. DeMens.nu als koepel en de huizenvandeMens nemen deel aan solidaire acties, bv. de Belgian Pride.
 

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.