HuisvandeMens Brugge draagt bij aan project Geborgen Zorgen

 

Door het coronacirus is er ontzettend veel verlies in alle soorten en maten. HuisvandeMens Brugge, Vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen in deze tijd. Daaruit vloeide het project ‘Geborgen Zorgen’ dat verder uitgewerkt wordt naarmate de crisis evolueert. Er wordt ook een informatief luik opgestart.

Elke dag horen we op de persconferentie van het Crisiscentrum hoeveel doden er bijgekomen zijn. Achter elk cijfer een partner, grootouder, kind, buur of makker … Vaak mensen waarvan we geen afscheid konden of mochten nemen. We mogen vrienden en familie niet meer bezoeken, laat staan eens goed vastnemen. Gezinsuitstappen, feestdagen en vieringen, evenementen, festivals en sportwedstrijden vallen in het water. Mensen verliezen hun dagbesteding, hun inkomen, hun job, misschien zelfs hun levensdroom. Het virus en de noodzakelijke maatregelen om ons te beschermen, treffen ons op ontelbare manieren.

Er ontstaan prachtige, hartverwarmende initiatieven, maar er is ook ontzettend veel verlies in alle soorten en maten. Van een eenvoudig maar betekenisvol verjaardagsfeestje, je geestelijke balans tot een overlijden, een relatiebreuk of faillissement. Tijdens deze coronacrisis wordt jong en oud uitgedaagd om verschillende gevoelens te leren hanteren: onmacht, slapeloosheid, rouw, het gebrek aan vooruitzichten, eenzaamheid, verdriet … En dat allemaal vaak in ons eentje, achter gesloten deuren.

Het project 'Geborgen Zorgen wil Bruggelingen ondersteunen in de vele verlieservaringen die deze crisis met zich meebrengt.

Inspirerende brievenbus op ‘t Zand

“Als Stad willen we deze gevoelens graag bespreekbaar maken”, zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “We zitten dan misschien wel ‘opgesloten’ in ons kot, maar daarom nog niet in onszelf. Het uiten van emoties en scheppen van verbinding zijn belangrijk. Zeker bij West-Vlamingen die al bekend staan als ‘binnenvetters’. ‘Geborgen zorgen’ is, zoals de naam het zegt, een project dat wij starten om al deze zorgen op te bergen. We willen ze een veilige plaats, bestaansrecht en erkenning geven. Het is normaal dat mensen bang, verdrietig of gespannen zijn. Dat màg ook. We stellen dus de vraag: hoe voel jij je tijdens deze moeilijke coronaperiode en hoe overbrug je dit? Teken of schrijf over je verdriet, je zorgen, je pijn. Centraal op ’t Zand plaatsen we een grote, rode brievenbus waar we al deze zorgen willen ontvangen en koesteren. We hopen dat de Bruggelingen ze zo letterlijk en figuurlijk een beetje kunnen achterlaten.”

Schepen van Welzijn Martine Matthys: “Mensen zijn ook heel sterk en veerkrachtig. Iedereen heeft zijn eigen bronnen van troost en kracht om deze periode door te komen. Niet alleen onze zorgen verdienen het gedeeld te worden, maar ook deze positieve tips. We kunnen immers zoveel leren van elkaar. Na het posten van je zorgen, kun je een steunende boodschap achterlaten op het krijtbord. Hou hierbij uiteraard rekening met het bewaken van de nodige afstand tegenover iedereen. Wat geeft jou energie, moed, hoop? Heb je een troostende slagzin? Een goed advies? Of wil je gewoon een dikke virtuele zoen nalaten voor andere bezoekers? Samen omgeven we onze zorgen met positiviteit en maken we er een inspirerende brievenbus van. Om hygiënische redenen voorzien we zelf geen krijt en vragen we de mensen om dat zelf, samen met hun zorgenpost, mee te brengen.”

Als de crisis voorbij is, wil Stad Brugge een symbolisch moment uitwerken om de brieven en dus ook de pijn, op een waardige manier te verwerken. Uiteraard met respect voor de privacy van alle boodschappen. In tweede instantie komt er een kunstwerk gelinkt aan dit project, om deze periode nooit meer te vergeten. Verlies kan heel ingrijpend zijn en sommige mensen zullen hier gehavend uitkomen. Niet alle leed zal spontaan mee verdwijnen met het virus. Met het tussentijds symbolisch moment en het kunstwerk wil Stad Brugge ook daar oog voor hebben.

Alle info en tips zijn verzameld op www.brugge.be/coronavirus/geborgenzorgen.

 

Meer infoOver de vrijzinnige gemeenschap:

 Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
  0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.vrijzinnigwestvlaanderen.be