21 juni: Wereldhumanismedag

 

Op 21 juni is het Wereldhumanismedag en zetten we in de kijker wat wij belangrijk vinden. 

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, vieren we Wereldhumanismedag. Het is de zomerzonnewende. Een dag met extra veel licht. Een prima dag, kortom, om een optimistische levensbeschouwing in de kijker te zetten. Naar aanleiding van deze dag worden er steeds allerlei acties, evenementen en campagnes op touw gezet om de waarden van het humanisme extra in de kijker te plaatsen. Dit jaar zal Wereldhumanismedag er anders uitzien. De eerste helft van 2020 leefden we door de coronacrisis in onzekerheid. Maar die onzekerheid maakte al gauw plaats voor solidariteit, betrokkenheid en verbondenheid. 

Virtueel herdenkingsmoment

21 juni 2020 zal onder meer, via digitale weg, in het teken staan van het herdenken van slachtoffers van COVID-19. De vrijzinnig humanistische levensbeschouwing wil de nabestaanden een hart onder de riem steken en aan alle kwetsbare groepen tonen dat we ze niet vergeten zijn.

Op zondag 21 juni 2020 roepen we op tot een internationaal moment van troost en herdenking voor al wie deze tijd niet, of niet goed is doorgekomen. Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu, brengt om 10u30 een boodschap over solidariteit, mentale weerbaarheid en de waarden van het vrijzinnig humanisme tijdens de COVID-19-maatregelen. Esther Meuwis, vrijzinnig humanistisch consulent, leest een gedicht voor. Daarna kan je ook genieten van onze hymne 'De gedachten zijn vrij' gebracht door het VUBorkest onder leiding van Jurgen Wayenberg en sopraan Deborah Cachet als soliste.

Volg het herdenkingsmoment via https://www.facebook.com/events/304623810557147/

Coronaverhalen

Er was weinig sociaal contact in coronatijd. Elkaar missen, was het gevoel dat overheerste. Wat speelde er zich af achter gesloten deuren? Hoe hebben mensen deze periode beleefd?  In coronaverhalen blikken mensen terug op hun leven tijdens deze bizarre periode. Wat waren de donkere momenten en waren er ook lichte momenten? Kijk en luister naar hun verhalen.

Postkaartactie voor gevangenen in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse huizenvandeMens en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen kozen ervoor om postkaarten te verdelen aan de 800 gevangenen die verblijven in Brugge en Ruiselede, om te verzenden naar hun gezin, partner, ouders en vrienden. Elke gevangene ontvangt een pakketje met 4 postkaarten, verpakt in een omslag met een verwarmende boodschap. Meer info

https://demens.nu/internationale-dag-van-het-humanisme/

 

 

 

Meer infohttps://demens.nu/internationale-dag-van-het-humanisme/

Over de vrijzinnige gemeenschap:

 Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
  0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.vrijzinnigwestvlaanderen.be