Terugblik op 21 juni Wereldhumanismedag

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, vieren we Wereldhumanismedag. Naar aanleiding van deze dag worden er steeds allerlei acties, evenementen en campagnes op touw gezet om de waarden van het humanisme extra in de kijker te plaatsen. Dit jaar zag Wereldhumanismedag er anders uit. De eerste helft van 2020 leefden we door de coronacrisis in onzekerheid. Maar die onzekerheid maakte al gauw plaats voor solidariteit, betrokkenheid en verbondenheid.

Postkaartactie voor gevangenen in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse huizenvandeMens en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen kozen ervoor om postkaarten te verdelen aan de 800 gevangenen die verblijven in Brugge en Ruiselede, om te verzenden naar hun gezin, partner, ouders en vrienden. Elke gevangene ontving een pakketje met 4 postkaarten, verpakt in een omslag met een verwarmende boodschap.

Een sfeerbeeld van de overhandiging van de postkaartjes in het Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede. Op de foto zien we links de directeur, Chris De Vidts, in het midden gedetineerde I. en rechts Norbert Vandervorst.

overhandiging kaartjes2           

Meer info in het persbericht

Virtueel herdenkingsmoment

21 juni 2020 stond onder meer, via digitale weg, in het teken van het herdenken van slachtoffers van COVID-19. De vrijzinnig humanistische levensbeschouwing wou de nabestaanden een hart onder de riem steken en aan alle kwetsbare groepen tonen dat we ze niet vergeten zijn.

We riepen op tot een internationaal moment van troost en herdenking voor al wie deze tijd niet, of niet goed is doorgekomen. Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu, bracht een boodschap over solidariteit, mentale weerbaarheid en de waarden van het vrijzinnig humanisme tijdens de COVID-19-maatregelen. Esther Meuwis, vrijzinnig humanistisch consulent, las een gedicht voor. Vervolgens kon je genieten van onze hymne 'De gedachten zijn vrij' gebracht door het VUBorkest onder leiding van Jurgen Wayenberg en sopraan Deborah Cachet als soliste.

Wie de virtuele herdenking graag wil herbekijken kan dat hier

Freddy Mortier aan het woord op Radio 1 over wereldhumanismedag: https://radio1.be/programma/de-ochtend/radioitem/werelddag-van-het-humanisme/21624

Coronaverhalen

Er kwamen heel wat coronaverhalen tot stand die we in de week voor en na 21 juni deelden op sociale media. Mensen blikken terug op hun leven tijdens de bizarre coronaperiode. Wat waren de donkere momenten en waren er ook lichte momenten? Kijk en luister naar hun verhalen.

1 Vierkant beeld coronaverhalen website1 1521x1536

 

Meer info

https://demens.nu/internationale-dag-van-het-humanisme/

Over de vrijzinnige gemeenschap:

 Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
  0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.vrijzinnigwestvlaanderen.be