Online plantjesverkoop KOTK - VC Mozaïek Kortrijk

Het Plantjesweekend van 2020 (18, 19 en 20 september) was een editie om niet snel te vergeten. Door de coronacrisis konden de vrijwilligers niet aan de deur komen of aan supermarkten en op pleinen staan om azalea’s te verkopen. Kom op tegen Kanker gooide het roer om en ging voluit voor een onlineverkoop van de plantjes. Vele vrijwilligers die ieder jaar vol enthousiasme de handen uit de mouwen steken waren ontgoocheld. Toch was ook veel begrip voor de beslissing.

Voor Kom op tegen Kanker was een fikse uitdaging. Toch lukte het om in een mum van tijd succesvol te schakelen naar een onlineverkoop en een nieuwe promotiecampagne op te zetten.  De voorraad – 200.000 stuks – raakte verkocht. Dat is minder dan vorig jaar toen er 340.000 de deur uit vlogen maar is toch een resultaat om trots op te zijn.

Vrijzinnig centrum MozaIek coördineert steeds de plantjesverkoop in Kortrijk, waar jaar na jaar heel veel plantjes verkocht worden. Zij moesten dit jaar mee omschakelen naar een alternatieve verkoop en: ze waren weer een topper in West-Vlaanderen, met een verkoop van 2603 plantjes binnen de postcode 8500.

Enkele cijfers

Tussen 1 en 20 september werden er 193.363 azalea’s in de online winkelmandjes gelegd.
75 % van de bestelde plantjes werd afgehaald bij een Aveve-winkel of een comité van vrijwilligers in de buurt. Bij de afhaalpunten van Mozaïek (in Kortrijk, Marke en Aalbeke) werden 1744 azalea’s afgehaald. Wat West-Vlaanderen betreft is Kortrijk alvast weer de topper met 2603 plantjes verkocht binnen de postcode 8500.
Iets minder dan een op de vijf plantjes werd aan huis geleverd.
10.597 azalea’s werden weggeschonken aan de zorg en worden in oktober in de ziekenhuizen geleverd. Een warm gebaar en blijk van waardering voor zij die al maanden in de vuurlinie staan in de strijd tegen het coronavirus.