Vrijzinnige gemeenschap Westhoek Noord:
Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Westhoek
HVV/OVM Westhoek
HVV/OVM Koekelare-Diksmuide-Torhout-Gistel
Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke
Willemsfonds Koekelare
Willemsfonds Nieuwpoort
Willemsfonds Veurne -De Panne
Willemsfonds Koksijde
Vrijzinnige Koepel Westhoek
Uitstraling Permanente Vorming Westkust
HuisvandeMens Diksmuide

  Contact

projectverantwoordelijken:

Ylien Strubbe
T 051 55 01 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marc Van Muylem
T 058 51 90 94
Persbericht 05-11-2013    
   
Theatervoorstelling 'Soldaat Peaceful'
 

Bekijk de folder van het project 'Om nooit te vergeten'

Bekijk tijdschrift 'De Sprokkel' editie herfst 2013 rond het thema De Grote Oorlog
   
‘Soldaat Peaceful’ is een sober maar prachtig theaterstuk in een regie van Ron Cornet en met een krachttoer van acteur Erik Burke. Op dinsdag 19 november om 20u wordt het gespeeld in het Cultuurcentrum Kruispunt in Diksmuide. De vrijzinnige gemeenschap Westhoek Noord brengt deze theatervoorstelling naar de Westhoek. Deze activiteit past in het rijtje van 3 activiteiten in het najaar onder het thema ‘Om nooit te vergeten’.
 

3 activiteiten onder 1 thema


De vrijzinnige gemeenschap Westhoek Noord brengt dit najaar 3 activiteiten onder het thema ‘Om nooit te vergeten’. De eerste van de 3 activiteiten is de theatervoorstelling ‘Soldaat Peaceful’ op dinsdag 19 november om 20u in CC Kruispunt Diksmuide. Op zondag 1 december volgt een lezing ‘De Grote Oorlog in romans’ door Katrien van Hecke in Zaal De Brug Koksijde, om 11u. De 3e activiteit is de tentoonstelling ‘Trein der 1000’ die loopt van donderdag 5 december t.e.m. dinsdag 24 december, in het Erfgoedhuis Oostduinkerke, elke werkdag van 13u. tot 16u.

Het vrijzinnig humanistisch tijdschrift in de regio, ‘De Sprokkel’, editie herfst 2013 is ook gewijd aan het thema ‘De grote oorlog’ met onder meer een artikel rond ‘de vrijzinnig humanisten en de Eerste Wereldoorlog’.

Soldaat Peaceful

Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger. Jaren later neemt hij ons mee in een spel van herinnering en tijd over zijn onverwerkte verleden. Hij vertelt ons over zijn gelukkige jeugdjaren op het Britse platteland, de opwindende avonturen met Molly en Dikke John, zijn liefde voor Ma en voor zijn grote broer en voorbeeld, Charlie. Dit alles wordt echter overschaduwd door de vroege dood van zijn vader. Uiteindelijk moeten de warme herinneringen plaatsmaken voor de brutaliteit van de oorlog, die hem genadeloos de loopgraven injaagt en hem confronteert met de even gruwelijke, als onbegrijpelijke oorlogslogica.

Het theaterstuk is een spel van tijd en herinnering, naar de roman van Michael Morpurgo, in een regie van Ron Cornet, door Erik Burke. De voorstelling wordt georganiseerd door Paljas Producties.
Michael Morpurgo liet zich inspireren door een bezoek aan Ieper, waar hij geschokt vaststelde hoeveel jonge soldaten tijdens WOI ter dood veroordeeld werden voor vermeende lafheid.

De theatervoorstelling reist door Vlaanderen en Nederland. Het publiek vertelt: “Als je maar eenmaal per jaar naar het theater gaat, ga dan naar ‘Soldaat Peaceful’ een sober maar prachtig stuk in een regie van Ron Cornet en met een krachttoer van acteur Erik Burke.” (Walter Soethoudt). “Theater van de bovenste plank: boeiend -vaak aangrijpend- tot de laatste syllabe, sterke doorleefde vertolking van een superbe Erik Burke, fraaie en functionele projecties en sfeervolle muziek...Dat alles maakt van "Soldaat Peaceful" een absolute aanrader” (Lea Cousin en Staf Van Beirendonk). “Ik vond het een heel aangrijpend stuk. Heel mooi dat de woorden van slechts één acteur in combinatie met het beeldscherm op de achtergrond ervoor kunnen zorgen dat de toeschouwer het hele verhaal voor ogen ziet. Prachtig acteerwerk en heel goed geregisseerd.” (Frieda Punt).

Informatie over de theatervoorstelling en over het project ‘Om nooit te vergeten’ kan bekomen worden bij projectverantwoordelijken Ylien Strubbe via 051 55 01 60 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Marc Van Muylem via 058 51 90 94.

 

Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop
   
{slider=Lees meer}
Op federaal niveau is er de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), die opereert onder de nieuwe naam ‘deMens.nu’. DeMens.nu biedt aan iedereen die het wenst vrijzinnig humanistische dienstverlening in de huizenvandeMens. In West-Vlaanderen zijn er 5 huizen: in Brugge (provinciale hoofdzetel), Roeselare, Ieper, Diksmuide en Kortrijk. Daarnaast overkoepelt deMens.nu 35 vrijzinnige lidverenigingen die via hun lokale afdelingen overal in Vlaanderen actief zijn in volwassenenvorming, sociaal-cultureel werk, jongerenwerking e.a.
Verder vind je in Vlaanderen ook de vrijzinnige ontmoetingcentra waarvan VOC Westhoek er één is. Kort omschreven zijn ze een permanent uithangbord en informatiecentrum voor de verspreiding van het vrijzinnig humanistisch gedachtegoed. Vrijzinnige verenigingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van deze centra voor hun activiteiten. Iedereen - gelovigen en vrijzinnigen - is welkom op die activiteiten. Verder stellen de centra hun accommodatie ter beschikking voor vrijzinnige plechtigheden zoals Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd. In West-Vlaanderen zijn er ontmoetingscentra in Bredene, Blankenberge, Oostende, Brugge, Oostkamp, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Koksijde en Waregem.
Humanisme staat gelijk aan waarden als verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Een vrijzinnig humanist combineert zijn vrijzinnige houding met humanistische waarden. Dat maakt hem uniek. Het vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing die de vrijheid toelaat om spiritueel te zijn zonder godsdienstig te zijn. Een vrijzinnige humanist kiest ook zelf hoe hij of zij het leven wenst in te vullen.
{/slider}
 
 
terug naar het overzicht ››