header background image
 


VC De Geus bestaat 25 jaar

Bron: Kortrijks Handelsblad 26-05-2017

Naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan werd Vrijzinnig Centrum De Geus op zaterdag 20 mei ontvangen op het stadhuis van Harelbeke. “Een bekroning van de jarenlange inzet”, zegt voorzitter Willy Vandemeulebroucke. Het centrum De Geus is gegroeid uit noodzaak voor een ontmoetingsruimte voor vrijzinnige mensen. “Het idee leefde al bij de Oudervereniging voor de Moraal. De behoefte aan een vaste stek was groot, gezien hun talrijke vergaderingen en activiteiten”, vertelt huidig ondervoorzitter Ludo Depuydt. “Op 20 februari 1992 was er de startvergadering.”

Een thuis

De Geus steunt al 25 jaar lang op de inzet van een grote groep vrijwilligers. Zo is er elke zondag een praatcafé en zijn er in het jaar een aantal voordrachten. Elk jaar is er ook een kaarting met een sociaal doel. “Daarbij kijken we niet altijd in de eerste plaats naar het eigen vrijzinnig wereldje.”

Verder zijn er de klassieke activiteiten. Uitschieters zijn de activiteiten van de kunstkring met een maandelijkse tentoonstelling van kunstenaars uit de grote regio en het SABV. “Tijdens de week mogen we ook verschillende verenigingen ontvangen, onder andere een senioren-, pingpong- en volleybalclub die in De Geus een thuis hebben gevonden”, aldus secretaris Myriam Loncke.

“We zijn zelfvoorzienend. Buiten het ter beschikking stellen van het gebouw en energie en water, komt de stad Harelbeke financieel niet tussen”, aldus nog Willy. Naast Myriam, Willy en Ludo bestaat het huidig bestuur uit penningmeester Connie Vandoorne, zaalverantwoordelijke Marc Destatsbader, technisch verantwoordelijke Eric Debrabandere, Danny Vandecasteele, Romain Depaemelaere en websiteverantwoordelijke Dominique Debrabandere.