header background image
 


CGSO Brugge project 'Kaap je klas'

'Kaap je klas' is een project van Warme Steden in samenwerking met het Vormingscentrum CGSO, Centrum voor Geboorteregeling en seksuele opvoeding, en het JAC, Jongerenadviescentrum, van CAW Noord-West-Vlaanderen (Brugge). Middelbare scholen kunnen deelnemen aan dit project.

Seksuele opvoeding is een essentieel element in de ontwikkeling van jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren hier zo goed mogelijk in ondersteund worden. Wij hebben ondervonden dat het voor jongeren makkelijker is om te praten over de thema’s seksualiteit en relaties met leeftijdsgenoten dan met een extern persoon. Zo is het Project ‘Kaap je klas’  tot stand gekomen.

Wat houdt dit project precies in?

Jongeren uit het 5de middelbaar krijgen een korte opleiding seksuele opvoeding van het CGSO of van het JAC. Daarna geven die jongeren een les RSV (Relationele en seksuele vorming) aan de jongeren van het 4de middelbaar. Wanneer de jongeren de les RSV geven worden zij ook ondersteund door vrijwilligers van het CGSO of van het Jac.

Dit project is gratis voor de deelnemende scholen en wordt gefinancierd door Warme Steden. De jongeren zijn niet verplicht om deel te nemen aan dit project, het is volledig vrijblijvend. Bij afloop van ‘Kaap je klas’ is er voor de jongeren en de scholen die hebben deelgenomen aan het project een terugkommoment. Daar gaan wij kort bevragen hoe het project verlopen is en krijgen de jongeren ook een bedanking voor hun deelname.

‘Kaap je klas’ bestaat uit twee uitrollen:

De eerste uitrol vindt plaats in april 2018. Tussen 16 en 23 april worden de jongeren opgeleid. Deze opleiding duurt één uur. De lessen RSV worden dan door de jongeren gegeven in de daaropvolgende week.

De tweede uitrol vindt plaats in november 2018.

Hebt je vragen, stuur dan gerust een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie en inschrijven voor het project: www.cgsobrugge.be  
http://cgsovzw.wixsite.com/cgsobrugge/kaapjeklas
bekijk de flyer

In Het Nieuwsblad Brugge-Oostkust 12 januari verscheen dit artikel:

Met het Kaap je klas-project geven leerlingen in het middelbaar straks workshops seksuele opvoeding aan hun jongere collega's. “Bij zulke gevoelige onderwerpen is het veel gemakkelijker om vragen te stellen aan leeftijdsgenoten”, zegt Cindy Ramon van vzw CGSO.

Tijden veranderen. Terwijl tijdens de les seksuele opvoeding vroeger vooral om biologische aspecten ging, wordt nu ingespeeld op begrippen als sexting, sociale media, flirten en weerbaarheid.

Die wending komt er niet alleen door de groeiende digitalisering, maar ook op vraag van de jongeren zelf. Zij uitten in een recent onderzoek hun ongenoegen over de les seksuele opvoeding, vandaag beter bekend als relationele en seksuele vorming (RSV).

“Maar liefst tachtig procent van de jongeren in Vlaanderen is niet tevreden over de lessen die ze op school krijgen”, zegt Cindy Ramon van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO). Samen met JAC en de stad Brugge sloegen ze de handen in elkaar. Het resultaat: Kaap je klas-project. “Het is de bedoeling dat we oudere leerlingen inschakelen om workshops te geven aan hun jongere collega's.”

Vijfdejaars leggen dus aan vierdejaars uit hoe de vork aan de steel zit. En dan dat gaat het niet zomaar over de bloemetjes en de bijtjes, maar worden hedendaagse onderwerpen aangehaald. “We merken immers dat het voor jongeren niet altijd evident is om moeilijke vragen te stellen aan ouders of professionals”, legt Ramon uit. “De drempel ligt veel lager bij leeftijdsgenoten. Die peer-to-peer-support speelt bij gevoelige onderwerpen een grote rol.”

Opleiding van twee uur

De vijfdejaars worden uiteraard niet zomaar voor de leeuwen gegooid. “De jonge lesgevers krijgen een opleiding van twee uur”, gaat Ramon verder. “Zo vergaren ze voldoende kennis en tools om de lessen tot een goed einde te brengen. En de jongeren worden tijdens de workshop bijgestaan door een van onze professionals, zodat het veiligheidsgevoel aanwezig blijft.”

De thema's zijn sterk gebaseerd op de hedendaagse realiteit. “Zo geven we tips over hoe je veilig kan sexten ( seksueel getinte foto's verspreiden, nvdr.) en bespreken we veiligheid op sociale media”, besluit Cindy Ramon.

“Verdwijnt een pikante foto op snapchat bijvoorbeeld echt na drie seconden? Ook grensoverschrijdend gedrag en hoe daar gepast op te reageren komt aan bod, maar even goed kunnen de leerlingen zelf onderwerpen aanbrengen zoals porno of masturbatie.”

In april starten de eerste lessen. Die zijn voorlopig enkel beschikbaar voor Brugse scholen en blijken erg gewild.

“De inschrijvingen zijn al voor meer dan de helft gevuld.”

terug naar het overzicht