header background image
 


Colette Maas viering 16 november 2018 te Kortrijk

Op vrijdag 16 november 2018 wordt een dame in de kijker gezet die voor haar filosofische overtuiging tegen de hoon en de tegenkantingen van de toenmalige tijdsgeest moest strijden, dat is Colette Maes. De huldiging gaat door in de Gotische Zaal van het Kortrijks stadhuis.

Colette werd geboren op 6 januari 1875 te Meldert als dochter van Pierre Jean Maas, kantonnaal  inspecteur lager onderwijs. Ze overleed te Kortrijk in de Jan Breydellaan op 11 oktober 1951.

COLETTE MAAS EN HAAR GROTE LIEFDE: de école laïque pour jeunes filles in de Voorstraat

De wereldlijke scholen vonden hun oorsprong in de schoolstrijd. Het is in deze context dat in 1885 de école laïque pour garçons  werd opgericht. In dezelfde context zal er in 1905 de école laïque pour filles komen. Colette Maas, één van de oprichters, wordt de eerste onderwijzeres-directrice van de wereldlijke meisjesschool.

Van bij het begin was Colette het boegbeeld van deze school. Ook na 1938 toen ze afscheid nam als directrice bleef ze prominent aanwezig. Op 1 september 1955 ging de school over in het Rijksonderwijs.

Het is door haar inzet voor het vrijzinnig onderwijs dat nu een straat in Kortrijk naar haar zal worden genoemd. Dat was in 2014 ook het geval voor Victor Desmet van de école laïque pour garçons.De cirkel is gesloten nu deze hoofdfiguren  van de 2 wereldlijke scholen uit Kortrijk elk hun eigen straatnaam en feestzitting  krijgen. Dat is een unicum in België.

COLETTE MAAS EN HAAR TWEEDE LIEFDE: de vrijmetselarij

Colette Maas had nog een andere liefde en dit was haar werk binnen de vrijmetselarij. Toen ze op 10 februari 1911 werd ingewijd in de werkplaats “ Travail et Justice “ in Gravelines  ( Fr ) werd ze de eerste vrouwelijke vrijmetselaar van West-Vlaanderen en één van de weinige vrouwelijke vrijmetselaars van België. Op 23 december 1923 lag Colette  mee aan de basis van de oprichting van de werkplaats “ Science-Sagesse-Vérité” in Brussel. Deze werkplaats behoorde tot de “ Grande loge mixte de France “ later  “ Droit Humain “.

  Colette Maas archief Gazette oud Cortryck 2 

1908 ecole laique pour demoiselles jardin d'enfants arch gazette oud Cortryck 

PROGRAMMA FEESTZITTING

-begin om 19.00uur in de Gotische zaal van het Kortrijks stadhuis

-verwelkoming aanwezigen

-toespraak Wout Maddens, schepen stad Kortrijk

-toespraak  Marianne Maes, gewezen bestuurde Howest

-muzikaal intermezzo door Athena Kortrijk

-toespraak Raymonda Verdyck, gedelegeerd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs

-dankwoord Jan Vanhaverbeke

-coördinatie in handen van Athena Kortrijk

- receptie aangeboden door de stad Kortrijk en het GO-onderwijs, met de medewerking van het vrijzinnig centrum Mozaïek en het Humanistisch Verbond Kortrijk.

 
Inschrijven liefst via het VC Mozaïek, telefoon  056 37 16 15 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tegen donderdag 8 november 2018. Graag ook het aantal personen daar bij vermelden.

  muurplakkaat 2 archief Gazette oud Cortryck