header background image
 


Afdeling Vermeylenfonds opgericht in RoeselareRecent is er een nieuwe afdeling van het Vermeylenfonds opgericht in Roeselare. Guido Declercq is de voorzitter. Guido is een geboren en getogen Roeselarenaar en is al ruim een decennium actief in de cultuursector.

Guido: “Een volstrekte afwezigheid van het Vermeylenfonds in Roeselare vond ik niet kunnen. Er was geen specifieke linkse vrijzinnige vereniging in de stad. Ook geen Masereelfonds. Vandaar onze drijfveer voor de opstart van Vermeylenfonds Roeselare. Het is alvast de bedoeling om er een gezellige, ongedwongen doch inhoudelijk erg boeiende culturele club van te maken.  Concerten, begeleide wandelingen, dag- en weekenduitstappen, boekvoorstellingen, lezingen, exposities,…we laten ze de revue passeren. We willen diverse initiatieven neerzetten en zo de geïnteresseerden overtuigen om lid te worden. Een lid van het Vermeylenfonds Roeselare kan ook zijn stem laten horen in het debat, tonen dat hij (nog) meetelt en mee een constructieve spreekbuis zijn voor links en vrijzinnig Roeselare.”

De oprichters van de Vermeylenfondsafdeling kijken er naar uit om samen te werken met andere verenigingen want verbondenheid nastreven en bruggen bouwen is een opdracht voor elke cultuurvereniging.

Het startschot werd gegeven met de activiteit 'Exodus' in januari. Je kon op verschillende locaties in de stad terecht voor Exodus. Het project ging uit van het gegeven dat vluchtelingen van alle landen en van alle tijden zijn, en het bracht mensen die nu met oorlog te maken hebben of moeten vluchten onder de aandacht. In CC De Spil waren er onder meer getuigenissen van vluchtelingen, muziek van het koor Vamos Pra Lutar, een debat,...In K-Trolle werd de installatie “Reis van de mieren” van de Iraakse kunstenaar Moayed Joda tentoongesteld, er was Space Blanket, een initiatief van VOLTA RSL. Met expo’s van Ben Benaouisse, Charif Benhelima, Lode Demey en Bjorn Verlinde op de agenda en een multi-culturele jamsessie. Meer info op www.exodus-rsl.com.

De volgende eerste initiatieven die ze in petto hebben en nog voor de zomer willen ontplooien, zijn:

Een stadswandeling met als thema “vergroening 1.0”: (zondag 29 april om 09.45u)

Nu het thema vergroening in de stad (2.0) zo actueel is, nemen zij je mee naar de eerste generatie vergroening van ruim een eeuw geleden. De Grote en Kleine Bassin, alsook de ronde kom, zijn altijd gekend geweest als recreatieoorden. Maar de reden van hun bestaan moeten we zoeken in het industrieverleden van Roeselare…

Een POETRY SLAM-event: (zondag 29 april om 18u)

Roeselaarse slammers meten zich met nationale toppers. Het is de bedoeling samen te luisteren naar het Festival van de Ideeën op het ritme van onze jeugd!

New City Sessions: (zaterdag 23 juni vanaf 14u)

Een festival in Krottegem dat in het teken zal staan van verbondenheid tussen autochtonen en nieuwe Belgen, tussen de verschillende geloofsgemeenschappen,..tussen alle mensen.


contact:
Guido Declercq
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473 83 43 48

Lid worden:

Effectief lid worden doe je door 15€ (jaarlijkse bijdrage) te storten op Belfius-rekening BE59 0689 0918 0926, op naam van VERMEYLENFONDS ROESELARE.
-Gewoon lid : 15€ per jaar.
-Per extra inwonend gezinslid : 5€ per jaar
-Jongeren onder 26 jaar worden GRATIS lid. (die kunnen gewoon lid worden door een mailtje te sturen naar mij)
-Steunend Lid: 40€ per jaar en u ontvangt hiervoor een fiscaal attest
-GUS Gulle Schenkers: 100 € (je krijgt een erevermelding op onze website én in het tijdschrift)

Wat mag je als lid verwachten in ruil voor je lidgeld:
Een lidkaart die recht geeft op verschillende voordelen:
-Het driemaandelijks tijdschrift DE NIEUWE GEMEENSCHAP (DNG), in papieren vorm in de bus alsook online via ISSUU.
-Kortingen op allerhande activiteiten en nationale evenementen van het AVF.
-Korting op evenementen en producten van cultuur-collega’s.
Hier een overzicht van die extra kortingen bij o.a. de Bijloke en uitgever EPO: http://www.vermeylenfonds.be/index.php/en/lidje-worden/lidvoordeel
-Het deel uitmaken en steunen van een unieke vereniging die strijdt voor een meer solidaire en warme samenleving. Zowel vrijdenkers als cultuurliefhebbers zijn vriend aan huis.

Bekijk het artikel dd 13-04-2018 in KW De Weekbode Roeselare