Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Extra nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen april 2020

Extra nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen april 2020

Extra nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen april 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste om de nu geldende inperkingsmaatregelen te verlengen tot en met 3 mei. Bijgevolg zullen nergens activiteiten plaatsvinden tot die datum. Op de kalender vind je momenteel enkel een aantal activiteiten na deze datum onder voorbehoud.

In deze tijden blijven we in elk geval initiatieven nemen om verbindingen te  leggen en te werken aan ieders mentale gezondheid.

Laatste nieuws

image

Maatregelen nav het coronavirus

Vrijzinnige centra houden deuren gesloten minimaal tot en met 3 mei

 

De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 15 april om de nu geldende inperkingsmaatregelen te verlengen tot en met 3 mei. Bijgevolg zullen nergens activiteiten plaatsvinden tot en met minstens 3 mei. De huizenvandeMens beslisten reeds, na afweging van de mogelijke risico's, om alle publieksactiviteiten tem eind juni te annuleren. Zo ook de vrijzinnig centra in Oostende, Menen en Kortrijk....


Lees meer
image

Virtueel alternatief voor de Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd: lancering op 22 april

 

Wegens de Covid-19-epidemie kunnen de lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd dit voorjaar niet doorgaan. Voor de kinderen en hun familie en alle organisatoren, is dit uiteraard een domper op de geplande feestvreugde. DeMens.nu en het Humanistische Verbond namen het initiatief om de meer dan 10.000 kinderen die hun feest nu moeten missen een mooi alternatief te bieden nl. 'Feest in je kot'. Zet woensdag 22 april 2020 alvast in je agenda, want dan lanceren we www.feestinjekot.be.

Meer...


Lees meer
image

Vragen en antwoorden in verband met het levenseinde naar aanleiding van de coronacrisis

 

Naar aanleiding van de coronacrisis ontvangt LEIF (en het huisvandeMens dat LEIFdienstverlening verzorgt) veel vragen over het levenseinde en over wilsverklaringen. LEIF zette de vaak terugkerende vragen en antwoorden op een rij. Eén van die vragen is bijvoorbeeld "Ik kan bij mijn arts niet terecht om te praten over mijn behandelverbod want ik mag als gezond persoon niet naar de praktijk komen. Wat nu?"

Je krijgt antwoorden op je vragen via https://leif.be/vragen-antwoorden/corona/

Wat...


Lees meer

We blijven actief en zijn tot jullie dienst

Infofilmpjes voorafgaande zorgplanning - uitleg over een waardig levenseinde

 

De huizenvandeMens zijn momenteel gesloten maar wel nog telefonisch en via mail bereikbaar. Omwille de huidige beperkingen en om toch mensen te kunnen informeren rond een waardig levenseinde zijn er infofilmpjes aangemaakt. Er zijn 3 videotutorials die handelen over deze items: 

-Wilsverklaring euthanasie
-Actueel verzoek euthanasie
-Patiëntenrechten en negatieve wilsverklaring

Je vindt ze terug op het youtubekanaal van vrijzinnig West-Vlaanderen en op deze pagina: https://demens.nu/2020/04/16/uitleg-over-een-waardig-levenseinde/

 

Moreel consulenten gevangenis zijn telefonisch bereikbaar

Om hun dienstverlening ook tijdens de coronacrisis verder te kunnen zetten, richtte de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) een 0800-nr in waarmee gedetineerden gratis naar een moreel consulent kunnen bellen.

Lees er meer over via

https://demens.nu/2020/04/01/morele-bijstand-aan-gevangenen/

 

Troostplatform

“Blijf in uw kot!" Deze woorden, hoewel ze levens redden, wekken allerhande emoties op. In deze moeilijke tijden ontwikkelen wij voor mensen die troost en inspiratie zoeken een digitaal platform. In de vorm van teksten, gedachten, beelden, muziek, interactie, herinneringen,... Op maandag 20 april lanceert deMens.nu dit platform.

 

Voeding voor de geest

Om jullie ondanks al die afgelastingen toch van wetenschappelijk verantwoorde info te voorzien, post UPV Wetenschapspopularisering op facebook elke dag een interessante uiteenzetting of interessant filmpje dat zo dicht mogelijk aanleunt bij deze omstandigheden en/of de activiteiten die gepland stonden of staan. Neem een kijkje op https://www.facebook.com/UPVvzwWetenschap/ https://www.facebook.com/UPVvzwWetenschap/

Ook andere vrijzinnige organisaties zoals De Maakbare Mens doen dit. Volg https://www.facebook.com/DeMaakbareMens/


Facebookgroep Humanists International

Humanisten van over de hele wereld gaan ook in deze bijzondere tijden in interactie met elkaar. Humanists International lanceerde een nieuwe Facebookgroep. Vraag via https://www.facebook.com/groups/humanists.international je lidmaatschap aan.

 

We zorgen voor elkaar

 

'Move on'

Op vraag van het huisvandeMens maakte de Brugse singer-songwriter Ziggy Venneman een geslaagd nummer over deze moeilijke tijden. Getiteld 'Move on'. Misschien biedt het je troost...https://youtu.be/Sai0b7OkH5g

 

Slaap lekker

Misschien kamp je de laatste tijd wel met meer slaapproblemen door de stress en angst die de coronacrisis met zich meebrengt. Toch is een goede nachtrust enorm belangrijk. De Maakbare Mens geeft een heleboel tips om je slaaphygiëne te verbeteren op https://tinyurl.com/u8g7qhm

 

Leesvoer

Er is een nieuw deMens.nu magazine uit. De meeste artikels zoals het interview met de Brugse Lara Taveirne kan je ook online lezen. De pdf vind je via https://demens.nu/wp-content/uploads/2020/03/deMens.nuMagazine-jg9nr2.pdf en specifieke artikels via

https://demens.nu/publicatie/dossier-de-valkuilen-van-het-denken-over-bijgeloof-illusies-en-complotten-jg9-nr2/

 

Behoefte aan boekentips? Volg dan https://www.facebook.com/willemsfonds/

 

#MentalHealthOmKwartNaElf

 

We vestigen nogmaals jullie aandacht op de posts van het jongerenconsulenten van de deMens.nu op www.facebook.com/deMens.nu/ en Instagram huisvandeMens, elke dag om kwart na 11 tips and tricks voor jongeren-maar evengoed voor iedereen- om mentaal gezond te blijven.

 

Viraal Verhaal

Elke werkdag is er ook opnieuw een Viraal Verhaal. Heb je nood aan wat verstrooiing, een portie verse moed of gewoon een warme stem? Luister mee via facebook om 16u of wanneer je wenst, alle verhalen blijven online.

 

Je vindt de verhalen ook op youtube.

Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten.

Citaat Erasmus


Op de hoogte blijven

Volg meer nieuws vanuit de gemeenschap op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be, www.deMens.nu en via onze sociale mediakanalen. Lees ook meer in de nieuwsbrief van 9 april van deMens.nu: https://mailchi.mp/demens.nu/ontdek-meer-nieuws-in-coronatijden

Copyright © 2020 Vrijzinnig West-Vlaanderen. Alle rechten voorbehouden.

Wens je deze nieuwsbrief van vrijzinnig West-Vlaanderen niet meer te ontvangen?

Uitschrijven