Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen juni 2020

Nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen juni 2020

Nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen juni 2020

Laatste nieuws

image

Publieksactiviteiten en dienstverlening vrijzinnige organisaties

 

Activiteiten

De Veiligheidsraad op 14 mei verbood alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen tot 30 juni. Daaronder vallen ook de publieksactiviteiten in onze ontmoetingscentra.  Alle activiteiten zijn er dan ook tot eind juni geannuleerd. De centra in Menen, Koksijde en Brugge beslisten om reeds voor een langere periode het programma op te schorten, tem eind augustus.

Dienstverlening ...


Lees meer
image

 

17 mei Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie

Genderinclusieve toiletten

 

Gelijkwaardigheid zonder discriminatie, los van de seksuele oriëntatie of geaardheid, is een universeel mensenrecht en een fundamentele waarde binnen het vrijzinnig humanistische gedachtegoed. DeMens.nu neemt elk jaar deel aan The Belgian Pride, een hoogdag voor...


Lees meer
image

 

Feest in je kot

 

Op 15 mei werden de kinderen van over heel Vlaanderen en Brussel die van plan waren hun lentefeest of feest vrijzinnige jeugd te vieren met elkaar verbonden. Het werd een onvergetelijk virtueel kotfeest! Klein en groot dansten uitbundig samen. Creatieve kinderen, glunderende en genietende ouders en leerkrachten. De aftermovie kan je bekijken op www.feestinjekot.be

 

Meer...


image

UItkijken naar 21 juni Wereldhumanismedag

 

Sedert de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt op 21 juni over de hele wereld Wereldhumanismedag gevierd. De symboliek van het moment spreekt voor zich: 21 juni is de dag waarop het licht over de duisternis zegeviert, wat door humanisten vertaald wordt als de overwinning van de rede en...


Lees meer

Tot je dienst

Dienstverlening huizenvandeMens

De werking van de huizen start terug op en er is heel wat aandacht besteed aan een coronaproof-onthaal. Vanaf dinsdag 2 juni zijn de huizenvandeMens open tussen 10 uur en 16 uur. Ze zijn telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 17 uur. Er wordt enkel op afspraak gewerkt. De contactgegevens van de 5 huizen in West-Vlaanderen vind je hier

Les je dorst naar kennis!

Lessenreeks 'Duurzame ontwikkeling en klimaatverandering'

Je kan nog 2 lessen in de reeks 'Duurzame ontwikkeling en klimaatverandering' - die normaal verder zouden gegeven worden door Bernard Mazijn in De Brug- online volgen. Als deelnemers zich inschrijven krijgen ze een zoom-link met handleiding toegestuurd via mail. Deze lessen gaan door op maandagen 8 en 22 juni, telkens om 14u en ze duren 2u. Inschrijven graag uiterlijk op de vrijdag vooraf. Alle informatie over deze lessen vind je via de kalender.

Wetenschapscafés

Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend. Het wetenschapscafé werkt momenteel aan het programma vanaf september 2020 met een aanbod in Kortrijk (in VC Mozaïek), Brugge en Gent. Ondertussen kan je podcasts van vorige cafés beluisteren.
Enkele thema's van vorige cafés:
-  De stad in beweging.
-  Antibiotica. Slahtoffer van eigen succes.
-  Leven met Trauma.
-  Kernenergie. Wat zegt de wetenschap?
-  Een bloemlezing over bijen.


Meer info en de podcasts vind je via www.wetenschapscafe.be en www.facebook.com/wetenschapscafesaugent/

Wetenschappelijke info vanuit UPV

UPV Wetenschapspopularisering voorziet je ondanks de afgelastingen van wetenschappelijk verantwoorde info. Elke dag posten zij een interessante uiteenzetting of filmpje dat aanleunt bij deze omstandigheden en/of de activiteiten die gepland stonden of staan. Volg www.facebook.com/UPVvzwWetenschap/ en je steekt één en ander op!

 

Elke donderdag om 16u30 verschijnt er op hun sociale mediakanalen ook een 'UPV Toekomsttalk' rond wat onze wetenschappers en denkers bezighoudt .De reeks vind je ook terug op https://www.youtube.com/user/UPVvormingen

 

Komen nog aan bod:
-   Johan Loeckx (VUB) over ‘A.I. dwingt ons na te denken over onze waarden’
-   Michel Maus (VUB) over corona-fiscaliteit
-   Danny Praet (UGent) over wisselwerking rethoriek en democratie
-   Herman Van Goethem (UA’pen) over ‘de wereld na corona, een tentatieve verkenning’

Podcasts 'De Inzichten'

'De inzichten' is een programma op Eén dat samen met deMens.nu werd ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op TV naast de erediensten.

Nic Balthazar is de gastheer van dienst en had onder meer reeds boeiende gesprekken met Rudi Vranckx en Petra De Sutter. Je kan alle uitzendingen herbeluisteren. Je vindt alles verzameld op de website van deMens.nu onder het menu-item 'De Inzichten'.

Projecten in de kijker

Viraal verhaal

Je kon er eerder over lezen in deze nieuwsbrief: de reeks Virale Verhalen, een initiatief van het huisvandeMens in deze coronatijden. Medewerkers van het huisvandeMens en sympathisanten brachten elke werkdag een hoopgevend of troostend verhaal, van half maart tot half mei, goed voor 41 verhalen! Een 'teamspecial' vormde een mooie afsluiter. Je kan deze verhalen herbeluisteren op www.youtube.com/user/vrijzinnigWVL. De fijne reacties getuigen dat menigeen hiervan heeft genoten! Namens de initiatiefnemers: dank voor de vele gastbijdrages, de reacties en het trouwe volgen!

Geborgen Zorgen

HuisvandeMens Brugge, Vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen in deze tijd. Daaruit vloeide het project ‘Geborgen Zorgen’. Een van de uitwerkingen is het filmpje 'Het gezicht van corona' dat je hier kan bekijken, met persoonlijke verhalen van verschillende mensen tijdens deze crisis. Info via www.facebook.com/geborgenzorgen
en op de website van Stad Brugge

Woordenvantroost.be

Zoek je troost en inspiratie, bezoek dan www.woordenvantroost.be - een digitaal platform ontwikkeld door deMens.nu waar mensen zich kunnen verdiepen in de helende werking van mooie woorden. Lezen, luisteren, kijken en praten, stuk voor stuk belangrijke onderdelen van het verwerkingsproces.

 


Op de hoogte blijven

Volg meer nieuws vanuit de gemeenschap op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be, www.deMens.nu en via onze sociale mediakanalen. Lees ook meer in de nieuwsbrieven van deMens.nu:
 
28 mei 2020

Blijven strijden voor mensenrechten


15 mei 2020

Waar pipi doen en waar is dat feestje?

 
7 mei 2020

Laatste weken in corona?

Copyright © 2020 Vrijzinnig West-Vlaanderen. Alle rechten voorbehouden.

Wens je deze nieuwsbrief van vrijzinnig West-Vlaanderen niet meer te ontvangen?

Uitschrijven