header background image
 


Freedom of mind muziekwedstrijd

 


Muziekwedstrijd Freedom of Mind: West-Vlaamse finaliste

Eind vorig jaar lanceerde deMens.nu de muziekwedstrijd voor vrijdenkers ‘Freedom of Mind’.  
Uit een honderdtal participanten werden 8 ijzersterke finalisten gekozen die op 12 mei streden om de titel ‘winnaar Freedom of Mind 2018’. Eén van die finalisten is Floortje Vanden Bussche, 27 jaar, uit Brugge. Haar artiestennaam is Reba Malin. Zij nam deel met het liedje Nighttime – Daytime, een knap nummer en ook haar performance tijdens de finale was knap maar ze haalde geen zege binnen,  KC Woong uit Gent won de wedstrijd.

Floortje is solo-artieste Alternative/Jazz. Zij haalt veel inspiratie uit haar tweede thuis in Canada.
Op deze webpagina waar een 3-tal nummers van haar te vinden zijn http://vi.be/rebamalin lezen we:
“If, for the rest of your life, you had to either stay within 100 miles of your home, or to forever be more than 100 miles away, which one would you pick? Belgium-Canada-Belgium-Canada-B... There are hundreds of quotes about home, mine is definitely not geographically fixed.”  

Een interviewtje met haar:

Je leeft deels in Canada, deels in België?

Canada is mijn tweede thuis. Na mijn studies plande ik een skiseizoen en bleef er zes jaar plakken. Ik werkte er als manager van een hondensleebedrijf. We verzorgden toeristische tochten in de sneeuw met sleehonden. Ik nam er 150 honden en 15 gidsen voor mijn rekening. Omwille van mijn werkvisum ben ik over de jaren heen af en toe naar België teruggekeerd. Dit was mogelijk omdat mijn werk er seizoensgebonden was. Ook nu ben ik al weer even terug en vul een interim opdracht in in het onderwijs.
De levensstijl en de manier waarop de mensen er met elkaar omgaan en in het leven staan leunt iets dichter aan bij mijn eigen visies en ideeën. Ik voel me er altijd iets minder ‘alien’. It’s my family away from home and my home away from family.

Ben je singer-songwriter als hobby of doe je het professioneel? Indien hobby, wat doe je in het leven?

Muziek is altijd een hobby geweest. Zoals ieders vrijetijdsbesteding krijg ik er enorm veel energie door en maak ik er te weinig, maar zeer graag tijd voor vrij.

Treed je vaak op?

Er zijn verschillende muziekprojecten waar ik bij betrokken ben. Reba Malin is behoorlijk recent. Ik heb nog nauwelijks opgetreden met de nummers die ik zelf schreef. Daar komt nu hopelijk wel verandering in.

Wat was je motivatie om mee te doen aan de wedstrijd?

Ik sta volledig achter de nummers die ik schreef en ben nu wel echt zelfzeker genoeg to share. Dat heeft even geduurd. Ze zijn niet allemaal even vrolijk en de teksten variëren immens, maar ik wil nu echt grijpen naar elke kans die passeert. Het wedstrijdaspect is niet van groot belang. Voornamelijk meer spelen en vordering maken.
Kan je iets vertellen over de song die je geschreven hebt?
De song gaat over een moeilijke periode (haha cliché, toch?). Nee, ik stel mij behoorlijk privé op als het om persoonlijke dingen gaat. De dingen voor mezelf houden, veilig.
In mijn muziek hou ik dan weer geen blad voor mijn mond en alles vliegt eruit zoals het is. Geen taboes, geen géne.
De song Nighttime - Daytime omschrijft een periode in mijn jeugd waarin mijn thuis geen veilige plek was en ik door de moeilijke situatie te kampen kreeg met anxiety attacks. En dus ook het jammere effect dat dat gehad heeft op ons gezin en de manier waarop we wel of niet met elkaar omgaan nu. De titel verwijst naar de andere persoon die ik moest zijn thuis of wie ik echt kon zijn buitenshuis.
Klinkt allemaal best zwaar, maar dit is lang verleden tijd. De song moest gewoon geschreven worden en ik ben er ongelooflijk tevreden mee. Er staan opnames op de planning en met een toffe bende muzikanten zijn we gestart met het uitwerken van meerdere, door mij geschreven nummers. Alleen maar toffe vooruitzichten!

Wat betekent vrijzinnig zijn voor jou?

Eerst en vooral het ontdekken van wie jij bent en er trouw aan blijven. Dit bekom je niet door te doen wat er van je verwacht wordt, maar door af en toe buiten die comfortzone te treden.
Het is oké om een ander traject af te lopen dan je leeftijdsgenoten. Ikzelf heb het er soms nog steeds moeilijk mee dat te aanvaarden. Maar als je weet welke negatieve zaken je ongelukkig maken en je kent de dingen waar je energie uithaalt, dan sta je al tien stappen voor op velen. Aan jou om er iets mee te doen. Hou alles vooral leuk en luchtig, de rest komt vanzelf! Iets wat ik voor mezelf heel vaak nog eens moet herhalen.

Reba Malin

KC Woong

http://freedomofmind.be/

Hier zijn een 3-tal nummers van Reba Malin te vinden waaronder het nummer Nighttime - Daytime: http://vi.be/rebamalin