header background image
 


J. Vande Puttelaan 1 - 8370 Blankenberge - T 050 41 08 29 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws


Maatregelen Corona-virus


Wij schrappen alle activiteiten tot en met 19 april. De situatie zal nadien verder bekeken worden en indien nodig zullen verdere maatregelen worden genomen.

Aanbod

In 1975 beslisten enkele vrijzinnigen in Blankenberge om een Vrijzinnig Laïciserend Centrum op te richten.

Een 12-tal jaren voordien was de Oudervereniging voor de Moraal al actief in onze badstad met ondermeer het inrichten van het Lentefeest en diverse activiteiten voor de leerlingen moraal van het basisonderwijs. Ook het Willems- en Vermeylenfonds waren toen al actief in Blankenberge. Door de jaren heen verhuisde de vzw van huurpand naar huurpand. Ondertussen werden andere vrijzinnige verenigingen actief in de stad. Het Humanistisch Verbond, de Humanistische Jongeren en het Komitee tot Bevordering van Vrijzinnige Bezinningsmomenten. De vzw kwam in 1998 tot de huidige situatie: een langdurig huurcontract met de stad van een mooi pand aan de Jeanne Vande Puttelaan. Het pand werd gerenoveerd, uitgebreid en in gebruik genomen in 2002.

VLC Noorderlicht beschikt over een grote polyvalente zaal, uitgerust met een muziekinstallatie en projectieapparatuur en een bar met daaraan een professionele keuken. De zaal kan gebruikt worden voor allerlei vrijzinnige plechtigheden (geboorte, huwelijk, afscheid,..) maar staat ook ter beschikking van vrijzinnige of pluralistisch verenigingen om hun activiteiten daar te laten doorgaan (voordrachten, lezingen, debatten,...). Daarbij beschikken wij ook over een ruime vergaderzaal en verschillende burelen. Niet te vergeten is het zonneterras en een grote parking.

Het centrum wordt uitsluitend gerund door vrijwilligers.

VLC Noorderlicht

VLC Noorderlicht richt zelf jaarlijks een aantal activiteiten in, maar de hoogtepunten zijn steeds de organisatie van het Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd te Blankenberge. De vele andere activiteiten in het VLC worden ingericht door de aangesloten verenigingen, waarbij het VLC dan enkel hun infrastructuur en logistieke steun ter beschikking stelt.

VLC Noorderlicht wil de vrijzinnig laïciserende levensbeschouwing verdedigen en propageren en alle vrijzinnigen bijstaan in hun morele noden. Het centrum tracht dit doel te verwezenlijken door:

  • Alle vrijzinnige organisaties te stimuleren en te steunen naar behoefte. Hierbij streven we naar een eigen ontmoetingsplaats voor alle vrijzinnige verenigingen, met de nodige infrastructuur die een degelijke werking waarborgt.
  • Bevorderen van contacten met vrijzinnigen.
  • Het vrijzinnig verenigingsleven openbaar te maken.
  • Propaganda en publiciteit te voeren door middel van alle mogelijke media.
  • Inrichten van manifestaties en acties van alle aard waardoor de vrijzinnige gedachte en haar eisen tot uiting komt.
  • Onthalen van nieuwe inwoners, en het aan hen verstrekken van alle inlichtingen omtrent de vrijzinnige organisaties in en om Blankenberge.
  • De nodige morele dienstverlening te geven aan de mensen die er om vragen.

Het vormen, opleiden, informeren en adviseren van de leden over de aangelegenheden die te maken hebben met het vrijzinnig gedachtegoed is eveneens een doelstelling van het centrum.

Openingsuren:
Iedere 2e en 4e zondag van elke maand zijn we open van 11u00 tot 13u30 en dit voor een leuke babbel, inlichtingen, een aperitiefje enz.

Iedereen is steeds welkom en men hoeft geen lid te worden.

Contactgegevens lokale verenigingen

Alle info over VLC Noorderlicht (historiek, doelstellingen, werking, contactgegevens en ligging) dd 2017


Foto's

 


Kalender

Geen evenementen

Volledige kalender