header background image
 


Maïté Doossche - in de kijker

 

De mens achter de naam en het gezicht

Ik ben een laatstejaarsstudente sportwetenschappen in KTA Brugge. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met sportgerichte activiteiten: ik speel tennis, ben graag buiten bezig en ga graag wandelen met de hondjes.
Qua persoonlijkheid zie ik mezelf als een rechtvaardig, respectvol en leergierig iemand. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Wie je ook bent: blank, zwart, vrijzinnig, christelijk, islamitisch, hetero, holebi, arm, rijk, jong, oud, vrouw, man, … ik vind dat iedereen dezelfde rechten en behandeling verdient. Ik heb respect voor mensen met een andere mening of levensstijl. Ook sta ik altijd open om naar andere meningen te luisteren en hieruit dingen te leren. Respect is belangrijk in de maatschappij. Dit ontbreekt de laatste jaren toch wel, vind ik. Men wordt steeds harder voor elkaar en egoïstischer. Vooroordelen, daar kan ik niet tegen. Ik zal een persoon niet beoordelen door de dingen die ik gehoord of gezien heb, terwijl ik die persoon niet ken. Ik heb respect voor mensen, zolang er iets van respect terug komt. Ik ben ook bereid om mensen te helpen. Verder ben ik altijd bereid om dingen bij te leren. Zowel mezelf beter leren kennen, als in de sport, als op school, als in het dagelijkse leven. Ik vind het belangrijk dingen bij te leren, om jezelf verder te verrijken, om jezelf geen blaasjes wijs te maken maar de échte wereld te leren kennen.

Mijn levensmotto is: “What doesn’t kill you only makes you stronger”
Dit is iets wat ik al ondervonden heb, onder meer in de sport. Het leven is namelijk een zoektocht naar jezelf. Tijdens een moeilijke periode moet je jezelf blijven zijn en geloven in wie je bent. Achteraf besef je dat het je sterker maakt.

Naar de toekomst toe zou ik graag revalidatiewetenschappen en kinesitherapie studeren. Ik ben graag bezig met beweging en wil mensen helpen. Ik zou met mijn diploma graag in een revalidatiecentrum waar vooral zwaardere gevallen voorkomen (verlamming, mensen die herstellen van zware operaties of kankers,…) werken. In het algemeen wil ik vooral gelukkig zijn, mensen kunnen helpen en iets kunnen betekenen voor mensen.


Het vrijzinnig humanistische in Maïté

Ik heb heel mijn lager onderwijs in een vrijzinnige school gezeten (De Linde). Ik heb mijn kleine en grote lentefeest mogen vieren. KTA Brugge geeft mij ook de kans om niet confessionele zedenleer te volgen, wat ik uiteraard ‘de max’ vind.
Het vak NCZ is heel ruim. Het omvat bijna alles. Je praat er over mensenrechten, dierenrechten, liefde, gevoelens, geschiedenis, actualiteit, diversiteit van de mens, voeding,…Velen denken dat dit vak niets inhoudt, maar het leert je enorm veel over het dagelijkse leven. Dit zijn enkele thema’s die mij bijgebleven zijn: dierenrechten, vrije meningsuiting, opvoeding,… Wat ik vooral geleerd heb, is dat je moet zijn wie je écht bent, dat je niet bang hoeft te zijn om de dingen te zeggen die je wilt zeggen, dat het oké is om een andere mening te hebben.
Wat vrijzinnig humanistische waarden betreft hecht ik veel belang aan eerlijkheid, gelijkheid en verdraagzaamheid. Ik ben al eventjes ‘uit de kast’, vandaar ook. Eerlijkheid, omdat ik vind dat mensen eerlijk moeten zijn en men moet ook de mogelijkheid hebben om eerlijk te kunnen zijn. Liegen en schijnheiligheid zal de mensheid niet vooruit brengen. Jouw oprechte mening/visie zeggen zal je als mens veel verder brengen dan te liegen. Bovendien kan het kwetsend overkomen bij mensen als je liegt. Een leugen is nog altijd harder dan de realiteit. Gelijkheid, omdat ik vind dat iedereen, gelijk wie je bent, dezelfde rechten en behandeling verdient. Verdraagzaamheid vind ik ook belangrijk omdat je op die manier mensen leert accepteren en dingen bijleert.
Vrijzinnig zijn is een héél gemakkelijk iets. Je moet er eigenlijk niets voor doen. Je bent niet afhankelijk van een god. Probeer mensen te aanvaarden voor wie ze zijn en er zal al meer vrede op aarde zijn.

terug naar het overzicht