header background image
 


Maxim Himpe - in de kijker

 

 

“Karaoke brengt gezelligheid”
 
Jump! Waregem is een jongerenbeweging die activiteiten organiseert om jongeren samen te brengen. Hun uitvalsbasis is het vrijzinnig centrum Poincaré Waregem. Het is een afdeling van Hujo, Humanistische Jongeren. Met hun nieuwe vicevoorzitter hebben ze grootse verwachtingen voor 2017. Het bestuur en Maxim bloeien van de ideeën om van iedere bijeenkomst iets bijzonder te maken…even kennismaken.
 
Wie ben je? Kan je je eens voorstellen?
Maxim Himpe: Ik ben 20 jaar en studeer Toegepaste Architectuur aan de Hogeschool Howest in Brugge. Gelukkig heb ik sinds vier jaar een pracht van een lief. Onze eerste ontmoeting was op de nieuwjaarsreceptie van SV Zulte Waregem. Ik was trommelaar van de sfeergroep en zij hielp in de fan shop. Het samenzijn met vrienden, daar deed ik het voor. De voetbal geeft ons een reden om samen te komen en brengt gezelligheid met zich mee. Het was toevallig dat ik eens in Poincaré ben binnengestapt, op een jongerenavond. Ik kende er nauwelijks iemand maar ze spraken me onmiddellijk aan. Ze vertelden me meer over de evenementen dat zij organiseerden. Na enkele keren vroegen ze mij of ik geïnteresseerd was om in het bestuur van Jump te gaan. Dat zag ik natuurlijk meteen zitten.  


Wat is Jump? Maxim Himpe: In de eerste plaats zijn wij een jongerengroep, dit is geen jeugdbeweging zoals de scouts of de KSA. Wij zijn jongeren van rond de 18 tot 25 jaar. Voordien moesten wij altijd afspreken met vrienden in één of ander café. Nu mogen we dit modern centrum gebruiken. Wij houden iedere tweede vrijdagavond van de maand Poincaré open, speciaal voor de jongeren. Wij moeten echter voor niets zorgen: het lokaal staat klaar, de drank zit in de frigo’s en we hebben een beamer ter beschikking. Je kan hier gewoon in Poincaré zitten om een babbeltje te slaan, film te kijken of spelletjes te spelen. Er zijn ook aannemelijke prijzen, dit spreekt de jeugd snel aan. Iedereen bij ons is solidair met elkaar, we laten niemand achterwege. Toch verbaast het mij dat hier niet meer jongeren komen. Natuurlijk richten we ons vooral op jongeren en studenten, maar iedereen is welkom. Binnenkort organiseren we een open vergadering om nieuwe leden te bereiken. In het bestuur zijn er voldoende ideeën om leuke evenementen te organiseren, maar er zijn weinig vrijwilligers die meehelpen en de handen uit de mouwen steken. Toch zijn onze verwachtingen groot voor het nieuwe jaar.
 
Zelf organiseer je sinds kort Karaoke. Heeft dit succes? Maxim Himpe als Karamax: Ik had het niet verwacht maar inderdaad, dit is een groots succes. We hadden niet verwacht dat er zoveel opkomst zou zijn. Karaoke is niet meer zo bekend zoals als het vroeger was. Het is trouwens ook niet hetzelfde als een DJ. Ik draai geen liedjes die ik door elkaar componeer. Alle soorten genres voor jong en oud komen aan bod. “Zingen en swingen” is mijn boodschap. Het gaat vooral om de sfeer en de gezelligheid. Met mijn installatie en mijn muzieklijst die momenteel uit meer dan twee en een half duizend karaoke nummers bestaat kan ik iedereen plezieren. Ik droom er van om steeds meer feestjes op te vrolijken en later, als ik gehuwd ben eventueel een eigen feestzaal aan ons huis te bouwen. Ik werk er aan en kan natuurlijk nog veel verbeteren. Alle hulp dat ik krijg is wonderbaarlijk. Ik ben iedereen dankbaar die het mogelijk maakt.
 
Hoe sta je in het leven? Ben je vrijzinnig? Maxim Himpe: Ik kom uit een katholiek milieu. Voor mij mag iedereen geloven in wat hij zelf wil. Maar je moet niet meelopen met de anderen. Je moet zelf weten wat je wil. Ik ben vooral begaan met het herdenken van de doden. Sommigen zeggen dat iemand die dood is, verdwenen is en niet meer bestaat. Ik niet. Ik wil mensen die iets voor mij betekend hebben of iets voor mij deden herdenken. Mijn oom onderhoudt de graven van onze familie, ik wil dit later ook doen. In het vrijzinnig centrum Poincaré is iedereen welkom, ongeacht zijn geloof. Ik vind die diversiteit interessant. Moslim, Boeddhist of Christen, je kunt iets van elkaar leren. Het is belangrijk respect te hebben voor mensen, die niet hetzelfde denken als wat je zelf denkt. Iedereen is op zoek naar een goede manier om te leven.

Bron: Tijdschrift Zoeklicht