header background image
 


Ruben Descamps - in de kijker

 

 

Ruben Descamps is voorzitter van het vrijzinnig centrum De Bezatse in Menen en ook de jongste voorzitter van vrijzinnig Vlaanderen. Een kennismaking:  

Ruben Descamps: Ik ben in Menen geboren, 32 jaar geleden. Mijn vader is technieker bij de Bond Moyson, mijn moeder werkt als poetsvrouw in het Atheneum van Menen. Ik ben geboren in wat men kan betitelen als een rood nest. Mijn vader was ook voorzitter van de vrijzinnigen in Menen, zo leerde ik van in mijn jeugd de Bezatse kennen.
Mijn ouders gingen veel op reis, daar heb ik ook de smaak van het reizen te pakken gekregen. Virginie is reisagent en zo blijf ik stukjes van de wereld ontdekken. Ik ga niet zozeer op reis om aan het strand te liggen bakken. Ik hou van actieve vakanties. Om de geschiedenis en de bevolking van een land te leren kennen, en vragen te stellen. Onlangs waren we vijf dagen in New York: te voet en met de metro hebben we Manhattan in ons opgenomen. We ontdekten hoe oude en nieuwe architectuur, kleine en grote parken, zakenmensen en gezinnen van New York een wereldstad maken, maar waar toch af en toe een dorpse sfeer hangt. Hoogtepunt was voor mij het American Museum of Natural History.
Ik woon in de barakken, op de grens. Een multiculturele wijk, ik ben dus altijd wel een beetje op reis naar vreemde culturen. Menen is een echte grensstad: met Fransen die in Menen tabak kopen en  Belgen die op de wekelijkse markt groenten in Halluin kopen.
Ik werk als technieker bij de groendienst van stad Menen. Mijn job is heel divers: van het onderhoud van parken over aanplanten tot het snoeien van bomen. Het groenbeleid is ecologischer, maar ook arbeidsintensiever geworden, omwille van het verbod op sproeistoffen.  Tuinieren is ook mijn hobby. Door mijn opleiding in de Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk heb ik wel een goede kennis van planten en bomen.

Hoe word je plots voorzitter van het vrijzinnig ontmoetingscentrum De Bezatse?

Ruben Descamps: Ik was al een aantal jaren actief als bestuurslid van het Vrijzinnig Centrum. Ik  was het jongste bestuurslid en nam al een aantal taken op mij zoals het klaarzetten van De Bezatse voor activiteiten, het stockbeheer enz…. Dit allemaal onder begeleiding van Marc Casteleyn, die toen voorzitter was. Door mijn job is het maar een paar straten omrijden met de fiets op weg naar huis om deze praktische zaken in orde te brengen. Zo groeide ik naar het voorzitterschap toe.

Ik wil twee dingen realiseren: een nieuw gebouw en jongeren aantrekken in de Bezatse. Ons huidig lokaal is verouderd en te klein geworden voor de vele activiteiten die we organiseren. Wij beschikken ook 1 namiddag per week over een vrijzinnig humanistisch consulent (Mieke Deltomme)  zodat we mensen kunnen doorverwijzen bij de organisatie van plechtigheden. Wij hebben 1 bestuursvergadering en minstens 1 activiteit per maand. Lezingen vinden normaal plaats op donderdag, thema-activiteiten op vrijdag of  zaterdag. Ieder jaar hebben we in november – december ons wintercafé. Ons lokaal opent dan 4 zondagen voor een aperitief en een babbel. Daaraan is telkens een kunsttentoonstelling gekoppeld. De Bezatse is geen café, maar de ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen. Ons bestuur is een mix van jongeren en ouderen, de ene al met meer ervaring dan de andere. Zo kunnen we heel wat van elkaar leren.

Hoe wordt de verjonging en de vernieuwing concreet aangepakt?

Ruben Descamps: Er zijn al een 5-tal jongeren actief. In de toekomst zullen we wellicht een Hujo-afdeling oprichten om meer activiteiten voor de jongeren te organiseren. Bauke, bestuurslid en lerares NC Zedenleer, zal met haar leerlingen een filopub in de Bezatse inrichten. Een 5-tal leerlingen van haar moeten alles zelf organiseren als oefening in de les. Deze avond gaat door op vrijdag 25 mei in de Bezatse. Op die manier hopen we meer jongeren de vrijzinnigheid en activiteiten van de Bezatse te leren kennen. Jongeren trekken jongeren aan.

Hoe wil je de vrijzinnigheid in Menen bekend maken?

Ruben Descamps: Iedereen is welkom in de Bezatse, je moet daarom geen vrijzinnige zijn om over de drempel te stappen. Wij maken veel reclame. We staan met een infostand op de Wieltjesfeesten in Menen waar we ballonnen, stylo’s en flyers uitdelen aan de voorbijgangers. Wij maken nu samen met IMD een kort filmpje om de werking van de Bezatse op internet bekend te maken en wij posten veel berichten op Facebook. Wij delen ook feedbackformulieren uit bij onze activiteiten waar één van de vragen is hoe men hier terechtgekomen is.  Al deze inspanningen beginnen resultaten te geven en we bereiken een nieuw publiek.       

Wat is voor jouw vrijzinnigheid ?

Ruben Descamps: Voor mij is vrijzinnigheid een houding van respect en verdraagzaamheid voor anderen. Ik denk niet volgens een of ander boek. Ik heb respect voor ieders mening, maar vraag ook dat ze mijn mening respecteren. Veel mensen begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ik mijn communie niet gedaan heb of dat ik niet gelovig ben. Daar heb ik dikwijls discussies over met vrienden. Ik ben opgegroeid met de vrijzinnige waarden en normen: ik volgde zedenleer, deed mijn lentefeest, ging mee op vakantie met Polyfinario. Als iedereen verdraagzaam is tegenover elkaar, dan kan de wereld er veel aangenamer uit zien.


 


Bron: Tijdschrift Zoeklicht - Interview door Lieven Vanhoutte