header background image
 


Steven Wittevrongel - in de kijker

 

Steven Wittevrongel is kabinetschef van burgemeester Renaat Landuyt in Brugge.
Hij is 37 jaar, jurist en lid van de raad van bestuur van scholengroep Impact.


Noem een paar persoonlijke eigenschappen. Of vertel iets over hoe je door het leven gaat.

Ik kom uit een syndicaal nest. Mijn ouders hebben beiden voor de vakbond gewerkt. Mijn papa schopte het tot voorzitter van de textielarbeiderscentrale van het ABVV. Het socialistisch gedachtengoed is me dan ook met de paplepel ingegeven. Net zoals de vrijzinnigheid trouwens. Als ongedoopte ongelovige jongen liep ik school in het KA Assebroek. In mijn humaniora meed ik de wiskunde en koos ik bewust voor Latijn-moderne talen. Vervolgens ging ik rechten studeren aan de Universiteit Gent. Al op jonge leeftijd had ik interesse voor de politiek. Kijken naar de Zevende Dag was iets waar ik als kind echt kon naar uitkijken, maar ook het nieuws volgen vond ik bijzonder interessant. Tijdens mijn universitaire studies koos ik bewust voor het vakgebied publiek recht. Vakken zoals grondwettelijk recht, internationaal publiekrecht en Europees recht waren mijn dada. De nationale en internationale politiek hebben mij altijd blijven boeien. In 2005 zette ik mijn eerste stappen in de politiek, zij het achter de schermen, een plaats die ik nooit meer zou verlaten, maar zeg nooit nooit. Alvorens ik de overstap naar Brugge maakte en kabinetschef werd van onze huidige burgemeester Renaat Landuyt heb ik altijd in Brussel gewerkt en was ik achtereenvolgens juridisch adviseur op het kabinet van toenmalig minister van mobiliteit Renaat Landuyt, parlementair medewerker van Renaat Landuyt, stafmedewerker op de sp.a-studiedienst en raadgever op het vice-kabinet van voormalig vicepremier Johan Vande Lanotte. Zoals je merkt zijn Renaat en ik met onze samenwerking niet aan ons proefstuk toe.
Vanuit het warme rode nest waarin ik ben opgegroeid heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel meegekregen. En dan bedoel ik vooral van mijn mama. Papa werkte veel en lang, terwijl mama voor mij en mijn jongere broer Wouter haar werk had opgegeven en zo goed als alleen instond voor de opvoeding. Ik ben bijzonder kritisch, ook voor mezelf. Mensen kennen me als een harde werker met veel dossierkennis. Ook dit heb ik aan mijn opvoeding te danken. Opgeven stond niet in ons woordenboek en ook als kind was ik bijzonder nieuwsgierig in de positieve zin van het woord. Mijn slechtste eigenschap is wellicht mijn cynisme, al houd ik het liever op een misbegrepen gevoel voor humor. Nu ik toch bezig ben: ik ben een slechte verliezer.

Heb je een levensmotto? Wat?  

No sweat, no glory, toevallig het motto van mijn favoriete voetbalploeg.

Wat zijn de dingen in het leven waar jij van houdt?

Ik ga graag op reis, maar helaas komt het er te weinig van. Ik kan enorm genieten van een spannende serie en een goed glas wijn. Onlangs ben ik met mijn vriendin Janne beginnen kijken naar Netflix. Sindsdien kijken we elke avond voor we gaan slapen naar een aflevering van House of Cards.

Heb je een passie en wat is die?
Vroeger was ik een fervent snookerspeler. Ik trainde soms 10 uur per dag. Vandaag heb ik hier jammer genoeg geen tijd voor. Nu is mijn passie mijn werk. Werken voor de stad waarin ik ben opgegroeid en mee in de cockpit mogen zitten van de mooiste stad van Vlaanderen vind ik een voorrecht.

Hoe is het om als kabinetschef voor de burgemeester in Brugge te werken en wat geeft je voldoening in je job?

Van onze burgemeester heb ik veel vrijheid maar ook veel verantwoordelijkheden gekregen. Kabinetschef zijn is dan ook een veeleisende job, maar je hoort me zeker niet klagen. Je stad in positieve zin zien veranderen en mee aan het stuur kunnen zitten werkt bijzonder motiverend. De Bruggelingen zijn trots op hun stad, en terecht. De laatste jaren ontstond letterlijk zuurstof om te leven, wonen, werken en ontspannen. Weet je, het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bevatte meer dan 200 punten. Het steunde op de Brugse Bevraging die we in dat jaar over heel Brugge van deur tot deur gehouden hadden. Ons zogenaamd “sterk Brugs Verhaal” gaf aan waar we de komende 20 jaar naartoe wilden. Aan het einde van de legislatuur oogt het palmares indrukwekkend: van het 20 jaren programma hebben we al meer dan de helft gerealiseerd. Een van de realisaties is het nieuw Vrijzinnig Huis. Volgens de laatste berichten van de aannemer zitten de werken voor op schema en zouden die al in februari kunnen worden afgerond.
Met burgemeester Renaat Landuyt hebben we de bakens in Brugge kunnen verzetten. Ik hoop dus dat ik het werk samen met Renaat als burgemeester en de vele enthousiaste kandidaten die onze lijst rijk is kan verderzetten. Samen willen we “verder met Brugge”.

Ben je ook een sociaal begaan persoon? Zet je je in voor een bepaald(e) goede doelen?  Zo ja, wat drijft je om dit te doen?

Na een omzwerving via de schoolraad van mijn vroegere school in Assebroek zetel ik sinds dit jaar in de raad van bestuur van de scholengroep Impact. Ik hecht zeer veel belang aan degelijk onderwijs en aan de waarden van het gemeenschapsonderwijs. Toen me gevraagd werd om lid te worden van de raad van bestuur heb ik niet geaarzeld. Dat ook hier veel tijd in kruipt zal niet verwonderen.

Waar hecht jij veel belang aan?

Ik hecht veel belang aan eerlijkheid en kan me enorm storen aan valsheid, zowel binnen als buiten de politiek. Dat de manier waarop de lijsttrekker van CD&V - nota bene onze coalitiepartner - aan politiek doet, me stoort, is dus geen verrassing. Oppositie voer je niet vanuit de meerderheid en in politiek speel je de bal en niet de man. Zoals gezegd, heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik zou het dan ook bijzonder onrechtvaardig vinden mocht die man de burgemeesterssjerp van ons overnemen. Objectieve berichtgeving en vrije media is nog zo’n voorbeeld. De lokale Brugse gazet heeft nog zeer veel werk. Het niet serieus nemen van de opwarming van de aarde en het gemak waarmee sommige partijen groepen mensen tegen elkaar opzetten zijn zaken die me oprecht zorgen baren.

Zet jij vrijzinnig humanistische waarden als verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid in de praktijk?

Ik denk en hoop dat dit blijkt uit mijn dagelijks handelen en dit korte interview. ?

Heb jij een boodschap voor het ruime publiek?

Verder met Brugge!


 


Bron: Tijdschrift De Sleutelbrug - Interview door Lieve De Cuyper