header background image
 


Yara Debruyne - in de kijker

 

Yara Debruyne is 16 jaar, volgt Wetenschappen-Wiskunde op het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum en woont in Brugge.
Wij leren haar graag wat beter kennen.


Vertel je iets over jezelf?
Naast mijn passie voor sport, die ik uit in onder andere judo en tennis, breng ik elke zaterdag door op de scouts. Ik zit in de zeescouts 11de 22ste FOS De Boekaniers. Bijna elke zaterdag in de lente en de zomer brengen we door op en soms in het water. In de winter nemen we de tijd om onze bootjes opnieuw te schilderen en al het materiaal op orde te brengen. Als ik na mijn schoolwerk en hobby’s nog wat tijd over heb, vul ik die graag in met lezen of wat schrijven.

Hoe ga jij door het leven?
Ik vind het heel erg belangrijk hoe het met iemand anders gaat. Ik zal bijna altijd iemand anders voor mezelf plaatsen. Zo heb ik het namelijk altijd geleerd. Thuis, in de scouts … overal wordt mij al van kinds af aan aangeleerd dat solidair zijn een mooie eigenschap is om te hebben.
Ik zal ook niet snel tevreden zijn met iets, toch niet over iets waar ik veel om geef. Ik wil graag alles tot in de puntjes verzorgd, misschien met uitzondering van mijn kamer dan.

Heb je een levensmotto?
Mijn levensmotto of lievelings-quote komt uit één van mijn lievelingsfilmreeks, namelijk Harry Potter. Albus Dumbledore zegt in ‘The prisoner of Azkaban’ het volgende: ‘Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light’. Voor mij betekent het dat het kan misgaan en dat het even niet goed kan gaan, maar dat alles aan de hand van een andere manier van denken of van in het leven staan kan omgeschakeld worden tot iets positiefs.

Wat is je band met de vrijzinnige gemeenschap? Met vrijzinnig humanisme?
Ik volg al zo lang ik mij kan herinneren niet-confessionele zedenleer, zo deed ik ook mijn Lentefeest en mijn Feest Vrijzinnige Jeugd. Mijn ouders zijn ook vrijzinnig en beide lid van de vrijzinnige gemeenschap. Daar sta ik dan mee in contact door jaarlijks aanwezig te zijn op de nieuwjaarsreceptie.

Wat is vrijzinnig zijn voor jou?
Ik vind dat vrijzinnig zijn heel erg veel voordelen heeft. Het geeft je een zeer ruime blik op alles. Het daagt je telkens opnieuw uit om je eigen mening in vraag te stellen, te onderbouwen en te verdedigen, voor jezelf en anderen. Daarnaast vind ik de mooiste eigenschap van vrijzinnig zijn, de open kijk op alle andere geloofsovertuigingen en het respect ervoor. Zo vind ik zelf verschillende geloofsovertuigingen heel erg interessant en wil ik me er in de toekomst ook meer in verdiepen.

Kan je iets vertellen over de lessen zedenleer?
De les zedenleer is een les waar ik elke week weer naar uitkijk. Het is een les waarin je gehoord wordt en waar je een mening mag hebben, ook al is deze misschien verschillend van de meerderheid. De gouden regel is wel dat je je mening moet kunnen onderbouwen met argumenten en daar worden we keer op keer opnieuw uitgedaagd. Onze lessen zedenleer vind ik geweldig. Niet elk thema spreekt me de eerste les evenveel aan, maar na een inleiding krijg ik vaak de goesting om mezelf te verdiepen in het onderwerp. Ikzelf heb echt graag de lessen over seksualiteit. Aangezien het onder velen nog een taboe is en het net in die lessen zedenleer OK is om erover te spreken, dat je er zelfs toe wordt aangezet. Seksualiteit mag je heel ruim zien van mij. Dat gaat van het liefdesspel tot ‘op wie word ik verliefd?’ en zelfs ‘wie ben ik?’.

Waar hecht jij veel belang aan?
Ik hecht veel belang aan gelijkwaardigheid. Ik vind het echt belangrijk dat mensen, gelijk van welke origine, seksualiteit, manier van denken … gelijk zijn. Zelf ben ik lid van de GSA op school. GSA staat voor gender sexuality alliance. Wij willen dat jongeren met een andere geaardheid of jongeren die zich niet goed voelen in hun lichaam zich net ietsje beter voelen op school. Dat sluit ook aan bij onze titel ‘Warme school’. Voor mij staat zoiets als de GSA als een groep leerlingen die een omgeving wil creëren waar iedereen zich goed kan voelen en waar niemand wordt buitengesloten, waar iedereen de kans krijgt om de beste versie van zichzelf te zijn en waar niemand zich moet afvragen of hij, zij of wat dat ook, overbodig is.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil graag na het zesde middelbaar een half jaar Engels studeren in San Diego om daarna een Cambridge English Exam af te leggen. Met een diploma Cambridge English kan ik alle richtingen op, zo zou ik universele studies kunnen volgen in een Engelstalig land, of later in een Engelstalig land gaan wonen en werken. Zo’n jaar geeft me ook nog wat extra tijd om te na te denken over de vraag ‘Wat wil ik later worden?’. We krijgen die vraag nu al zoveel jaar voorgeschoteld en op dit moment zou ik je geen antwoord kunnen geven. Ik vind zoveel interessant in zoveel verschillende richtingen.
Uiteindelijk zou ik wel graag een leuk leventje willen hebben met een gezin, eventueel in het buitenland.
 


Bron: Tijdschrift De Sleutelbrug