Het Willemsfonds is de oudste Vlaamse sociaal-culturele vereniging.

Vanuit haar liberaal-vrijzinnige visie op de wereld stimuleert het Willemsfonds de persoonlijke groei van elk individu in een klimaat van verdraagzaamheid en van geestelijke en politieke vrijheid.Het Willemsfonds organiseert activiteiten en ontwikkelt initiatieven om zoveel mogelijk mensen actief te betrekken bij cultuur in de ruimste zin van het woord.

Het zet sinds 1851 het werk van Jan Frans Willems verder.

Jan Frans Willems (1793 – 1846) ijverde voor de erkenning van het Nederlands als een cultuur- en bestuurstaal. Geen separatisme, maar streven naar gelijkberechtiging en emancipatie van de Vlaming. Zijn werk werd vanaf 1851 voortgezet door het ‘Willems-Fonds’, daarmee het oudste cultuurfonds in Vlaanderen.

Het Willemsfonds is mee geëvolueerd met de maatschappij waarin we leven. We slagen erin binnen een traditie van 160 jaar ons steeds aan te passen aan de huidige maatschappij. Onze werking, een uitgebreid gamma van culturele en sociaal-culturele activiteiten, is afgestemd op de maatschappij van nu.

Als vrijzinnige, filosofisch-liberale vereniging steunt het Willemsfonds het officieel onderwijs en streeft naar de ontplooiing van het individu, het bevorderen van het kritisch denken, een waardige en verdraagzame samenleving.

Het accent ligt op openheid.

Willemsfonds

Met 25 afdelingen in West-Vlaanderen, is er altijd wel een Willemsfondsafdeling in je buurt. Onze afdelingen bieden cultuur in al haar aspecten en zoveel meer: debatten of causerieën, themawandelingen, voorstellingen en concerten, daguitstappen en meerdaagse culturele reizen, tentoonstellingen en museumbezoeken, abonnementenacties en cursussen.

Voor 15 euro per jaar kan je lid worden van het Willemsfonds. Een hoofdlid betaalt de volledige som en een gezinslid 3 euro. In ruil ontvang je een individuele lidkaart waarmee je korting krijgt in verschilleden musea of evenementen. Zie ook www.willemsfonds.be/lidworden/ledenvoordeel. Via het Willemsfondssecretariaat op 09 224 10 75 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een afdeling in je buurt kan je het lidmaatschap aanvragen.